F-14 A Tomcat / Academy
1/48

H.Ufuk Aydıner





AFV molam bittikten sonra bir uçak toplayayım dedim. Favori uçağım olan F-14ün elimde bitmişinin olmamasından yola çıkarak tercihimi bu yönde kullandım. Çeşitli aşamalarda yapımı süren Hasegawa ve Monogram Tomcatleri yapım aşamasında delirttikleri için bir kenara iteleyip direkt Academy'nin kutusunu açtım. Piyasaya sürüldüğü sene yılın modeli seçilmesi nedense bende daha problemsiz bir kit olduğu izlenimini bırakmıştı. Yanılmışım...

Kokpit Monogramla aşağı yukarı aynı kalitede. Olduğu gibi topladım. Tipik bu ölçekteki Tomcatlerin ortak problemi olan ön gövde problemi bu kittede maalesef mevcut, Monogram gibi üst alt zigzaglı bir şekilde birleşiyor. Sıfıra sıfır oturmadığı gibi birde dışa doğru bel veriyor zındık. İşkence macun filan derken toparladım gövdeyi, haliyle detay metay kalmadı, bir kısmını açıp gerisini kadere terk ettim.

Dekal seçimimi CAM firmasından yana kullandım. Libya Su-22 lerini düşüren VF-41 uçaklarına atfen boyanmış 2000 senesi versiyonu çıkmakta bu firmadan. Modeli dekal planında belirtiği üzere FS36320'ye tekabül eden Testors marka boyayla boyadım. Bu noktada müşahade ettiğim aynı FS numarasına denk gelen Testorsun mavi ton içerdiği, Humbrol'un ise (128) sarı ton içerdiği. Komple boyadıktan sonra vernik sonrası dekalleri bastım. CAM dekaller oldukça ince ve inanılmaz sağlamlar (First to fight dekali bariz tostoparlak olmuştu gerip açtım yırtılmadı filan). Dekalleri korumak için bir kat daha vernik atıp modeli hunharca eskittim. Siyah yağlı boyayla wash yaptıktan sonra pistoleyle panellerden geçtim, yağlı boyayla pislik ve sıvı kaçaklarını yapıp çeşitli gri tonlarda ki buna uçağın orjinal rengi de dahil, bazı panellere gölgelendirme yaptım. Motor bölümünde bu tonlamayı abarttım.

Motor kısmına Testors metalizer burnt bilmenne attım, polish edeyim dedim olmadı, muhtemelen boyayı atarken ters birşey yaptığımdan şüpheleniyorum. Madem sen parlamıyorsun diyip 4B kurşun kalem tozuyla o bölgeye daldım. İniş takımlarını toparlayıp tamiya beyazla boyadım, akabinde pas lekelerini yaptım. Elimdeki bazı fotolara rağmen mümkün mertebe az tuttum bu eskitmeyi. Sıra cephane boyamasına gelmişti. Sevgili Levent Başara'dan gelen yakın plan bir fotoya istinaden cephanenin günümüzde kullanılan renk paternini çıkardım. Komple boyayıp maske yardımıyla bantlarıda hallettikten sonra Baremetal ile savaş başlığını ayıran bantları yaptım. Aynı malzemeyi namlu çıkışında da kullandım. Beş senedir bitirdiğim ilk jet olması sebebiyle tonla hata ve eksik (kanopide bulunması gereken merkezi bantlar gibi) barındırmakta şu anda kit. Kıvama gelmek için minimum iki jet daha bitirmem gerektiği kanaatindeyim.:)

İyi modeller

Ufuk