German 20mm FLAK38 mit Sd. Ah. 51 / Tamiya
1/35

Emre Efli

 

Flak 38 (20 mm) hakkında:

            20 mm Flak 38, 2. Dünya Savaşı’nın başından beri Alman ordusunun standart uçaksavar silahlarından biri olarak hizmet vermiş ve savaş sonuna kadar kullanılmış. Kolay taşınırlığı ve kullanımı sayesinde her cephede bulunmuş, hem ordu hem hava kuvvetleri tarafından gittikleri her yere götürülmüş, hava alanlarının savunmasından tanksavar silahı olarak sokak çatışmalarına kadar pek çok yerde görev yapmış. Gerektikçe bir kamyon kasasına bile kurulup hareketli uçaksavar olarak kullanıldığını veya ihtiyaca göre tanksavar, uçaksavar ve piyadesavar olarak kullanıldığını düşünürsek; bir modelci için her zaman kullanılabilecek, zengin bir konu olduğunu söylememiz yalan olmaz.

Tamiya Flak 38 (20 mm) hakkında:

            Tamiya’nın Flak 38 kiti, oldukça eski kitlerinden biri. Benim incelemesini yaptığım kit, bu eski kalıbın yeniden basılıp kutulanmışı. Yandan açılan standart beyaz Tamiya kutusunda satılmakta. Her zamanki gibi detaylı bir çizim kutu kapağına modelcinin ilgisini cezbetmek üzere konulmuş.

            Kutuyu açtığımızda, karşımıza yine özenli Tamiya paketlemesi çıkıyor. 2 çerçeveden oluşan maket, naylonla paketlenmiş ve naylonun ağzı zımbalanmış. Böylece parça kaybolması gibi bir sorunun önüne geçilmiş. Ne var ki ıslak çıkartmalar da aynı naylonun içine konulmuş, onlara da koruma için yeni Tamiya kitlerinde olduğu gibi bir ayrı naylon ayrılsaydı hiç fena olmayacaktı. 10 üzerinden 8 diyorum (-1 ıslak çıkartma, -1 de yandan açılan kutu)

   Maketin planı uzunca bir kağıda basılmış. Çok az parça olduğundan 6 adımda bitiyor. Plan ayrıntılı sayılsa da bir iki yerdeki çizimler ilk bakışta biraz kafa karıştırıyor. Biraz daha detaylı olabilirmiş (yeni Tamiyaları standart alarak yorum yapıyorum). Yine de ortalamanın üstünde, modelciye yardımcı olacak bir plan.

   Parçalar, 2 ayrı çerçevede verilmiş. Bir çerçevede uçaksavarı oluşturan parçalar (J çerçevesi), diğerinde ise Sd.Ah.51 gibi uzay gemisi ismi taşıyan ve aslında etliye sütlüye karışmayan mülayim bir römork parçaları (K çerçevesi) bulunmakta. Parçalar düzgünce ayrılmış, yerlerinden almak vs sorun olmamalı. Plastik kıvamı güzel, sert ve dayanıklı bir plastiği var, elinizde çıt diye kırılmıyor ama zımparaya da güzelce gelir. K çerçevesinde 12 ve J çerçevesinde 39 olmak üzere toplam 51 parça.

 

   Biraz detaya inildiğinde ise, kitin eski olmasının kötü yanını görüyoruz. Detaylar pek fazla yok, bazı yerlerde ise olması gerektiğinden daha kaba detaylar var. Kit için eksi puan.

            Kit için bir başka eski puan da ıslak çıkartmaları. Gerçekten çok kalın duruyorlar. İşin güzel yanı, bu silahlar genelde “Aha furdim oni” çizgileri haricinde pek işaret taşımadığı için hiç kullanmasanız bile olur.

 

Özetlemek gerekirse kitin

Artıları;

  1. Uygun Fiyat
  2. Düzgün paketleme
  3. Kaliteli ve kıvamlı plastik
  4. Basit plan, kolay yapım
  5. Çok genel olarak kullanılan bir silah olduğu için geniş konu, sınırsız boyama seçeneği

Eksileri;

  1. Eski kalıp olması, detaysızlık
  2. Kalın ıslak çıkartmalar

Sonuç olarak, pek çok canlandırmada veya aracın yanında kullanılabilecek, yapımı oldukça basit bir kit. Düşünenlere tavsiyedir.

Ek bilgi, kitin plastik enjeksiyon seçenekleri İtaleri ve Dragon’da bulunmakta.

İyi modeller…