F-4U Corsair/ Tamiya
1/48

H.Ufuk Aydıner





Havacılık Müzesi Model Uçak Klübünde verilecek ilk seminere talip olmamın akabindeki ilk klüp toplantısına yapmak üzere model tercihimi, daha evvel aynısından topladığım Tamiyanın Corsair kitinden yana kullanıp puslu bir pazar sabahı gerekli alet edevatı bagaja yükleyip müzenin yolunu tuttum. Seminerin konusu genel modelcilik teknikleri ve pratik yöntemleri anlatmaktı. Saat 10 sularında müzeye ulaşıp gerekli ön çalışmalarda bulundum masa düzeni, fiş ayarlamak vesaire şeklinde. Lojistikten sorumlu olan ve bu görevi başarıyla yerine getiren Serdar ve Tayfun arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim. Saat 11 e doğru kutuyu açmak suretiyle çalışmaya koyuldum.

Tamiyanın bu güzide kiti macunsuz biten son jenerasyon kitlere mükemmel bir örnek. Eğer yapım planını kafanızda organize ederseniz çok kısa sürede sonuca ulaşmanıza olanak veren bir mühendislik örneği.


Adım 1 :
Masaya yerleşimin akabinde parçaları belli bir düzenle çalışma alanına yerleştirdim. İlk adımda gerekli olan malzemeleri yakınlara aldım. Bunlar sırasıyla yan keski, maket bıçağı, tuvalet kağıdı (marka model önemli değil, emsin yeter) ve Tamiya yeşil kafa yapıştırıcı.

Adım 2 :
Pistoleye pactranın "interior green" ini doldurup boyanması gereken parçalara bu boyayı tatbik ettim. İniş takımları yuvaları, gövde içi ve kokpit elemanları bu akrilik boyanın direkt musluk suyuyla inceltilmesi sayesinde 2 kat şeklinde boyandılar. Toplam süre 5 dakikayı geçmedi.


Adım 3 :
Pistoleye ikinci olarak tamiyanın enamel siyahını doldurdum. Selulozik tinerle yarı yarıya incelttigim bu boyayı kokpit on paneli, tekerlekler ve motor bloğuna maskesiz tatbik ettim. Düşük basıçla atmış olduğum bu boya ben pistoleyi temizlerken kurudu.



Adım 4 :
Tamiyanın enamel gümüşüyle "drybrush tekniğini" kullanarak kokpit motor ve gövde içindeki bütün detayları belirgin hale getirdim





Adım 5 :
Kokpitin parcalarını birbirine ekleyip montajını sonlardırdım. Emniyet kemerleri kitten çıkan dekallerin direkt tatbik edilmesiyle yapıldı. Kanopiyi kapalı yapmayı düşündüğüm için daha fazla detay eklemekle uğraşmadım.

Adım 6 :
Gövdeyi yapım planının sıralamasını takiip ederek Tamiya sıvı yapıstırıcıyla yapıştırdım. Burda dikkat edilmesi gereken nokta iki parçayı yumuşakça tutturup yeşil kafayla belli noktalara yapıştırıcı tatbik etmek. Akabinde kısa süre sonra yapışan parçaları hafifçe preslemek. Yapıştırıcı nedeniyle eriyen plastik bu basınç sayesinde genleşme eğilimi göstermekte ve seviye farkı yoksa parçalar arasında macuna gerek bırakmadan olması muhtemel delikleri doldurmakta.



Adım 7 :
600 numaradan başlayıp son adım 1200 olmak üzere birleşme noktalarını zımparaladım. Bir onceki adımda yapıştırıcı sayesinde eriyen plastikler sayesinde macuna gerek duymayan bir tesviye finişi elde etmiş oldum. Bu noktaya kadar harcanan süre ise 3 küsür saatle sınırlı.