![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
<< Önceki Sayfa 2 |
Yazar | Mesaj |
huseyinba
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 02/12/2009 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4 |
![]() ![]() ![]() |
Nahit bey merhabalar. Metalik F-100C profil çizimi bana ait. Fakat bildi?im kadary ile hiçbir F-100C metalik olarak Türkiye ye gelmedi. Sanyrym hepsi SEA kamuflajlyydy. Seri numaralary falanda büyük ihtimalle Kür?at beyinde yazdy?y gibi do?ru de?il. Çünkü bu profilleri 4-5 sene önce çizerken tamamen kendim için ve kendi çaly?ma odama asmak için yapmy?, çok da do?rulu?unu dü?ünmemi?tim. Çizim daha çok bir art work du ve asyl yo?unla?ty?ym konu uça?yn tasarymynyn "do?ru" ?ekilde çizilmesiydi. Ynternetteki bir çok F-100 profilini incelerseniz ço?unun hatlarynyn yanly? oldu?unu görebilirsiniz. Profilleri ilk hali ile internette yayynladyktan sonra kyyamet gibi ele?tiri aldym seri numarasy yanly?, ?urasy yanly? burasy yanly? diye. Do?al olarak arkada?lar haklylar. Bu uçaklary ba?ta aerodinamik güzelliklerini yansytmak ve "sadece" kendim için çizdi?im için böyle bir durum olu?tu maalesef. Halen devam etti?im çaly?malarymda uçaklar üzerindeki boya, marking, seri no vb bilgileride de elimdeki belgelere dayanarak artyk daha gerçekci olarak çaly?yyorum.
Tabiki bunlar halledilebilir konular. Önemli olanyn, THK ve di?er birimlere ait bu uçaklarymyzyn ve havacylyk tarihimizin, tarihin karanlyklaryndan çykartarak günümüze ta?ymak ve insanlaryn görmesini sa?lamak oldu?unu dü?ünüyorum. Yurtdy?ynda adamlar dedelerinin uçtu?u B-17 lerde bile neresinde ne renk vardy neresi lekeliydi gibisinden delicesine ayryntylara giriyorlar biliyorsunuz ve tarihlerini çok iyi muhafaza ediyorlar. Sonuç itibary ile nacizane çaly?malarymla konuya elimden geldi?ince katkyda bulunmaya çaly?yyorum. Tüm arkada?lara sevgiler selamlar... Hüseyin Balta Düzenleyen huseyinba - 03/12/2009 Saat 22:08 |
|
![]() |
|
Nahit
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 14/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 146 |
![]() ![]() ![]() |
Açyklama için te?ekkürler Hüseyin bey.
|
|
![]() |
|
Levent Basara
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 22/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 293 |
![]() ![]() ![]() |
Kursad,
Yazdiklarin ilginc olmakla beraber ihtiyatla yaklasmak zorundayim zira hicbir Turk kaynaginda boyle bir bilgiye rastlamadim. Kaldi ki bahsettigin detaylar ilk F-100 pilotlarinin anilarinda atlayamayacaklari kadar onemli seyler. F-100'lerin Turk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi o yillarda buyuk olay olmus. Bunu o ucaklarla ilk yillarda gorev yapmis pilotlarin anilarinda bariz bir sekilde gorebiliyoruz. Hal boyleyken, o pilotlari egitmek uzere kurulmus ozel bir filodan ve kendilerine verilecek o ucaklardan hic bahsetmemeleri bana garip geliyor. Kaldi ki, Turk Hava Kuvvetleri envanterine girecek ucaklarla Turk pilotlarinin ABD'de egitim gormesi pek rastlanan bir uygulama degil. Bunu destekleyecek saglam bulgular elde etmek lazim. Ornegin F-4E'ler envantere girmeden once Turk pilotlari F-4D ucaklariyla ABD Hava Kuvvetleri'nin bir egitim filosunda egitim almislardir. Fabrikadan cikmis yeni ucaklar daha sonra gonderilmistir. Senin bahsettigin filo sadece Turk pilotlarini degil, ABD disindaki diger F-100 kullanicilarini egitmek amaciyla kurulmus da olabilir. Zaten sen de boyle bir sonuca varmissin. Neyse, senin bahsettigin hususlari da bir tarafa not alalim. Zira bu tip cok bilinmeyenli Turk askeri Havaciligi arastirmalarinda her zaman capraz kontrol usulu ile ilerlemek gerekiyor :) Bu arada Haluk Sevel tarafindan cizilmis profiller Turk Hava Kuvvetleri tarafindan elden geldigince yenilenen ve basilan yeni "Ani Ucaklar" serisinde sayfalarca yer almis durumda. Bu profil cizimlerinin dogrulugu hakkinda dogal olarak top Turk Hava Kuvvetleri'nde. Bizlerin bu saatten sonra herhangi bir yargida bulunmamiz dogru olmaz diye dusunuyorum zira epey bir emek sarfedilmis. Gecmisler olsun diyelim. Düzenleyen Levent Basara - 03/12/2009 Saat 22:29 |
|
I'd Rather Be Flying...
|
|
![]() |
|
tozbek
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
![]() ![]() ![]() |
Hüseyin Bey'in iyi niyetini anlayabiliyorum ama konu gelece?e bir iz byrakmaya gelince ne yazyk ki hatalar katlanarak devam ediyor. Geçmi?te özellikle yabancy kaynaklarda yanly? profiller modelcileri yanyltmy?ty.
Güzel eserlerinizi buraya da bekliyoruz Hüseyin Bey... F-100 konusundaki bu güzel ve seviyeli tarty?ma sanyyorum Trumpeter'in kitlerini alacak ve yapacak bir çok arkada?a y?yk tutacak... Merakla bekliyorum. Tolga |
|
![]() |
|
huseyinba
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 02/12/2009 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 4 |
![]() ![]() ![]() |
Tolga bey merhabalar.
Birkaç profil çaly?masyny ekliyorum. Y?lerden zaman bulabilirsem, Yakynda web sitesini de açaca?ym. Bu konudaki çaly?malarymda devam ediyor. Merak etmeyin, gelecek nesillere güzel bir iz byrakaca?yz ve hatalar katlanarak devam etmeyecek :) Bütün modelci arkada?lara sevgiler selamlar... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
huseyinba
![]() ![]() ![]() |
Bir kaç örnek daha ilave ediyorum, umarym be?enirsiniz.
Yalnyz "Uçan Ku?ularyn" ana üssünün tam olarak nerede oldu?undan emin de?ilim. Bazy kaynaklara göre Ankara, Mürted, di?er bazylaryna göre ise Eski?ehir oldu?u yazyyor. Sevgiler, selamlar... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
<< Önceki Sayfa 2 |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |