Cam Maskeleme
H.Ufuk AYDINER



 

Saydam parçalar modellerde hataya en açık parçalar olup maskeleme esnasında oluşabilecek kaçaklar sonradan düzeltmesi zahmetli uğraşlara yolaçabilir. Sonradan uğraşmamak için işi baştan sağlama almak ise düşünülenin aksine o kadar da zor değildir, sabrın yanısıra gerekli olan malzemeler; keskin bir maket bıçağı, kaliteli bir maske bandı (tamiya yada scotch'un mavi bandı), cetvel (metal olursa daha da bir iyi olur), maskeleme sıvısı(model firmalarının ürünlerinin yanı sıra çok daha ekonomik olan resim malzemesi versiyonu) ve kesim yapacağınız bir yüzey.

İlk olarak bir miktar bandı kesim yüzeyine yapıştırıyoruz, burda kullandığım kesim yüzeyi Tamiya marka, avantajı üstünde her türlü daire, eğim, açı ve ölçünün mevcut olması, böylelikle alengirli maskeleri de kesmeniz mümkün. Tek dezavantajı üstüne boya gelince yüzeyi kirleniyor, temizlemeye kalkınca da baskısı siliniyor, kısacası kesim haricinde ortalıkta bulundurmayın.


Çelik cetvel yardımıyla bu bandı ince ince dilimliyoruz. (Bu yöntemi Arkut Yüksel'den kaptım, oldukça pratik)




Bu ince dilimleri cımbız yardımıyla yüzeyden alıyoruz, kanopinin cam sınırına yapıştırıp cımbız yardımıyla, fazlalıklarını hafif bastırarak kesiyoruz. Burda kullanılan kanopi 1/32 ölçek olup açık yapılacağı için içten de de maskelendi. Eğer kanopiyi kapalı yapacak olsaydım sırf dıştan maskeleyip normal kamuflajdan önce iç tarafın rengini dışardan tatbik edecektim. Bu ince dilimlerle bütün çerçeveyi dönüyoruz.

Kanopinin diğer saydam kısımlarına da bu tekniği uyguluyoruz.

Daha büyük kesilmiş maske bandı parçalarıyla snırların içindeki alanı maskeliyoruz, ne kadar çok parça olursa o kadar kolay eğim maskeleyebilirsiniz. Kürdan türevi yumuşakça bir malzemeyle hafif bastırarak maskeleri yerlerine iyice sabitleyedebilirsiniz; zaten ters taraftan bakınca nerenin yapışıp yapışmadığını maskenin alt yüzeyinin parlaklığından anlayabilirsiniz (havada duran kısım daha parlak görünür ters taraftan).

Aynı işlemi diğer maskelenecek alanlara da uyguluyoruz. Böylece bir parçanın içten maskelenmesi nihayete eriyor.

Diğer kanopi parçasında ilkinde yaptığımız ince dilimlenmiş maske bandı atraksiyonunu tekrarlıyoruz.

Bu sefer olayımız sıvı maske. Burda kullanılan markayı büyük kırtasiyelerin resim malzemeleri bölümünde bulabilirsiniz. Şu dakkaya kadar akrilik, enamel ve polikarbonat boyalarda denedim, polikarbonat artı mat yüzey kombinasyonundan zor sökülmesi haricinde sorun yaşatmadı bana.

Kaliteli yumuşak bir fırçayla sıvı maskeyi yüzeye sürüyoruz. Burda dikkat etmeniz gereken bu sıvının sınırları belirleyen maske bandının üzerine taşması ki boyarken aradan kaçak olmasın. Malzemeyi sürerken cimri davranmayın, keza sıvı kurudukça saydamlaşıyor ve azar azar sürdüyseniz acaba sürmediğim yer kaldı mı paranoyası yaşayabiliyorsunuz.

Bu işlemi bütün maskelenecek alanlara uyguluyoruz. Ama birbirine açılı gelen alanlarda bir alanın nispeten kurumasını beklemek gerekmekte, çünkü hepsine aynı anda sürüp bu şekilde kanopiyi bırakırsanız eğer hala çok ssıvıysa maske aşağıya doğru akma yapabilir; kısacası sürdüğünüz yüzeyi bir miktar kuruyuncaya kadar yere paralel muhafaza edin.
Sıvı maskeyle işiniz bitince fırçayı Selulozik tinerle temizleyin, nitekim bu malzeme bir tür silikon esası olduğu için kuruduğu an fırçayı temizlemek imkansız hale gelebilir.

Artık sıra dış yüzeylerde. Yan duvarlar nispeten büyük olduğu için çerçeve olayına girmeden nispeten büyük maske parçalarıyla eğimi takip ederek maskeleme işlemini sonlandırabilirsiz.


İyi modeller