Supermarine Spitfire VB Trop / Tamiya
1/48

H.Ufuk Aydıner





Pek ingiliz uçaklarından hazetmesemde yapıp yapacağım iki üç ada tayyaresinden biridir spitfire. Çizgilerinin zarifliği ve bir ulusu uçurumun eşiğinden kurtarmış olması bu uçağın tarihte onemli bir mevkiye kurulmasına sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda Hava kuvvetlerimizin gelişimde oynadığı rolde modelcilik açısından yapmazsan olmaz bir ünvan kazandırmıştır.

Özkan Türker'in 32 lik spitini yapım aşamasında gördükten sonra gaza gelip Tamiyanın 48lik spitini aldım. Daha önceden MK1 modelini topladığım için bu kitte herhangi bir sorunla karşılaşmayacağıma emindim, ve bu düşüncemde haklı çıktım

Kutu kapağı tipik japon kitlerinden alışık olduğumuz bir illüstrasyona sahip; içi ise tipik tamiya yerleşimi, yani hasegawa kitler gibi kutuyu bir kere açtıktan sonra kapayamama gibi olayla karşılaşmanız sözkonusu değil.:)



Tamiya kiti tan rengi sert plastiğe basmış. Kalıpta herhangi bir çapak yok. Şeffaf parçalar çiziksiz ve sorunsuz. Kitten iki deişik kanat ucu, üç değişik tropikal filtre ve iki değişik kanopi opsiyonu çıkmakta. Dekaller ise kalite olarak olumlu bir izlenim bırakmakta.


Kite her zamanki gibi iç aksam boyamasıyla başladım. RAF uçaklarının iç rengi olarak salık verilen Humbrol 78 ile govde içi ve kokpit elemanlarını boyadım. Siyah ve gümüşle gerekli detayları boyadıktan sonra kahve rengi toz pastelle uçağın içini kirlettim. Styrenden mamul emniyet kemeri denememden kısa sürede sıkılıp olaya kemersiz devam etmeyi uygun gördüm.


Kokpiti bitirdikten sonra diğer paçaları gruplayarak yapmaya başladım. Uygun kanat ucunu seçip yerlerine oturttum. Akabinde kokpitin kapısını ince testere yardımıyla kesip çıkardım. Tamiya bu noktada bir güzellik yapıp açık pozisyon için fazladan bir kapak vermiş. Seviyoruz japonları.




Gövde ve kanat gruplarını birbirlerine tamiya sıvı yapıştırıcı ile yapıştırdım. Az biraz zımpara ile macuna gerek kalmadan tesviye işi bitti





Yumurta kapıya dayandığı için boyama aşamasını fotoğraflamaya maalesef zamanım olmadı.

Genel kamuflaj renkleri için tercihimi aeromaster boyalardan yana kullandım. Nitekim ton olarak oldukça gerçekçi durmaktalar. İlk hamlede forsların geleceği yerlere tamiya akrilik parlak beyaz attım. Daha sonra maske filminde kestiğim ay yıldız ve kareleri gereken yerlere yapıştırdım . Tamiya akrilik mat kırmızı ile forsların gereken yerlerini boyadıktan sonra ikinci parti maskelemeye geçtim. Bu aşamadan sonra uçağın altına komple azur blue attım. Dönemin RAF patternleri şablonla boyandığı için kamuflajı direkt maskeleyerek attım. PM nin 72 lik spitinden büyüttüğüm gövde numaralarını maskeye kesip uçağın gövdesine tamiya mat siyah ile tatbik ettim. Mevcut bütün maskeleri söküp sırasıyla X-22, yağlı boya ve revell mat vernik uyguladım. Tamiya gümüş ile boya dökülmelerini yaptıktan sonra gunze smoke ile panellerin üstünden geçtim. Egzosları tekerlekleri anteni de ekleyince model tamamlanmış oldu. Komple harcanan vakit modelin yapımına 2 gece ile sınırlı (aynı süre zarfında 2 ayrı maket daha bitmiş oldu).