Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: F-18 Dijital Kamo Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   3
Yazar Mesaj
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 251
Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/04/2008 Saat 07:33
Batur Bey,
Hasselblad bir makinedir ve Apollo astronotlary tarafyndan ayda kullanylmy?lardyr. Uydu görüntüsü diye tanymlanan (örne?in Google earth) görüntüler bilinen foto?raf makineleri ile alynmazlar. Basitçe anlatmak gerekirse, 0-255 arasynda siyahtan beyaza giden renk skalasynda her pikselin skala de?erini ölçen süpürücü (sweeper) veya salynan ayna ile alynan sayysal bir takym de?erlerdir. Bu de?erler daha sonra sahte renklendirme ( false color) ile her piksele renk verilerek görüntü elde edilir. Ylk olarak ABD tarafyndan 1970'lerin ba?ynda LANDSAT-1 ile ba?layan ve çözünürlü?ü sadece 70X70 m olan yary?ta ?imdilerde çözünürlük 35X35 cm'ye kadar indi. daha sansasyonel olan gazete ba?ly?y, saat veya adamyn a?zyndaki sigaranyn markasy gibi görüntülerin bu görüntülerle ilgisi yok. Onlar daha farkly bir sistem olan anlyk uydularyn i?i.
Saygylarymla.
IP
Batur
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 759
Alıntı Batur Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/04/2008 Saat 07:59
???????
IP
KFKF
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 378
Alıntı KFKF Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/04/2008 Saat 08:46
Orjinalini yazan: Clio172

O da yutmaz abicim. Bence kara, deniz ve hava araçlary için mevcut kamo patternleri yeterli. Üniforma, silah için küçük pikselli dijital kamo sadece bir alternatif olabilir.

Laf aramyzda modellemekte zor yahu :)

Merhaba,

FSM dergisinin bir sayysynda okudu?uma göre dijital kamo daha çok ?ehir/kent içi sava?lar için dü?ünülmü?tür. Burada F-18'nin bu ?ekilde boyanmy? olmasy, F-18 bir ?ehir üzerinde uçarken, daha yüksekte uçan bir av önleme uça?y tarafyndan görülmesini zorla?tyrmak amaçyyla oldu?unu dü?ünüyorum.
Koray Fenman
IP
Clio172
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 511
Alıntı Clio172 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/04/2008 Saat 09:29
Koray Bey olabilir tabii ama senaryonuz çok spesifik bir durum. Sizce bu kadar masraf ve eme?e de?er mi?

Esas konu bu patternin ya da herhangi bir patternin dijital aletleri yanyltabilirli?i. Ben hiç bir kamuflaj ya da rengin dijital algylama sistemlerini yanyltaca?yna inanmyyorum. Hele bu örnekteki gibi pilotun gövdesi kadar piksel yapylyrsa iddialy bir ?ekilde "kesinlikle yanyltamaz" diyorum.

Leica da çykmamy?myydy uzaya, yok köpek olan de?il...

Hakan Yalcinkaya
M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P. (2002-2011)
IP
utku
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 71
Alıntı utku Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/04/2008 Saat 16:39
Uçaklardaki gövde üstüne uygulanan kamuflajyn amacy bakan gözün ( pilotun) yada optik cihazyn algylamasyny azaltmak de?ilmi ? E?er bahsetti?iniz algylayycylar optik manty?y üzerine çaly?yyorsa ozaman bu uça?yn görünürlü?ünü azaltyr diye dü?ünüyorum.

Ama ortada bir radar ,kyzyl ötesi yada herhangi bir elektronik/dijital algylayycy varsa istedi?iniz desende de yapsanyz uçak görünür olacaktyr. Yoksa F-117 lerde bir dünya para harcanyp özel boyalarla yada kö?eli tarzda bir tasarym uygulamasy ile radar görünürlü?ünü azaltmaya çaly?mazlardy, yada helikopterlerdeki kyzylötesi bastyrycylary geli?tirmeye u?ra?mazlardy , ?ablonu koyar koyar boyayyp geçerlerdi diye dü?ünüyorum. Bilmiyorum yanly?my dü?ünüyorum?
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2436
Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29/04/2008 Saat 23:08
F-117 demi?ken, kendisi de bu günlerde emekli oldu olacak, saygyyla anasym geldi, ho? sevmem ?ahsen ama olsun.
Consume Ergo Sum
IP
realpainter
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 148
Alıntı realpainter Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/05/2008 Saat 19:33
Sanyrym maketini de yapmy?lar.

http://www.promodeller.com/picture/fa-18c_digital_1.jpg?pictureId=1148839
IP
Dr.BARKIN
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 264
Alıntı Dr.BARKIN Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/05/2008 Saat 23:42
gayet güzel olmu? bu...yapasym geldi. Maskeleme i?i çok zorlamaz heralde
mediiiiiic!
IP
KFKF
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 378
Alıntı KFKF Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/05/2008 Saat 21:57
Orjinalini yazan: KFKF

Merhaba,

FSM dergisinin bir sayysynda okudu?uma göre dijital kamo daha çok ?ehir/kent içi sava?lar için dü?ünülmü?tür. Burada F-18'nin bu ?ekilde boyanmy? olmasy, F-18 bir ?ehir üzerinde uçarken, daha yüksekte uçan bir av önleme uça?y tarafyndan görülmesini zorla?tyrmak amaçyyla oldu?unu dü?ünüyorum.

Bu da bahsetmi? oldu?um dijital tank'yn maketi (Japon ordusuna ait bir tip 61). FSM Mart 2008

Yyi maketler

Koray Fenman
IP
enfexion
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 309
Alıntı enfexion Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/05/2008 Saat 22:43
ufff..
ya bu ne maskeleme be :D
ya valla yapasym geldi ama beceremem kesin
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/05/2008 Saat 00:42
Görüntüyü çok iyi kyrdy?y kesin. Altygenlerin düzenine bakylyrsa ?ablon kullanmy? olabilir yapan artyk her kimse. Gergin bir arkada? oldu?u ve "daha fazlasyny iste" söylemiyle hareket etti?i kesin.

"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/05/2008 Saat 23:48
Ehem, efenim "Bunun dijitalle ne alakasy var?" diye sorsam bana kyzar mysynyz? Zira 1916'da Alman Deniz Kuvvetleri'nin uçaklaryna yapty?y Lozenge kamuflajyna oldukça benziyor.Hava Kuvvetleri'nin aksine denizciler erken dönem düz altygen kullanyyordu(mu?, görmedim, o dönem do?mamy?tym takdir edersiniz ki). Hexagonal pixel?? Olmaz de?il, zira gece görü? cihazlarynyn bir kysmynda sanyrym hexagonal bir algy bi?eysi vardy ama emin de de?ilim, kafatasymy dolduran süngerin derinliklerinden öyle bir?ey geldi:}
Consume Ergo Sum
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20/05/2008 Saat 08:53
Hatta bir yerde rast geldim, örne?ini de ileteyim:Buyrunuz.

Düzenleyen Jolly Roger - 20/05/2008 Saat 08:54
Consume Ergo Sum
IP
<< Önceki Sayfa   3
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma