Republic P-47D Thunderbolt RE-30 "44-20995" / Tamiya
1/48

H.Ufuk Aydıner





Uçağımız en bilinen Balıkesir hat fotoğrafında yer alan üç adet eski 404th FG mensubunun kameraya en yakın olanı. Hattın bize en yakın uçağının numarasının 32, bu uçağın bir önündekinin 29, hemen arkasındakinin de 27 numara olmasından yola çıkarak hattın gövde numarasına göre sıralandığı varsayımıyla işe başladım. 28 numaranın kuyruk numarasını listeyle karşılaştırıp uçağın menşeinin 404 olduğunu teyid ettikten sonra işe giriştim. Filo arması olan Thunderbird dahil olmak üzere bütün milliyet işaretlerini ve sembol gruplarını maskeleyip boyayla yaptım. Bu uçaklar ize ilk geldikleri vakitte çıplak metal oldukları için bu görünümü yakalamak için Alclad serisi boyaları kullandım. Cayır cayır bir görüntü istemediğim için bu boyayı direkt gri astar üstüne tatbik ettim. Gerek 28 gerekse 32 numaranın cam gibi fotoğraflarına istinaden amerikan milliyet işaretlerinin geldiği yerlerinin boyayla kapatılması görüntüsünü yakalamak için ilgili alanlara Tamiya gümüş boyasını tatbik ettim.



Model aslen D kiti olduğu için bazı temel modifikasyonlar yapmak durumunda kaldım;
Kokpitin zeminini düzleştirdim,kanat altı farını iç kısımdan kanat ucuna taşıdım, pike flaplarını stirenden imal ettim ve kuyruk finini stiren ve macun ikilisiyle ortaya çıkardım.

404ün savaş grubunun kanat ve paylon ucu tanıtlama sarılarını da eldeki fotoğraflarla karşılaştırıp teyit ettikten sonra modele tatbik ettim.