Republic P-47D Thunderbolt RE-30 "44-33327" / Tamiya
1/48

H.Ufuk Aydıner





Uçağımız en bilinen Balıkesir hat fotoğrafında yer alan normalde kötü kopyalarda çok net görünmeyen IBYY II, Gövde numarasını sıralamaya göre ön araştırmamda 29 olarak tahmin edip uçağın net fotoğrafıyla karşılaşmam sonucu teyit edip internetteki mevcut listelerle karşılaştırmaya gittim. İşin garibi bu kuyruk numaralı uçak envantere girmiş gözükmüyordu. Dİdier Badiqué ile yapılan bir dizi yazışma sonucu mevcut listelerin eksikliklerini saptadık ve liste fotoğraf desteğiyle güncellendi. Bu uçak 404üncü savaş grubunun 507nci filosu menşeili olup grup rengi olan maviyi motor kaputunun altında taşımakta.Nose Art dahil olmak üzere bütün milliyet işaretlerini ve sembol gruplarını maskeleyip boyayla yaptım. Bu uçaklar ize ilk geldikleri vakitte çıplak metal oldukları için bu görünümü yakalamak için Alclad serisi boyaları kullandım. Cayır cayır bir görüntü istemediğim için bu boyayı direkt gri astar üstüne tatbik ettim. Sözkonusu uçağın fotoğraflarına istinaden amerikan milliyet işaretlerinin geldiği yerlerinin boyayla kapatılması görüntüsünü yakalamak için ilgili alanlara Tamiya gümüş boyasını tatbik ettim.

Model Tamiya'nın M kiti olduğu için direkt kutudan çıktığı gibi yaptım. Bu noktada dikkat edilmesi kuyruk fininin seçimi, keza kullanılması gereken en sivri uçlu fin çerçevede acaip bir yerde olduğu için gözden kaçmakta ve aynı formda olup ucu hafif küt olan finle karıştırılabilmekte (yanlışını takıp sökünce insan zor yoldan öğreniyor).











En bilnen fotoğrafın net versiyonu, IBBY II baştan dördüncü uçak, hemen arkasında 404ün filo armasını taşıyan uçak yeralmakta



IBBY II'nin açık pozu