TEMEL PİSTOLE TEKNİKLERİ
Arkut Yusuf Yüksel



Geçenlerde www.modelciler.org forum sayfalarında gezinirken adıma arızanın eklendiğini gördüm ve bu yakıştırmaya cevap vermeyi uygun görmemiş olmama rağmen yoğun baskılar sonucunda ve silah zoruyla boya tabancası ile nasıl maskelemeden boya atılabilir konusunda yazı yazmaya karar verdim. (aslında dış mihraplar tarafından karar verildi.)

İşin aslı aşçılıkla bağdaşıyor, yani kurallar belli bir yere kadar geçerli oluyor, o belli noktadan sonra iş tamamen sizin hissiyatınıza bağlı kalıyor. Şimdi bu cümleden sonra sakın korku oluşmasın içinizde çünkü bu hissiyat kesin bir şekilde insanda ister istemez oluşuyor, tecrübe-i sabittir J

İlk olarak yapacağınız iş için uygun gördüğünüz malzemeleri almaktır; bunları temin etmek demek zaten yolun yarısını aşmış olduğunuzun belgesidir. Mâlum, bu da bu sitede en çok sorulan sorulardan anlaşılmaktadır. Benim burada anlatacaklarım ise maskeleme yapmadan nasıl kamufle ve benek atılabileceği konusunda yardımcı olması düşünülen konudur.

Kanımca en iyi şekilde geçişi atabilmek için en uygun boyalar akrilik diye tabir edilen boyalardır. Ancak bunlar kendi aralarında da gruplara ayrılırlar; su ile inceltilenler ve alkol ile inceltilebilenler. Ben burada alkol ile inceltilebilen akrilik boyalardan bahsedeceğim; yani, Gunze Sangyo, JPS ve Tamiya. Bu boyaların maddi olarak biraz ürkütücü olduğunun farkındayım ancak yine de güzele kolay ve iyi yönden ulaşmanın yolunun bunlar olduğu konusunda ısrarcıyım.

Elinize alacağınız tabanca ise öyle Türkiyede bir memurun maaşını kökünden kurutacak kadar pahalı olan bir malzeme değil. Bu iş için benim kullandığım tabanca posta masrafları dahil 80-90$ civarı. Alacağınız bu tabanca bir bakıma evladiyeliktir. Kullanımı rahat ve ekonomiktir, metal gövde olmasının yanında bakımı kolaydır. Her türlü boyayı atabilirsiniz ama özellikle alkol ile incelen akrilik boyaları. Benim bugüne kadar kullandığım tabanca Badger 100F modelidir.

Tabancayı elinize aldınız ve boyaya hazır olan makedinizin yüzeyini (hani bulaşık deterjanı ile yıkamıştınız ya, ki sabun ile yıkarsanız yağ katmanı kalır, özünde yağ vardır, oysa deterjanda yağ yoktur ve biz boya ile plastik yüzey arasında yağ kalmasını istemeyiz ki boya yüzeye yapışıp kalsın!) astar boya ile kapladınız ki uygulayacağınız boyanın cinsi ne olursa olsun attıktan sonra tırnakla bile kazısanız çıkmasın. Meselâ Almanya’ da üretilen ve badana boyası gibi kokan JPS boyaları plastik yüzeyden hemen tırnakla bile sökülebilir ancak astar boyanın üzerine attığınızda çoğu akrilik marka kadar sağlam olduğu ortadadır.


Astar uygulamasından sonra uçağın genelinde bulunan ve genellikle altını kaplayan boyayı atabilirsiniz, bu boyanın fazla inceltilmesine gerek yok ancak görüldüğü üzere ben boyaları tabancanın içinde karıştırıyorum; ilk başlarda herkesin kullandığı değer olarak süt kıvamını ve 15 psi/1 barlık hava basıncı ayarını genel boya için kullanabilirsiniz ancak zamanla bu değerlerin yerine tabancayı tutuş şeklinize, tabancanın boyayı nasıl emdiğine bağlı olarak kendi ince değer ayarlarınızı bulacaksınız. Meselâ bu yazı için başkasının tabancasını kullandım ve inanın çok zorlandım, çünkü tabanca alttan hazneli idi. Oysa ki benim kulladığım tabancalar bugüne kadar üstten ya da yandan hazneli idi. (yine de daha başka tabancalarla da yapmış olduğum boyamalardan edinmiş olduğum tecrübe ile üstesinden geldim) Üstten hazneli tabancalar en ideali diye düşünüyorum; çünkü, hava basıncını ne kadar kısarsanız kısın boya yer çekiminden dolayı yine akmaya devam edecektir J Böylece boyayı istediğiniz kadart inceltebilir ve istediğiniz kadar düşük basınçta çalışıp bir o kadar ince atabilirsiniz. DİKKAT, boyayı yüksek basınçla da ince atabilirsiniz!






Kafanız hemen karışmasın, yukarıda da vurguladığım gibi; bir aşçı nasıl hissederek yemeğin tuzunu koyup yiyenlere yemeği beğendiriyorsa sizlerde tatbikle geçireceğiniz zaman sonrasında elde edeceğiniz hissiyat sonunda ilk önce kendi zevkinizi sonra da başkalarının beğenisini tatmin etmiş olacaksınız, ama önce “ben” önemli tabii ki!

Boyayı karıştırdıktan sonra yüzeye tatbik ediyorum ve kurumasını beklerken diğer boyaya hazırlık için tabancamı temizliyorum. Arada geçen sürede attığım geniş yüzey boya kurumuş oluyor ve ben ince atmak istediğim boyayı hazırlıyorum. Biraz alkol ve bir iki damla boyanın kendisinden ve boya hazır. Normalde boyayı süt kıvamında incelttiğinizde boyayı yüzey üzerinde görebilirsiniz ve boya yüzeyde normal basınçta(15 psi/1bar civarı) dağılmaz. Ancak boyayı öyle bir kıvamda inceltiyorsunuz ki boyayı yüzeyde görmeniz neredeyse imkansız ve tabancanın tetiğini normal kıvamdaki boya için alıştığınız kadar çektiğinizde ise boya yüzeyde dağılıyor. Öyleyse yapılnması gereken bir şekilde boyayı görmek ve yüzey üzerinde dağılmasını engelleyecek kadar tetiği hassasiyetle geri çekmek.



Burada devreye ışık oyunu giriyor! Boyayı görmeniz imkansız olduğu zamanlar elinizdeki tek koz yüzeyin parlaklığı ile boya atılınca meydana gelen parlaklığın arasındaki farkı bir şekilde gözünüzle yakalamak. Bu yüzden dolayı geceleri ya da az ışık zamanında hemen baş ucunuzda bir lamba olması ya da gündüz vakti cam kenarında bulunmanız yararlıdır.

Burada şunu belirtmeme izin verin: boyayı normal kıvamında attığınız zaman sizin gözünüze 2mm kalınlığında gözükebilir ancak normal açıyla bakılan zamanda görülen değerdir bu, oysa ki aynı kıvamda ve tetik ayarında değişik açıdan baktığınızda gerçek kalınlığın fazlası olduğunu görürsünüz. Zaten bu ışık oyunu yüzünden ki boyanın içinde gözle ayırd edilemeyecek küçüklükte boya partikülü vardır ve bunlar birleşince geçiş kalın olur(damlaya damlaya göl olur gibi tıpkı) İlk başta bir şey fark edemeyiz ama sonra…


Elinizdeki yüzeyin parlaklığından yararlanıp ışığın kaynağını görecek şekilde tutmanızın sonunda ince boya doldurulmuş tabacanızın tetiğini az çekip ortaya çıkacak parlaklık farkıyla boyayı atmaya başlayabilirsiniz, bir kere bu farkı yakaladığınızda gözünüzden kaçmaz ve sizi yormayacak bir açıda yüzeyle tabanca arasındaki açı farkını muhafaza ederek boyayı atarsınız. Burada şunu eklememe izin verin tabanca yüzeye ne kadar yakın olursa o kadar ince atma ihtimaliniz var ve ne kadar basıncı normalden fazla tutarsanız (20-25 psi/1,5-2 bar) ne kadar tetiği az çeksenizde boya o çekim kuvvetiyle memeden çıkar.



Bu yöntemin tek yararı ölçeğe uygun bir şekilde maskeleme yapmadan boyayı uygulamak ve geçişi yakalamak. Harcadığınız zaman uzun gelebilir ancak elde edeceğiniz sonuç kanımca buna değer. Bir de şu sorun oluşuyor meme ucunda, ki bu her tabanca da olur, zamanla boya iğnenein ucunda birikir, özellikle akrilik boyalarda. Her kıvamda olur bu, bunun için önerebileceğim şeyse teteiği tamamaen geriye çekip kısa süre boyayı havaya püskürtmek. Özellikle boya ince olduğunda içndeki yüksek alkol oranı biriken tabakayı temizler ve siz de boyaya devam edersiniz.

Uygulanan diğer yöntemler göz önünde bulundurulduğunda bu yöntem karışık gelebilir ancak size temin ederim ki herşey çok kolay, ben sadece yazımla olabildiğince açık olmaya çalıştım.



Son olarak önerebileceğim tek bir şey var: mümkün mertebe boya çalışması yapın, sonrasında zaten ne kadar arıza olduğumu görüp benimle dalga bile geçebilirsiniz; çünkü, kendi yönteminizi bulmuş bile olursunuz.

Umarım yararlı olur.

Herkese iyi maketler!