MDD F-4E Phantom II / Hasegawa
1/48

Kaan Gök





Bir süredir "Her Türk modelcisi en azından bir tane Türk uçağı yapmalıdır" düsturuna uygun olarak ıçaklarımızdan birini yapmak istiyordum. Tabii ki bu uçak bir jet olacaktı, eh bu durumda da en oturaklı jet olarak Phantom yapmak kaçınılmaz oluyordu. Phantomlardan phantom beğenerek SEA (Southeast Asia) kamuflajlı bir phantom yapmakta karar kıldım.
Uçağın yapımında en çok zorluk çekilen konu çıkartmalar. Eksiksiz ve düzgün bir Türk F-4 çıkartma seti piyasada yok. Buna en yakın çıkartmalar CAM decals firmasının. (www.camdecals.com). Ama hem eksikler, hem de hatalılar. Türk forslarının boyları hatalı ve "kurtar" stencilinde bir yazım hatası var.(Diğer arafta). Bunun dışında gövdedeki ufak yazılar (stenciller) yok, orijinalinde bunların Türkçe olması gerek.
Bu hataları kedi decals' (A.Ç. Açıkgöz) in (http:\\kedidecals.tripod.com) F-4 çıkartma seti ile düzeltmeye çalıştım. Ancak çıkartmalar biraz şeffaf olduğu için üstüste 3-4 tane yapıştırmam gerekti. Bu durumu minimuma indirmek için de kedi çıkartma setini sadece roundel'lerde (forslar) kullandım ve orijinal olarak 111.filonun burundaki panter kafaly uçağının yapma planımdan vazgeçtim.
Kit olarak Hasegawa'nın "1/48 F-4E 30th Anniversary" kitini kullandım.Her zamanki gibi içini detay setleriyle doldurdum. Detay seti kullanmanın avantajları ve dezavantajlaıy var.Normalde yapmaya yeteneğim,sabrım ve vaktim yetmeyecek detayları yapabilmemi sağlıyorlar, bu yüzden kullanmayı seviyorum. Öte yandan da uçak üzerinde çok kesip biçme vs gerektirdiği için hem yapımı uzatıyorlar hem de bu süreç içinde hata yapma ihtimalini arttırıyorlar (ki bu makette de başıma gelen tam anlamıyla bu oldu.)

Kullandığıym detay setleri şunlar:

-Black Box cockpit set:Genel olarak detaılı ve kaliteli bir set. Ama makede oturtmak için bayağı bir kesip biçmek gerekiyor, yani al ve kullan tarzı bir set değil.
-Eduard photoetched detail set:Eduard'ın bütün ürünleri gibi çok kaliteli ancak birçok parçası cockpit için. Bu durumda Black Box seti ile kullanınca çoğunluğu işe yaramıyor.
-Verlinden F-4 update set:Gövde yanındaki açık paneller, fırlatma koltukları, radar ve topu içeriyor. Gene diğer detay setleri dolayısıyla birçok parçasını kullanmadım. Topu maketçinin yapması gerekiyor, bunun için Verlinden plastik çubuklar önerse de ben şırınga iğneleri kullandım. Bu sayede daha gerçekçi bir top görüntüsü yakaladım.
-Aires nozzle set:Tek kelime ile süper. Kitin afterburner nozzle'larından çok daha kaliteli ve sorunsuz oturuyor.
-Aires undercarriage set:İniş takımı yuvaları ve kapakçıklarını içeriyor. Burun iniş takımı kit parçasının diretk yerine geçse de ana iniş takımı yuvalarını kite oturtmak çok iş istiyor, önce kitin yuvaları kesip çıkarılıyor, yerine Aires yuvaları konuyor. Ama sonuçta fazla yüksek geliyorlar ve her maketçinin kabusu olan eğe&zımpara ikilisini devreye sokmak gerekiyor.



Hasegawa kitinin birleşimi de (belki de fazlaca detay seti kullandığım için) biraz problemli oldu. Birçok yerinde seviye farkları ve boşluklar meydana geldi. Özellikle hava girişleri ve gövde/kanat birleşim yerleri çok problem çıkardı. Buraları kalın eğeler&zımpara ile zımparalayıp seviye farklarını gidermek zorunda kaldım. Bu işlemler sonucunda kitte kaybolan detayları da bir sapa tutturulmuş dikiş iğnesi kullanarak yeniden açtım. Bu işlem için bence en uygun araç bu, topluiğne değil de dikiş iğnesi şart sert olması için. Bu alet ile çizgi çizilecek yerden 8-10 kere hafif hafif geçiyorum, sonra 800 numara zımpara ile bölgeyi zımparalıyorum. En sonunda da çizginin içine dolan zımpara tozunu tekrar iğne ile çıkartıyorum.
Tesviye yapılan yerleri Testors'un silver'ını fırça ile sürerek kontrol ettim.

Phantomlar normalde park edilince flapları hidrolik basıncının düşmesi nedeniyle aşağı iniyor, genellikle içteki flaplar düşmesin diye bir kilit ile sabitleniyor. (Fotoğraflarda kanat kökündeki sarı-siyah parçalar). Çoğu park halindeki F-4 fotoğrafında sadece dıştaki flaplar aşağıydaydı, ancak şans eseri bir resimde bukilitleri farkettim ve herhalde kilit olmazsa aşağı düşerler diye düşünerek kendimi ya bu kilitleri plastik levhadan yapmak ya da içteki flapları da düşürmek zorunda hissettim. Tabii ki kolay yolu seçtim sonunda :)

Cockpit ve iniş takımı yuvalarını UHU tac adı verilen poster yapıştırmakta kullanılan malzeme ile maskeledim. Bu malzeme hem kolay bir maskeleme yöntemi sunuyor hem de makette ne kadar uzun süre kalsa da sorunsuz çıkıyor.



Makedin tesviyesi bittikten sonra normalde uygulamadığım bir yöntem olan astar boya olayını uyguladım. (Tamiyanın bir yeşil-gri rengini kullanarak). Bu makette çok fazla tesviye yaptığım için düzgünlüğüne güvenemedim. Nitekim astar boya 1-2 hata çıkardı. Bunları da düzelttikten sonra esas boya olayına geçtim.

SEA kamuflaj renkleri olan FS 34079 FS 34102 FS 30219 FS 36622 renklerini (Hepsini testors markasından kullandım) airbrush ile uyguladım, ancak kahverengi tonu gözüme doğru görünmedi. Biraz fazlaca pembe tonundaıdı, ben de biraz sarı ve kahverengi karıştırarak daha düzgün bir ton elde ettim ve kahverengi alanları bir daha boyadım.

Boya işleminden sonra makedi parlak vernik ile kapladım ve çıkartma faslına geçtim. Yazının başında tarif ettiğim çıkartmaları kullandım. Belli başly stenciller (gövdedeki küçük uyarı yazıları) için de Hasegawa kitindeki yazıları kullandım. Aslında bunların da Türkçe olmaıy gerekiyordu ama zaten görülmüyor :)

Çıkartma işlemi bittikten sonra çıkartmalaryn üzerine parlak vernik attım. Daha sonra mat vernik ve eskitme kısmı geldi. Phantomlarımızın özellikle alt kısmı çok fazla kirlendiği için "pis" etkisini vermek maketin gerçekçi görünmesi açısından önemli. Her zamanki yöntemim olan toz haline getirilmiş tebeşir pastelini sürme yöntemi ile uçağy pislettim. Toz pasteli eski bir fırça ile sürdükten sonra uçuş yönünde silerek pislenmiş görüntü verdim. Arkasından da bir kat daha mat vernik atarak pastelleri sabitledim. Burada en çok dikkat edilmesi gereken konu parmak izleri, bu işlemi uygularken eldiven takmakta yarar var. Toz pastel üzerinde kolaylıkla parmak izi kalabiliyor ya da maketteki parmak izleri pastel ile görünür hale gelebiliyor. .

"Slime light" adı da verilen formasyon ışıklarını sarı boya ile maskeleyerek boyadım ve üzerine Eduard'ın verdiği çerçeveleri yapıştırdım.

Arka gövdedeki natural metal alanları önce Testors'un aluminium metalizer'ı ile boyadım. Daha sonra çeşitli alanlarını maskeleyerek uzaktan titanium metalizer attım ve yanık görüntüsü elde etmeye çalıştım. Bu alana da uyguladığım toz pastel yanık efektini tamamladı.

En son olarak makedi detaylandırma kısmı kaldı. açık olan panelleri ve radarı çeşitli çap ve ebatta misina ve tel kullanarak detaylandyrdym ve ıvır zıvırlarını da üzerine yapıştırarak makedi bitirdim. Radarı ve panelleri açık bir uçakta silah yüklü olmayacağı için sadece yakıt tanklarını ve bir de travel pod taktım. Belki bunların da olmaması gerekiyor ama diğer halde makedin altı çok boş kalacaktı.
Printer'dan bastığım "remove before flight" etiketleri makedi tamamlayan son aksesuarlar oldu.