F-4E Phantom II yol testi / Hasegawa-Promodeler-Revell
1/48

H.Ufuk AYDINER





Bazı uçaklar havacılık tarihine isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır. F-4 ailesi, pilotlarımızın deyişiyle "baba fantom" bu uçaklardan biridir.
Bu güzide uçağın tarihçesini 32lik Fantom incelememde ana hatlarıyla anlatmıştım. Bu linkten yararlanabilirsiniz.

1/48 ölçekte piyasada ismi geçen firmaların tamamına yakını F-4ün çeşitli versiyonlarını üretmiştir ama Hasegawa "Phantom Family" adı altında uçmuş aşağı yukarı bütün Fantom varyantlarını piyasaya sürmüştür. Bu yazıda üç ayrı marka altında topladığım "E" modellerinin hepsi aslen Hasegawa'dır.

Hasegawa firması bildiğim kadarıyla beş ana Fantom kalıbına sahiptir. (Hiç elime Hasegawa C/D modeli geçmediği için o konuda yorum yapmamayı tercih ederim)

1- B/N versiyonu : Kısa burun donanma olup diğer bütün Fantomlardan kanatlarının inceliği, tekerlek ve kapaklarının farkları ve motor çıkışının şekli itibariyle ayrılır. Bu kit diğer dört kalıbın aksine dışarı detaydır. Pilot mahallinin bulunduğu çerçeve diğer Fantom kitleriyle aynı olduğu için kitten çıkan kokpit B modeli için hatalıdır.

2- J/S versiyonu : Kısa burun donanma tipidir.J kokpiti için ekstradan parça verilmiştir. İçeri detay olup gövde haricinde "E" havuzunun parça kombinasyonundan yararlanmıştır (misal içeri detay fantomların hepsinde alt kanatta donanma tipi kanca için opsiyon mevcuttur, kullanılmayan parça olarak geçer)

3- E versiyonu : İncelememizin konusu olup geniş "E" parça havuzu nedeniyle aşağı yukarı bütün alt tipteki Fantomları modellemek mümkündür. İçeri detay olup kutudan çıktığı gibi bitirilirse piyasadaki en güzel ve doğru Fantom kiti olmaya adaydır.

4- G versiyonu : Wild Weasel namı diğer "Vahşi Sansar" modeli olup gövde kalıbı itibariyle kendine hastır. Radar düşmanı bu uçağın kitinden anti radar roketleri (Shrike ve Standart) artı paylonuyla beraber ALQ-119 çıkmaktadır .
Bu kitlerin tamamında kokpit çerçevesi ve yakıt tankları çerçevesi her kitte aynı olup dışa detay olarak verilmiştir.

5- RAF/RN versiyonu : İngiliz versiyonu olup kulliyen değişiktir, Hasegawa'nın yanısıra Revell kutulu olarak da temin edilebilir.

İncelemenin konusu dört kit "Phantom Family" serisinin değişik kombinasyonlarıdır.

Ortak noktaları ise;

- Sorunsuz bir kalıp,
- İçeri detay
- Kokpitin kabartma olarak verilmesi
- Sorunlu arka yatay stabilize (pimi çok ince olduğu için standart haliyle kırılmaya mahkum)
- M61A1 için çift alev gizleyici opsiyonu
- Açık halde yapılabilen hava frenleri
- Uçağı doldurmaya yetecek harici yük (yakıt tankları ve havadan havaya roketler)
- AIM-4D Falcon takmak isterseniz ona uygun lançerler
- Merdiven

Hasegawa ve Revell kitleri kullanarak yapılmış THKv Fantomlarını aşağıdaki linklerden görebilirsiniz

Kaan Gök "SEA kamuflaj"
Arkut Yusuf Yüksel "EURO1 kamuflaj"
H.Ufuk Aydıner "SEA kamuflaj"
H.Ufuk Aydıner "Hill 2 kamuflaj"


Hasegawa "30th Anniversary"


Kutu kapağı Shigeo Koike ve kapaktaki bu özel dekorasyonlu uçak Fantomun servisteki otuzuncu yıl kutlamaları dahilinde boyanmış olup Vietnam savaşında indirdiği iki MIG'i temsil eden 2 adet kızılyıldızı hava alığının üstünde taşımakta.

 



Kitten slatlı kanatlar ve slotted arka yatay çıktığından kelli direkt kutudan çıktığı gibi Türk Hava Kuvvetleri olarak bitirmek mümkündür. Ve hatta içinden çıkan ingilizce servis işaretleri erken dönem bir gri THKv Fantomu için yeterli, keza köpekbalığı ağzı da bizde kullanılan tipe uygundur.

Kutudan çıkan diğer cafcaflı dekallerden gri kaplan kafalarını da altlarına bulacağınız referans dahilinde parçalı bir gri atmak suretiyle gene bizde uçmuş olan 2 kaplan kafalı Fantomdan birini modellemeniz mümkün..




Bu kitin en büyük artısı camı açık yapmayı sevmeyen modelciler düşünüp tek parça kanopi camının opsiyonel olarak vermesi


Hasegawa "Bicentennial"



İlk kitten farkı; slatsız kanada sahip olup slotlu arka yataylara sahip olması. Türk yapmak mümkün değil.


Plan Japon Hava Kuvvetleri dekallerini gösterse de kitten "Bicentennial" dekalleri çıkmakta ve bu dekaller için ayrı bir boyama klavuzu verilmiş.

 



Promodeler:



İlk kitten farkları slatsız kanatlar ve slotsuz arka yataylara sahip olması. Bu kombinasyona Hasegawa markasıyla paketlenmiş olarak rastlamadım, belki de Monogram'a Phantom piyasasında bir kıyak geçmiş olabilirler.

Dekal olarak "City of Homestead" isimli meşhur uçak verilmiş. Ama fotografik dökümantasyonda kırmızı tonunda fikirbirliğine varamamış olacaklar ki ana dekaldeki kırmızılı herşeyi daha canlı bir tonla opsiyonel olarak basıp kutuya iliştirmişler..


Revell:


İlk kitten farkı bu sefer arka yatay stabilize, Monogram'a geçilen kıyağın benzeri burda da sözkonusu, keza ana kanadı slatlı olup arkası slotsuz versiyon genellikle F modeline özgün bir husus. Türkiyede rahatlıkla bulunabilecek bu kiti Türk olarak bitirmek için biryerlerden bir çift slotlu arka yatay stabilize bulmanız gerekmekte.
Dekal olarak Revell sağolsun komple Almanca servislerle bezeli cafcaflı bir şov uçağı vermiş..



Slat slot çok geçti, buyrun;



Slatlı kanat


Slatsız kanat


Slotlu arka yatay


Slotsuz arka yatay