Republic P-47D Thunderbolt RE-30 "44-89968"/ Tamiya
1/48

H.Ufuk Aydıner





Ezber bozmak için ideal bir patern.

P-47'lerin Türk Hava Kuvvetleri envanterine girdiği ilk senelere yönelik araştırmalarımız esnasında bu fotoğrafa Yeşilköy Hava Müzesinin arşivinde Arkut Yüksel'le rastladık. Fotoğrafta ilk dikkatimizi çeken uçağın koyu rengi ve akabinde dikey dümeninin olmayışıydı. Didier Badiqué'nin listesine istinaden Armée De L'air menşeili en az bir uçağın Türk envamterine girdiğinin bilincine olarak mevcut fotoğrafı incelemeye aldık.



1- Fransız Kuvvetlerine ait kanatlarda ve arka yataylarda bulunması gereken sarı çizgi fotoğrafta açıkça görülmekte
2- Türk forsunun yeri: USAF servisinden geldikleri ilk halde türdeş uçaklara aplike edilen yerle aynı
3- Gövdedeki metal renkli servis kapağı, kanopi çerçevesiyle aynı tonda; özel durumlar haricinde kanopi çerçevelerinin genellikle metal renkli bırakıldığı bilinmekte, dolayısıyla bu panel yüksek ihtimal çıplak metal.
4- Kanat forsunun ebadı, servise ilk girişte aplike edilen ufak kare forslarla aynı ebatta, dolayısıyla bir fotoğrafta çok belli olan şablonlar bu uçakta da kullanılmış.
5- Fransız filo tanıtlama işareti olan burnun sarıya boyanmış olması


Model aslen D kiti olduğu için bazı temel modifikasyonlar yapmak durumunda kaldım;
Kokpitin zeminini düzleştirdim,kanat altı farını iç kısımdan kanat ucuna taşıdım, pike flaplarını stirenden imal ettim ve kuyruk finini stiren ve macun ikilisiyle ortaya çıkardım.

Ana renk olarak Aeromaster'ın faded olive drabını kullanıp, üstüne attığım koyu tonu Gunzenin olive drabıyla yakaladım. Fransız forslarının yerlerinin üzerine atılmış taze boya için gene Gunze OD rengini kullandım.
Seri numarası listesinden uçağın numarasının "36" olduğunu belirleyip uygun şablonla bu numarayı geri kalan forslar vesaire gibi boyayla tatbik ettim.

İlk olarak bir adet uçuş hattı fotoğrafı.