Curtiss P-40F Warhawk / AMT-ERTL
1/48

H.Ufuk Aydıner





Sanki yirmi küsür yarım makedim yokmuş gibi yeni bir modele başlamaya karar verdiğim bir gün raftan elime ilk geçen makedi masanın üstüne koyup yapmaya başladım, bu şanslı kit AMT nin P-40F'iydi. İlk olarak Pactra flat interior green ile kokpit vesaireye genel bir boya attım, akabinde siyah bölgeleri boyayıp drybrush la detayları belirgin hale getirdim.

Genel gövdeyi toplamak oldukça kısa sürdü, Kitin en belalı kısmı alternatifli verilen motor kaporta parçaları, ne yazık ki hiçbir şekilde oturmamakta bu parçalar. Fazla uğraşmayı sevmediğim için olduğu kadarla yetinip tesviyeye devam ettim, bunun sonucunda uçağın sağ tarafında az da olsa kaput alt çizgisiyle gövde arasında seviye farkı kaldı.

Camları zanmanında ITM den verilen ödül pakedine dahil edilen Parafilm ile maskeledim. Yeri gelmişken bu malzemenin artı ve eksilerini söylemek gerekiyor, İyice açıldıktan sonra yüzeye hava kabarcığı kalmayacak bir şekilde yapıştırtırıp keskin bir model bıçağıyla istediğiniz gibi kesebiliyorsunuz, statik olarak yapıştığı için maskelenen yüzeyde herhangi bir iz bırakmıyor, buna karşın üstüne çeşitli vernik katmanları tatbik edildiğinde parafilm sertleşiyor ve sökülürken problem yaşatıyor, Benim başıma gelen de bu söküm esnasında boyayı koparması sonucunda düzgün trimlerden feragat etmek şeklinde oldu.

Floquil astar boyası ile gövdeyi kapladıktan sonra boyama paterni aramaya başladım kitaplarda. Serhan Oflas'dan zamanında temin ettiğim Squadron'un Checkertails kitabı derdime deva oldu. Kitapta hem profili hemde fotoğrafı bulunan uçakları belirledikten sonra kitabın kapağında bulunan uçağı yapmaya karar verdim. Bahsi geçen uçak Flight Officer Bill H. Slattery'nin "55" numaralı uçağıydı. Bu eleman 109, Ju-52 ve Macchi 220 den mütevellit 3 kill'e sahipmiş. Uçak 325th FG'nin kendine has tanıtlama işaretlerini dikey stab ve elevatorlerde taşımaktaydı. İşe checker ların ebatlarını ölçeğe vurarak hesaplamakla başladım, 1/48 ölçekte 6mm'e 6 mm kareler işimi görebilecekti. Maske filminden bu maskeleri kesmekleoalyın ilk hamlesiydi.

Tamiya sarının içine az miktarda kırmızı katarak profildeki sarı tonunu yakaladım, Bu esnada dikkatimi USAAF forslarının sarı kontürleri çekti, elimde gerekli dekaller olmadığı için mevcut forsları ölçüp yarıçapı 1 mm daha uzun olan 4 adet maske hazırladım.

Sarı boyayı 3 kat olarak tatbik ettikten sonra 4 adet daireyi forsların geleceği yerlere yapıştırdım. Checker olayına dikey stabtan başlayıp yüzeyleri maskeleyip birer birer siyaha boyadım.

Checker'ların boyaması bittikten sonra bu alanları tamiya bant ile maskeledim. Akabinde direkt kamufle olayına girdim. Aeromaster'ın US Tan'ının suyla inceltip bütün yüzeye tatbik ettim. Kamuflaj paternini maskelemek için maske filmini kesmek üzere işe giriştiğimde ciddi bir problemle karşılaştım, Uçağın renkli profili AMT planda verilen paternin mirror versiyonuydu ve kitabın kapağındaki çizimle ciddi farklılıklar göstermekteydi. Bu noktada imadadıma uçağın fotoğrafı yetişti, Fotoğraftaki paternin AMT nin mirror versiyonunu desteklediğini farkedince maskeleri kesip modele yapıştırdım ve gene Aeromaster'ın Dark Earth'unu attım. Komple üst gövdeyi maskeleyip alt kısımlara Aeromaster US WW2 Grey'ini attım.

Sıra maskelerin sökülmesine gelmişti, Bu noktada belirgin bir problem yaşamadım. Maskeleri söktükten sonra komple modele Tamiya X-22 tatbik ettim ve amerikan forslarını yapıştırdım. Gövdeye dişi maske kesip "55" numarasını tamiya beyazla boyadım, en son olarak Permament kalemle sol egzos altına "Sweet Laurie I" yazıp modeli bir kat daha X-22 ile kapladım. Yağlı boya ile yıkadıktan sonra modeli sıra eskitme aşamasına gelmişti, ve bu sefere mahsus kendimi frenlemeyi düşünmeden olaya panel üstlerine kendi karışımım boyayı (dark grey + black + X22+ alkol )atmakla direkt girdim



Panelleri haşat ettikten sonra napples yellow ile genel modele drybrush uyguladım, son kreasyonum olduğu için henüz ayarı tutturamadığımdan kelli uçak kum fırtınasından çıkmış bir görünüme kavuştu.Egzos eskitmeleri pistole marifetiyle yaptıktan sonra cam maskeleri söktüm, Bu aşamada yazının başında belirttiğim problemlerle karşılaştım. Dert etsem boya sök, baştan boya şeklinde modeli bitiremeyeceğim için olduğu gibi bırakmaya karar verdim. Anteni çektikten sonra arada boyadığım spinner ve pervaneleri uçağa monte ettim, iniş takımları enstalasyonunu da halledip uçağı ayağa kaldırdım. Batur Beyin taa Amerikalardan getirdiği pirinç boruları içi içe geçirerek yaptığım altı adet namluyu gereken yerlere taktım (ne demekse), Pitot , bombalar ve yakıt tankını da taktıktan sonra seyrüsefer ışıklarını boyayıp modeli nihayete erdirdim.

Modelin toplam yapım süresi bir haftaya yayılmasına karşın aktif olarak 3 gün sürdü.

İyi Modeller
Ufuk