OTOMOBİL MODELCİLİĞİNE GİRİŞ

Tamer Özkan




Foruma sıkça sorulan sorular ışığında, bir modeli basit teknikler ile resimleyerek toplamaya karar verdim.
Bu teknikler, Kalmbach Publishing Serisi;
-"Basics of the Scale Automotive Modeling-Pat Covert"
-"The Modelers Guide to Scale Automotive Finishes-Pat Covert" ve diğer Model Teknik Kitapları, Fine Scale Modeler ,Scale Auto Enthusiast gibi aylık yayınları takip ederek ve en önemlisi, en büyük eğitmen olan "model üretimi" sayesinde yıllar içinde oluşmuş,denenmiş,sergi-yarışmalarda modelciler ile paylaşılmıştır.

Bu yayınlarda tavsiye edilen ürünlerin ithal edilenler dışında gerekli olan ve bizim piyasamızda satılan karşılıklarını size listeledim.Çok fantezi sayılacak türevlerine değinmedim.
Bu teknikler ilk defa otomobil modeli yapacak "amatör" bir kişi için verilmiştir.İleri teknikler, airbrush kullanan modelcilerinde bazı temel bilgilerini tazeleyeceğini düşünüyorum.
Bilim ve Teknik gelişip yeni ürünler çıktıkça bu teknikler "eski okul" olacaktır.Yayın takip etmeyi,araştırmayı sürdürünüz.
Faydalı olmasını dileği ile
Tamer Özkan ,İstanbul 2005

1-KİT SEÇİMİ ,ORJİNAL ARACIN ÖNEMİ;


- Ne Yapıyoruz?

Gerçekte bulunan bir aracın belli bir ölçekte küçültülmüş modelini yapıyoruz.
Aslına uygunluk ,doğru renk ve detaylar için orijinal aracın bulunacak resim ve dokümanları çok önemlidir.
Modele katacağınız her detay için "bu parçanın orijinal ölçüsü nedir?" sorusunu sorun.
Orijinalin dışına çıkıp kişisel zevke göre değişiklik yapma işine "Custom" kişiye özel model denir.Ancak kuralları yıkmadan, kuralları bilmek gerekir.


Temel teknikleri iyi öğrenmemiş modelcinin yayınlanan modelleri görerek ,fantezi uygulamalar yapması ,aşırı detay uygulamak istemesi iyi sonuç vermeyecektir.
Modelci, ilk önce bir yarışma kategorisi olan "kutudan çıktığı gibi" bir model seçmeli ve tesviye,temiz boya ve işçilik tekniklerini eksiksiz uygulamaya çalışmalıdır.


Zamana karşı yarışmayın, hoşça vakit geçirmek için model yaptığınızı unutmayın. Modelin bir safhasında sıkılırsanız diğer bir kısmını yapın.
Bitirdiğiniz bir modelin karşısına geçip bakmak, dostlar ile paylaşmak bu hobinin en güzel yanıdır.


-Hangi Kit'i almalıyım?

Sevdiğiniz aracın bulunabilen en iyi kitini almalısınız.İlk modeller için kromaj bulunan modeller seçmeyiniz.
Kit üreticileri modelleri sınıflandırmıştır.İçinde motoru olmayan "curbside" denilen 1. Derece beceri gerektiren bazen yapıştırmalı ,bazen geçmeli "snap" (Skill 1) kitlerden ,çok detaylandırılmış 5. dereceye kadar ürünler bulunmaktadır. Derece arttıkça parça sayısı ve detaylandırma ve fiyat artmaktadır.
Ölçeğe önem verin. Bir 1/24, bir 1/32, bir 1/12 yaparak oluşacak koleksiyonunuzu karmaşık hale getirmeyin.
Yaptığınız her modeli saklayın, gurur ile sergileyin. Size ve izleyicilere gelişiminizi gösterecektir. Her modelinize hem siz, hem diğer modelciler zevk ile kusur bulacaktır. En iyi modeliniz bir sonra yapacağınızdır.
Anlatım için ben 1/24 Tamiya Ferrari 360 Modena seçtim.


2-YARDIMCI MALZEMELER;

"Her el aleti parasını çıkartır" sözü doğru olmakla beraber; bir otomobil modeli için basitçe;

a) Maket Bıçağı: Ucunda 11 numara bıçak takılı, metal gövdeli kaliteli bir maket bıçağı,
b) Yapıştırıcı:Plastik için uygulama tercihinize göre iğneli yada fırçalı yapıştırıcı.Detaylar için çok ince olmayan cyano akrilat yani "Japon" yapıştırıcı, Cam Yapıcı veya Şeffaf parça yapıştırıcı denilen tutkal,çift taraflı bant,mastik yada hamur yapıştırıcı,
c) Cımbız: Küçük parçaları tutmak için 5 numara saatçi cımbızı,boyama esnasında lazım olacak ters cımbız,
d) Zımpara: 500 -1200 arası su zımparası,sünger zımpara,
e) En kaliteli maske bandı,
f) Elektronikçi yan keskisi ve düz ağızlı büyük tırnak makası,
g) Çıkartma -Dekal uygulama kimyasalları,
h) Dolgu için putty macunu,
i) Parlatma için compound,beyaz oto pastası ve silikonlu cila,
j) Detay açmak için el mandreni ve matkap uçları,
k) Küçük parçalar için fırça ve boya
yeterli olacaktır.




3- ÇALIŞMA ALANI,GÜVENLİK;

Modelciler için atıl duran balkonlar boyama için ideal alanlardır.Kışın aşırı soğuk günlerde geç donma sorunu olabilir.Havalandırma için cama koyacağınız küçük bir fan, spiral boru,karton kutudan boya kabini faydalı ve ucuzdur.

Uygun yerde sadece gazete kağıdı serip yapabilirsiniz.

Modeli direkt güneş ışığından koruyunuz.Modelin montaj yapılacağı yer temiz ve tozsuz olmalıdır.El aletleri ortada dağınık durmamalı ,kişisel tercihinize göre kolay ulaşacağınız yerlerde organize edilmiş olmalıdır.

Kesici aletler ile çalışırken dikkat etmek gerekir.Aşırı kuvvet uyguluyorsanız ,bilin ki yanlış yapıyorsunuz!!!!!!!.

Boya yaparken,Japon yapıştırıcı kullanırken koruyucu maske kullanımı faydalıdır.Maskede basit sarı bez maskeden ,karbon filtreli kartuşlu maskelere kadar bir çok ürün vardır.En kalitelisini almak akıllı yatırımdır.


4-MODELİ BOYAYA HAZIRLAMA;



Üzerinde çalışma yapacağımız kitlere plastik enjeksiyon kitler denir.Hepsi bir kalıptan çıkar. Kalıp içerisindeki ayrıştırıcı kimyasallar plastiğin üzerinde kalır ve bunları temizlemek gerekir. Aksi halde astar atılınca silikon denen bozuk yüzey oluşur, boya tutunamaz

Kitin içindeki parçaların bulunduğu çerçevelere "ağaç" denir.
Ağaçları, içi bulaşık deterjanı ile köpürtülmüş su dolu lavabo da yıkamalı, durulayıp kendi halinde kurumasını beklemeliyiz.Kurutmak için Silmeyiniz…(Statik elektrik oluşur)
İçinde krem bulunmayan kolonyalı mendil ile de büyük parçaları silebilirsiniz.


Res 04 5-YAPIŞTIRMA;


Plastik yapıştırıcılar eritmek -kaynak etmek prensibi ile yapıştırılırlar,aseton bazlıdırlar.Parçalara az sürüp tepkimesini biraz bekleyip yapıştırınız .Taşma olursa yada istenmeyen yere damlarsa korkmayın, donunca kolayca zımparalanır iz bırakmaz.Yapıştırırken taşma olması ,açıklık kalmasından daha iyidir.Ne kadar düzgün yapıştırırsanız o kadar az tesviye yaparsınız. Res 05

Krom kaplı parçaların yapıştırılacak kenarları maket bıçağı ucu ile hafifçe kazınmalıdır. Res 27

Şasi'yi kurarken firma açıklamalarına uyun, düzgün bir cam üzerinde çalışmak faydalıdır.Bazı firmalar yekpare şasi, bazıları parçalı şasi verir.Parçalı olanları biraz koyu bir yapıştırıcı kullanıp müdahale zamanını artırmalı, düzgünlüğe, simetriye önem vermelisiniz. Sonradan tespit ettiğiniz hata olursa bu yapışma yerlerine biraz daha yapıştırıcı sürer erimesini bekler, düzeltirsiniz.
Fren diski, kampana gibi jantı taşıyıcı elemanlar , rot kolu ,aks gibi yürütme aksam parçaları, tekerleklerin hareketi ,direksiyon hareketi her firmada ayrı tasarlanmıştır.
Bazısı araya teflon parça verir, bazısı ısınmış bir tornavida ucu ile eritme -kaynak yaptırır, bazısı snap fit denen geçme kullanır ,bazısı metal parça verir.
Bu alanlarda fazla yapıştırıcı kullanmamaya, açıklamalara uymaya gayret edin.Rot balansı baştan yapın.



6-PARÇALARI KESME;


Parçaları ağaçtan keserken yan keski veya düz ağızlı büyük tırnak makası kullanmalı kesinlikle sallayarak kopartmaya çalışmamalıyız.Bazı parçaları biraz paylı kesip, kalan uzantıyı zımparalamak gerekir.Bu teknik cam gibi şeffaf parçalar için çok uygundur.
Parçaları kesmeden önce iyi düşünün, kaybolmamaları için boş kutu bulundurun.Bazen parçaları ağaç üzerinde boyamak faydalı olabilir.Ek veya yapıştırma yerlerinin gözüküp, gözükmediğine bakınız.


7-TESVİYE;


Kit kalıptan çıkarken,,firmanın tekniğine göre bazı yerlerde olmaması gereken çizgiler çıkmaktadır.Bunlara "kalıp izi" denir.Bunları orijinal resimlere bakarak saptamalı ve yok etmelisiniz.
Yumuşak uçlu beyaz boyama kalemini şüphelendiğiniz yerde gezdirirseniz kalıp izleri ortaya çıkar.




Bir diğer iz ise, vakum izleridir. Bunların putty denilen macun ile doldurulması gerekir. Bu kitte bu izler kapanan yere denk gelmiştir .Bu iz'leri görmek için http://www.modelsitesi.com/inceleme/bonneville/index.htm
Sayfasından faydalanabilirsiniz.
Kalıp izlerini tesviye ederken: bazı firmalarda iz yok edilince içeri doğru bir çöküntü çizgi oluşur bunu putty ile doldurmak gerekir.Hem zımparalarken ,hem doldururken detayları ve etrafı maske bandı ile korumak gerekir



Uygun yere açık zımpara yapabilir,köşelere veya kavisli yerlere sünger zımpara kullanabilirsiniz.


Bu gibi kitlerde modelcinin boya yapmayacağı da düşünülmüştür.Genel yüzey parlak plastiktir . Sabır ile tesviye etmeli sonra parlatma işlemine başvurmak gerekir.

Bu parlaklık modeli boyayacak kişinin işine yaramaz,astarın tutunması için genel yüzeyin sulu zımpara yapılması iyi olur.İstenirse suya çok az deterjan katılır.(Boya öncesi modelinizi mutlaka çok iyi yıkayınız.)


8-GRUPLAMA VE PARÇA UYUM DENEMESİ;


Modelin açıklamalarını okurken aynı renk olan parçaları işaretlemeli ve uygun ise, aynı renk olanları yapıştırmalıyız
. Örneğin ilk önce motor toplanır,iç mekan, kokpit, kapı içleri hazırlanır ve boyamak için temiz karton, kontrplağa mastik, çift taraflı bant ile tutturulur.Gövde ile aynı renk olan aynalar takılır



Gruplama yaparken belki tamponları ana kaportaya yapıştırmak gibi uygulama gerekir .Bu yapıştırmaları yapmadan önce "test fit" denilen uyum denemesi yapmak gerekir.
-İç mekanı yapıştırılmış, motoru yerine konulmuş bir şasi ile kaporta nasıl birleşecek?
-Parçalar birbirine uyuyor mu?
-Önce içinden egzost çıkan arka tampon tarafı yerleştirilip sonra ön taraf mı yapıştırılacak?
-Kapı içleri kabin tarafında kaldıysa , kaporta geçerken kasma yapar mı?
Sorularının cevabı yada başka sorun varsa uyum denemesinde halletmeliyiz



9-MASKELEME;


Bazı kitler modern araçların camları için maske vermiştir.Bunları uygularken kendinden emin olamayanlar, uygun pozisyon için camın üzerine bulaşık deterjan köpüğü damlatıp uygulama için zaman kazanabilirler.
Tercihen 1 seferde düzgün yapıştırmak için sağ el kullananlar sağ üst köşeyi yapıştırmalıdır.
Yapıştırdıktan sonra kuru bir tüysüz bez ile silmeli ,kenarların üzerinden ucu yuvarlatılmış kürdan geçmelisiniz

Res 06 İç taraftan boyayıp ,dikkatlice maskeyi sökünüz.Resimde , yapışınca gözükmediği için ön cam ağacından kesilmemiştir.



10-BOYA SEÇİMİ VE ASTAR;


En çok sorulan sorular bu gruptadır.Nedir bu Enamel, Akrilik ?...., Ne gereği var Astarın şimdi? gibi,

A)-Sentetik-Enamel;
Boyalar basitçe pigment ve taşıyıcılardan oluşur.İçinde doğal reçine veya sentetik reçine olan boyalara genel adı ile Sentetik boyalar denir.Tiner veya Terebentin ile incelir
Enamel model boyası bu gruptadır ."Maket Boyası " en bilinen ismidir.Yüzeye gerinerek tutunur ve atılan yüzeyden dışarıya doğru kuruduğu için -geç donar- denilir.
Otomobilde ise airbrush-hava tabancası ile uygulanmalıdır.

Fırça ile uygulamada boya, kutu içinde temiz bir inşaat çivisi veya benzeri çubuk ile iyice karıştırılmalı,bir parça dışarı alınıp tercihen saf terebentin ile incelmelidir.
Kutu enamel boyalara, tinerli fırça bile soksanız bozulur, kullanacağınız kadar boyayı başka bir kap'ta hazırlayınız.İncelmiş boyayı kutusuna geri koymayıp bir hafta içinde tüketiniz..

Enamel boyanın Spreydeki ismi sentetik'de olabilir.Modelinde sentetik sprey seçenler vernik dahil her şeyi sentetik bitirmek zorundadır.Sentetik üzerine selülozik yada akrilik ürün kullanılamaz



B)-Selülozik-Akrilik,Su bazlı Akrilik;
İçinde alkyd resin taşıyıcı olan boyalardır.Nitro-selüloz bazlı tiner içerdiklerinden daha yakıcıdırlar .Partikül er yapışırlar.Uygulanan yüzeyden içeriye doğru dondukları için çabuk kurudu deriz , oysa tam tepkime 12 saat sürer.
Su bazlı akrilik demek içine %20 su kabul edebilen boya demektir, su katılıp uygulanamazlar.
Akriliğin Fırça ile tatbik edilmesi, enamele göre daha başarısız, seluloziğin ki ise felakettir....
.Airbrush ile uygulanır yada sprey olarak bulunurlar.Benim modelciliğe başladığım 80'li yıllarda akrilik sprey halinde bulunmuyordu.

C) Astar
Selülozik-akrilik boyaların yakıcılığı Astarın önemini çok artırır.
" Astar modele ,boya astara tutunur".Astarsız uygulanan spreyler veya boyalar plastik yüzeyin kolayca içine işleyip küçük çatlamalar halinde bozar.
Otomobil modelciliğinde genelde temiz çalışıldığından güzel bir model için astar kullanmalıyız.Son kat astarı sulu zımpara yapınca bana hak vereceksiniz.


11-BOYAMA;


-Boyamadan önce zemine geniş kalın gazete serin.Buna tercihen %50 cam sil + %50 su spreyleyin yada sadece su ile ıslatın .Hem tozlar , hem de evdekiler ile iyi geçinirsiniz.
-Modelin üstünü kapatacak ebatta bir karton kutu bulun, kapaklarını kesin.Bu kutuya uygun , kutuyu gazeteden 2-3 parmak yukarıda tutacak destekler bulun ve boya öncesi bu kutu ile modelin korunmasını baştan deneyin .
-Ana renk ve vernikten sonra modelin üzerini, içini ıslak bez ile silip nemlendirdiğimiz bu kutu ile tozdan korursunuz.
Sprey boyalarda kimyasallar dibe çöker.Hem astarı hem boyaları sıcak suyun içinde bekletmeli, sonra iyice çalkalamalıyız.Su sıcak olmalı, kaynar durumda olmamalıdır.

Sprey mesafesi 1 kutu boyu kadar olmalıdır .Büyük sprey aldıysanız 10-15 cm arası uzaklık idealdir.

Astar;
Mastik ile bir çıtaya sabitlenen modele dikkatlice düz çizgi halinde astar uygularız.
-uzaklık ve ilerleme hızını model dışında bir yoğurt kabında deneyin.Ağır ilerlerseniz dolgun "ıslak" bir kat,çabuk ilerlerseniz "tozuma" denilen ince kat atmış olursunuz
-sprey yapmaya modelin dışında başlanır ve dışında biter.
-model üzerinde durma, geri dönme, sallama yapmamak gerekir.
-Çukur yerlere önce hafif bir kat "tozuma" yapmalıyız.
-Modelin önce en uzun yüzeyi boyanır -Astar atarken ilk katta plastiği tamamen örtmemek esastır .Bu sprey ile bazen zor olabilir

-Spreyi bir bant haline düz yapmalı ,ikinci bant'ı hafifçe ilk bant'ın üzerine bindirmeli homojen uygulamalıyız.
Spreylerin zayıf tarafı ,ilk önce çok basınçlı püskürmeleri ,boya azaldıkça basıncın düşmesidir.
-Çok azalan spreyi dikkatli kullanınız.
-Sallamayınız,tekrar ısıtınız. Modelin en güzel yerine Lama gibi tükürürse beni hatırlarsınız!!!

Hatalar;
-Boyanın Pütürlü olması:
Kısaca,"Kuru" düştü .Çok uzaktan uyguladınız., Astar spreyden çıkıp modele gidene kadar kurudu.Kuruyunca Sulu zımpara yapıp tekrar daha yakından uygulayın
-Boyanın Akması :
Çok yakın uyguladınız yada çok ağır ilerlediniz.Donmasını bekleyip sulu zımpara yapın

Boya,
Astarlanan modeli tercihen oda sıcaklığında 1 gece kendi haline bırakın .Sonra sulu zımpara (800 kum)yapın.Kenarlarda hemen açılma olur buralara dikkat edin.Pütürlü yer kalmayınca ,deterjan kullanın veya kullanmayın modeli bir kez daha yıkayın yada kolonyalı mendil ile silin .Çünkü elinizden yağ gelmiş olabilir.Ameliyat eldiveni kullanabilirsiniz.
İlk önce modelin içini ,tavan içlerini vs. boyayın, kurusun, ertesi gün dışına geçin.
Dış taraf için Aynı sprey prensibi ile ilk önce çukur yerlere 1.ana rengi atın .Biraz bekleyin (5-10 dk.).
2. katı önce tavana atın, sonra tamponlar ,sonra ön ve arka kaputa uzun yan tarafı en sona bırakın 3. katı uzun taraftan boyayın.Önce bir yoğurt kabı boyayın

Hatalar,
-Yüzeyin Portakal kabuğu deseni alması:
Boyayı yeteri kadar ısıtmadınız yada kötü bir sprey aldınız .Donunca 1000 zımparayı su+ deterjan ile uygulayın yada compound,beyaz oto pastası yapın
-Boyanın akması:
Bekleyin donsun sonra zımpara + tekrar tüm paneli boyayın
-Boya yaş iken boyanın üzerine toz gelmesi:
Modelin üzerini kapatın,zımpara yapın açılma olursa boyayın
-Boyanan yüzeyde daha açık renk alanlar var:
Homojen boya atamadınız .Boya bantlarını üst üste bindiriniz
Küçük parça detay boyama: Açıklamalara uyunuz .


12-PASTA -CİLA PARLATMA;

DİKKAT: Tüm otomotiv sanayi pasta ve cilaları silikonludur .Üzerine tekrar boya veya vernik yapılmadan önce yıkayınız yada kolonyalı mendil ile siliniz…..
Sentetik -enamel spreylerde yüzey düzeltmek için 1000-1200 zımpara uygulayıp daha sonra compound denilen tercihen beyaz oto pastası geçip en son cila ile parlatabilirsiniz.
Akrilik boya için pasta -cila yeterlidir.
Resimdeki modelde hiç toz yada bozukluk olmadığı için doğrudan cila ile parlattım.Vernik konusuna çıkartma -dekal işinden sonra değineceğim



13-ÇIKARTMA -DEKAL;


Pasta-cilası biten modelin çıkartmalarını uygulayabiliriz.Silikonlu cila kullandıysanız çıkartma işinden önce siliniz.
İç mekandakiler ile elimizi alıştırdıktan sonra dış mekana geçebiliriz.
-Çıkartma her ne kadar düzgün olursa olsun, etrafındaki fazlalıkları kesin.
-Çıkarmayı ılık suya koyun, tam çözülüp suyun üzerine yüzmesine izin vermeyin
-Çıkarmanın kağıdından çözülmediğini kontrol etmek için kağıda bakın her yeri ıslanmış olmalıdır.Hızla çekerseniz çıkartma bölünür…
-Uygulayacağınız yeri tespit edip ,buraya çıkartmayı kağıdı ile getirip yazı için kullandığınız eliniz ile kaydırarak yapıştırın
-Herhangi bir neden ile çıkartma rulo olursa ,suya bırakıp tekrar kağıdı üzerine almaya çalışın
-Çıkartma uygulamak için bazı kimyasallar satılmaktadır; bu kimyasallar hem makul fiyatlı hem de uzun ömürlüdür.Benim en son aldıklarım 2 seneliktir.

Çıkartmalar normal kuşe kağıdın üzerine kat kat vernik ve boya basmak sureti ile imal edilir.Bu kimyasallar çıkartmaları yumuşatma prensibi ile çalışır.Firma markasına göre Microset -Microsol yada Aeroset-aerosol isimli olabilirler.

SET KİMYASALI: Bu yazıları mavi, plastik şişeli ürün, çıkartmanın yerine düzgün tutunmasını ve çıkartmanın "kumlu-silvering" görüntü vermesini engeller.Bu görüntüye zeminin bozuk olması yada arkada sadece su kalması sebep olur.Suda bazı klor gibi sertleştiriciler vardır.
SOL kimyasallı ürün alınınca SET de alınmış olmaz, ikisi birbirinden farklıdır !!!

Bir Kulak Temizleme çubuğu ile zemine uygulayıp, çıkartmanızı sudan alıp bir kağıt havlu üzerine koyup fazla suyu aldıktan sonra modele uygulayınız.
Pozisyonuna emin olunca üzerine temiz kağıt havlu ile hafifçe basarak işlemi bitiriniz.

SOL KİMYASALI: Bu ürün dikkatli kullanılması gereken bir üründür.Yarış aracı gibi çok çıkartmalı araçlarda , kapı birleşim yerleri , panellere çıkartmanın uyum sağlaması için gereklidir.
Çok sert kavisli yerlere çıkartma uygulamak içinde bu ürün gerekir.


Set ile uyguladığınız çıkartmanın üzerine kulak temizleme çubuğu ile uygulanır.Bazen çıkartmayı hemen buruşturur,bu normaldir.Bu safhada çıkartma çok hassas derecede yumuşamıştır dokunmamak gerekir . Çok gergin olarak kuruyacak, altındaki form her ne ise o hale bürünecektir.
Bu ürünü SET yerine kullanmayınız.
Her iki ürünü de fırça ile de uygulayabilirsiniz.
Kabarcık kalır ise fırça ile almaya çalışır ,en zor durumda toplu iğne ile hafif delip,kalan havayı alıp ,tekrar set uygulamak gerekir.


14- VERNİK;


Çıkartma uygulamasından sonra ,pasta cila aşaması bitmiş modelin parlaklığından memnun değilseniz vernik atmak lazımdır.
Akrilik spreyler kendinden vernikli gibi sonuç vermektedir. Bence ilk model için vernik gerekmez. Konu mankeni model verniksizdir
Sentetik -Enamel Vernik: Zor kuruyan ,kalın bir verniktir.Zor kuruması tozu davet eder.Üretildiği andan itibaren hafif sarımsıdır.Uygulandıktan sonra zaman içinde sararma yapacaktır.Beyaz,gri,yeşile yakın mavi gibi renkleri kemik beyaz,ılık gri(warm grey),yeşil tonuna döndürür.Mat versiyonu eskitmeler için uygun olabilir.
Selülozik Vernik: sprey formu çok yakıcı kimyasallar içerir.Sentetik -enamel türü sprey üzerine kesin uygulanmaz.Kabarma,dökülme yapabilir.İnce katlar halinde uygulanmalıdır.Tam donunca toz konmadıysa olduğu gibi bırakmak en iyisidir.Hiç bir vernik pasta cila yapıldığı zaman, ilk atıldığı kadar parlak olamaz.Tozu önlemek gerekir
Akrilik Vernik: Tercih edilmesi gereken bir üründür.Çok ince katta çok parlak sonuç verir.2-3 ince katta nefis sonuç verir .Katlar arasında pasta cila yapar ,son katı tozsuz ortamda atıp olduğu gibi bırakabilirseniz ,modeliniz diğer modeller arasında altın diş gibi parlar...


15- CAMLAR, AYNALAR,FAR STOP ve REFLEKTÖRLER;


Eskiden camlar beyaz tutkal ile yapıştırılır ,şanslı olup Testors enamel parlak vernik bulanlar bu ürünü kullanırdı.Günümüzde microscale firmasının "crystal clear" ve Testors' un "clear parts cement " ürünleri vardır.Bunlar beyaz tutkal kadar kalın değildir yada enamel vernik gibi sararma yapmaz .Tam şeffaf donarlar .Bazen kaybettiğiniz bir yere cam yapar bazen sonradan açtığınız bir detay da cam olurlar.Su bazlı oldukları için ıslak kulak temizleme çubuğu ile fazlalıkları alabilirsiniz.
Yapıştırması çok güç olan, bazı kitlerde bulunan photo etched "asit indirme" parçaları yapıştırabilirsiniz.(Örnek, bu kitin Ferrari amblemleri)
Bir kürdan ile kontrollü sürüp yapıştırınız.Ön camda bulunan dikiz aynası bu yapıştırıcı ile yapıştırılabilir

Büyük camları tam ortasına yapıştırdığınız maske bandını tutamaç gibi kullanıp yapıştırabilirsiniz.

Cam yapıştırırken Japon kullanmak çok risklidir.En iyi marka Japon bile buhar yapmakta camı bozmakta,lekelemektedir.Kullanmayınız.

Far camları aynı yapıştırıcı ile uygulanır .Far içlerinde gizli sinyaller varsa enamel yada akrilik clear şeffaf boyalar ile boyayınız.Arka stopların renklendirmesini içten yaparsanız daha gerçekçi durur.


MODELİN TOPLANMASI;


Masamızı temizleyelim, özellikle tüm yapıştırıcıları, tiner vs kaldıralım, kesici aletleri uzaklaştıralım.
Motor yerine kondu, hazır.Şasi altını ve egzostları boyadınız değil mi? Modelin altına ayna tutup bakacağım da....
Koltuklar,kokpit hazır ,gövde kaporta ışıl ,ışıl ,camlar takılmış, o zaman birleştirelim.Sonra detay parçalarını silecek, anten ,depo kapağı vs takalım. Lastik- jantları en sona bırakalım.
Elimizi temiz tutalım , ara sıra yıkayalım, parmak izi olmasın , eldiven kullanalım, modelin üzerinde kuvvet kullanmayalım.


 

 

GÜZELLİK DETAYLARDA GİZLİDİR;


Ekleyeceğiniz bazı küçük basit detaylar modelinize güzellik katar
- Lastik tabanlarının zımpara ile aşındırılması,yanaklarının parlatılması

Res 13 - Stop ve reflektör gelecek yerlerin içini önceden gri metale (alüminyum,silver) boyarsanız daha gerçekçi görünürler.Ön çamurluk yanlarında bulunan sinyaller gövde rengine boyanmış olabilir .Bunları önce gri metale sonra clear rengine boyayın.

- motora, kitte verilmediyse ince kablodan buji kablosu işleyebilirsiniz
-akümülatöre kablo yapar gres sürersiniz
-çamurluk içlerini mat siyaha boyarsanız derinlik verir
-hoparlör yapmayı deneyebilirsiniz
-bir plaka dizayn edip yazıcınızda basabilirsiniz.Gerçek plaka ölçüsünü 24 kat küçültün yeter….Benim yaptığım gibi ,modeli hediye edeceğiniz bir yakınınıza makbule geçer
-egzost çıkışları,havalı korna,vb kapalı ise delip mat siyaha boyarsınız
- iç kısımlara detay koyabilirsiniz.Bunları gerçek hayattan bulunuz. Gazete,arka camda dilimlenmiş karpuz , yan camda tornavida, iç aynada CD, oyuncak, kutu, kafa sallayan köpek vs,


18- BİTEN MODELİN AKIBETİ VE KORUNMASI;


Model her ne seviyede biterse bitsin ,hatası ve güzellikleri ile sizin eserinizdir.Bu eser ortaya çıkmadığı,sergi ve yarışmalara katılmadığı sürece değeri sadece sizce bilinir.
Tüm modelcilik etkinliklerine, organizasyonlara, sergi-yarışmalara, forumlara, klüplere ,derneklere katılınız.
Modelinizi yaptıktan sonra keyif ile izleyebilmek için koruma altına alınız.Bu işler için özel üretilmiş Sergileme Kutusu (Display case) alır yada bir vitrin ayarlayabilirsiniz.
Modele toz ve meraklı eller zarar verecektir.Adettendir, hasarlı yada bitmeyen tüm modellerin suçu evdeki kişilere atılır...Modelci hasar yapar mı hiç?
Bu yazıyı hazırlarken ikide bir baktığım konu mankeni model, bir ara Kızım Berru'nun eline geçmiş ve itina ile yaptığı "Dü -Düt" seansı sırasında, sol arka stop'lar dan biri kaybolmuş, amblemler ve sol camlar glikoz kürü safhasındayken "sana pembesini yaparım" diyerek kurtarılmıştır.Eğitici olsun diye, modeli olduğu gibi bırakıyorum.



Temel teknikler oturduktan sonra siz de bazı teknikler geliştirecek, yenilikler yapacaksınız.Ne kadar okuyup,bilseniz de , model yaparak gelişecek , bir ustanın dediği gibi; "Modelcilik tedris işi değildir" diyeceksiniz.


Kolay Gelsin....