TEMEL MODELCİLİK MALZEMELERİ,EKİPMANLARI VE BULUNDUKLARI YERLER
Koray Bayramoğlu



Öncelikle yapıştırıcılarla yazıma baslamak istedim.Sol bastan baslamak üzere anlatıyorum, evebond dediğimiz bu yapıştırıcı çok hassas bölgeleri bir çırpıda yapıştırabilmek için üretilmiştir normal japonla aynı işlevi görür, yalnız bir farkı oldukça ince olan ağızlığıdır, bunun sayesinde bir antene yapışması gereken tel görevini görecek saç telini bile rahatlıla yapıştırabilir . neyse lafı fazla uzatmadan sıradaki yapıştırıcımız olan humbrol un poly cement ine geçelim bu yapıştırıcı oldukça yoğun olmakla beraber belirli ucağın her yerinde kullanılmasını sağlaya ince bir iğnesi bulunmaktadır.Bu yapıştırıcı parçalartır eriterek kaynattığı için dikkatli yapıştımanızı tavsiye ederim eyrıca evebond gibi darbe aldıgın da eriterek yapıştırdıgı için çatlama yapmaz.Sırada benim favorilerimden biri olan tamiyanın extra thin cementi var. B u yapıştırıcı oldukça ince ve akışkan oldugundan her yüzeye nufuz eder ve bu yapıştırıcıda eriterek yapıştırır, yalnız şunu belirtmek isterim eritmek derken sakın yanlış anlaşılmasın kiti oldugu gibi eritmez gerektiği kadar eritip yapışmasınız sağlar.Turuncu kapaklı olan yaşil olanından biraz daha yoğun olmala beraber kanat gövde gibi ana parçaların yapıştırılmasın da kullanılır.Hemen onu yanıda yer alan humbrol un decallerin yapışmasını sağlayan decal fix denilen hiçbir işe yaramaya sadece su olan bir yapıştırıcıdır, umarım bu yazıyı okur ve bu yapıştırıcıdan almazsınız. Hemen onu yanında microsol dediğimiz bir baska decel yapıştırıcısı var bu ise otekine nazaran 15 veya 20 kat daha iyi.Yalnız bir noktaya dikkat edin microsol ilk sürüldüğünde sokağa atılmış para gibi geliyor ama sürdükten yarım saat sonra etkisi şaşırtıcı şekilde farkediliyor.Arka tarafta yer alan yamiyanın maske bandıdır eğer bu işe gönül verdiysenin bu şart olan demir baş malzemelrden biri kesinlikle selobandtan iyidir kesinlikle yapışkan bırakmaz kit üzerinde ve çeşitli boyutlarda olanları bulunmaktadır.Aşağıdaki kurdan ve fırçaya gelince kurdanlar araya karışmış fırça ise microsolu sürmek için.



Şimdi ise biraz daha farklı malzeme ve ekipmanlara geçtik.Gördüğünüz üzerebir eğe takımı fazla kaçmış olan putty vs. yi kazımak için kullanılır, compound diye adlandırılan tamiyanın mucizevi çok amaçlı cam parlatma ve metal yuzeylerde kulanılan bir malzeme,onu yanıdagene tamiyanın meşhur putty si yer almakta bu da gövde kanat vs. yerlerde dolgu yapmak için kullanılan bir malzeme, ustalar biliyordur amam ben yeni baslayanlan için söylüyorumaz once anlatmış oldugum ve resimdede bulunan yeşil kapaklı yapıştırıcıile incetilirse daha iyi sonuç veri yor ama yapıştırıcının dozunu kaçırmayın.Putty nın yanında yer alan da aynı onu gibi bir dolgu macunu ama biraz daha kötu fakat yeni baslayanlar için malzemeleri tanıyanlar için ideal.En köşede görülen dişçi ekipmanı putty vs. sürmek için kullanılır tabi baska tur ekipmalarlarda sürüleblir örneğin çok amaç lı ekipmanımız kürdan gibi. Aşağıda görülen pergel ise derinligi azalan perçinleri derinleştirmek için,yukaırda yer alan zımpara su zımparası olması sart ve mutla en düşün 1000 numaranın üstünde olmalı ki kite zarar vermeden fazla putty ve gereksiz çıkıntı turu seyler kazınabilsin.


Görmüş olduğunu her nalburda bulunan sentetik ve selulozik tinerlerimiz.Şu noktaya değinmek istiyorum selulozik tiner boyanın yapısını direk bozdugundan boyayı selulozik tiner ile inceltmeyiniz ama fırça veya airbrush turu ekipmanları çok rahatlıkla temizleyebilirsiniz inceltici olarak ise enamel boyada saf çam terebentin, izopropil alkol sentetik tiner kullanılabilir.Ön tarafta ise sırayla akrilik yani su bazlı ve enamel boyalar bulunmakta.Boyaların hemen yanında terebentin ve molağın lendi boyalarına ozel sentetik tineri ama bu tineri alacağınıza normal bir tinerin bir litresini aynı fiyata alırsınız çünkü hiç fark yok.Kimi zaman modelciler arasında boyaları neyle karıştıralım turunden laflar işitmekteyim kurdan ve kitten çıkan ratık çubuklar en iyi karıştırıcılar. Ayrıca ınsaat çivisi falanda kullanılabilir ama bir onun temizliğiyle uğraşırsanın işiniz baya uzar ayarıca çivi metalik boyalarda elektiriklenme yaptıgından metalik boyalarda kullanmasanız daha iyi olur.



Boya ve kimyasaları tanıttıktan sonra için ince kısımlarına geldik.Sol basta yer alan kuçük motorsuz kalem seklinde bir el matkabı, bulabildiğiniz en ince uçları bulmanız size kolaylık sağlayacak.Maket bıçağı ,neşter ve çok amaçlıçakılar size bir çok yeri keserken yardımcı olurlar.Ayrıca yeni baslayanalar için söyliyorum kitin parçalarını kesinlikle kopartarak ayırmayın ,keserek ayırmanız parçaların deforme olmasına engel olur.Çeşitli renklerdeki yağsız tek satılan pastel boyalar eskitme diye adlandırdıgın duman,vs. görüntüleri vermek için kulanılır.Yalnız bu boyaları direk kite sürmayiniz bir bölümünü maket bıçağı ile toz yaparak fırça ile gerektiği kadarını gerektiği ve istediğiniz eskitmeyi yapmak üzere sürünüz.Elinizde ne kadar çok fırça olursa o kadar iyi tabiki fırçalar sadece bu tur eskitmede kulanılmıyor baska amaçlarlada işinize yarayacak.Gene bir adet dişçi malzememiz bulunmakta bu da perçinleri derinleştirmek ve çeşitli amaçlar için kullanılabilir.Elinizde bir çok cımbız çeşidi bulunursa faydasını kesinlikle göreceksiniz.


Şimdide bu malzemelerin satıldıgı yerlerden bahsetmek istiyorum. Yapıştırıcıların , macunları ve boyaların tamiya olanları taksim hobi2001 de bulunmakta, humbrol olanlar bakırköy martı ve beyaz martı kitap evinde bolmiktarda bulunmaktadır.Revelboyalar ise bakırköy galeriada var. Bahsetmiş oldugum el matkabı ve ucları,eğe takımı ve dişçi ekipmanları bayezıttaki pololnya pazarında bulunmakta.