Donanma Uçaklarında Eskitme
Kaan Gök



 






İlk olarak temel renklerimizi airbrush ile uyguluyoruz. Bu örnekte light ghost grey ve dark ghost grey olmak üzere.

Eskitmeye toz haline getirilmiş tebeşir pasteli sürerek ve bir kağıt havlu ile uçuş yönünde silerk başlıyoruz. Bu uçağın genel pislenme etkisini verecek.

Yağ vs sızdıran yerlerde pastel tozunu ıslak bir fırça ile silerek sızdırma görüntüsünü veriyorum.

Makedi bir kağıt havlu ya da pamuk eldiven ile tutmakta fayda var, zira pastel tozu hemen parmak izlerinizi alıyor.

Pastel işinin çoğu bitti. Bu işi yaparken yakınınızda birkaç referans fotosu bulundurmakta ve pisletmeyi ona göre uygulamakta fayda var. Her yere pastel tozu bulaştırmaya çalışmayın, uçakların bazı kısımları diğer yerlerinden hdana çok pislenir. Ve izlerin yüzde doksandokuzu uçuş yönünde olur.

Şimdi sıra airbrush'ımızı alarak eskitmenin üzerine orijinal renklerle ya da ona yakın grilerle benek benek dokundurmaya geldi. Bu aşamada acele etmemekte fayda var.

Alt tarafı unutmamak lazım :) Neredeyse makedin her tarafını benekliyorum. Daha sonra öne çıkan alanların üzerinden bir daha geçeceğim, bu aşamada yapmaya çalıştığım şey modelin monoton görüntüsünü bozmak.

Bu işlem de bittikten sonra asıl renkleri çok ince bir şekilde atarak herşeyi birbirine kaynaştırıyorum. Boyayı kontrol edebilmek için ince olması şart.

Kaynaştırma işlemi bittikten sonra daha görülebilir alanlara sıra geliyor. Önce buraları siyah ile boyuyorum.

Daha sonra da içlerini orijinal gri ile dolduruyorum. Ya da elime artık handi gri gelirse. Gerçekte de grinin tonlarına pek dikkat edilmez, elde ne varsa onunla boyanır uçaklar denizde. Siyahları tamamen kapatmıyorum, kenardan biraz görünüyorlar.

Daha sonra sıra sızıntıları yapmak için yağlıboya, suluboya ya da ne isterseniz onunla bir wash uygulamaya geldi. Flaplar, slatlar, motor kısmı ve eniş takım kapakları genelde sızıntının yoğun olarak olduğu yerler. Uçuş tönünde yapmaya dikkat !

Alt tarafa da aynı şekilde uyguluyorum. Kanat katlama yerlerine ve slatlara mesela.

Dekalleri uyguladıktan sonra eskitme isteyen dekallerin de üzerinden ince gri boya ile geçiyorum. Özellikle kaydırmaz alanlar çok yıpranırlar. Uçak üzerindeki forslar vs genellikle diğer alanlar kadar yıpranmazslar, hem parlak boya olduğundani, hem da bunlara daha bir ihtimam gösterildiğinden herhalde. O yüzden forslar, markingler üzerinde eskitmeyi iyice az tutuyorum

Ve son kat mat vernik ile model bitiyor , geçmiş olsun :)