F-104G Starfighter / Hasegawa
1/32

Teoman Kardeşler





Modelini yaptığım F-104G uçağının fotoğrafını, modelci arkadaşım Nejat Öngan'a ait,yabancı bir yayın olan "Fighter of the World" adlı kitapta görmüştüm.

Kuyruğunda görülen kaplan resmi çok ilgimi çekmiş ve o anda bende bu uçağın modelini yapma fikri doğmuştu. Ancak sol tarafından çekilmiş bu fotografın sağ tarafı nasıldır diye bir kuşkuya kapılmıştım. Acaba sağ tarafında da kaplan varmıydı yokmuydu diye kaygılanmıştım. İlk defa böyle bir fotografı görmem,bende hayret duygusu oluştururken aynı zamanda da  bir üzüntü içimi kaplamıştı : neden bizim hava kuvvetlerine ait güzel ve ilginç fotografları yabancı dergilerde görüyoruz da,kendi ülkemizin yayınlarında göremiyoruz!

Her ne pahasına olursa olsun bu F-104G'nin modelini yapmayı kafama koydum ve hazırlıklara başladım .Önce modelin kitini ülkemizde bulamadığım için yurt dışından temin ettim . Daha gerçekçi olması açısından da ilave detay aksesuarlarını da getirtim.

Yeterli dökümanın olmayışı beni çok kaygılandırmıştı. Fotografta F-104G'nin üzerindeki gövde numaralarından Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'ne ait olduğuanlaşılmaktaydı. Gövde numarası 9-037 olan bu uçağın ayrıntılı fotografları Balıkesir 9. Ana Jet Üssü2nde bulunabilir umuduyla gerekli izinleri alarak 3 Şubat 1998  tarihinde Balıkesir'e gittim. Üsü ziyaret ettiğmde büyük bir hayal kırıklığına uğradım . 192.Kaplan Filo'da , 9-037 gövde numaralı ,kuyruğunda kaplan resimli F-104g uçağına ait hiç bir fotograf yoktu ve bu kaplan resmini uçağın kuyruğuna kim yapmıştı o dahi bilinmiyordu. Ancak oradaki pilotlar böyle bir uygulamanın kendilerinden önceki devrede Üs'te görev yapmış olan astsubaylardan birinin yapmış olabileceğini söylemişlerdi.

İstanbul'da modelci arkadaşımız Serhat Güvenç'le irtibat kurup bu fotoğraflar hakkında bilgi edinmek istediğimi kendisine ilettim ve yardımcı olmasını rica ettim. Serhat Bey''in girişimleri sonucunda,9-037 numaralı F-104G'nin sağ ve sol yanını gösteren fotoğrafları temin edebildim. Serhat Bey, bu fotografların Hollandalı 'Choco' Prinstarafından 21 temmuz 1991 tarihinde,Fairford İngiltere'de çekildiğini bildirdi.

Buradan anlaşılıyorki, Türk Hava Kuvvetleri'ne 9-037 numaralı F-104G uçağı,9.Ana Jet Üs Komutanlığı 192.Kaplan Filo'yu temsilen 1991 yılında Tiger Meet'e katılmış,uçağın kuyruğunun sağ yanına 192. Fİlo amblemi,sol yanına da Kaplan resmi yapılmış.

Modelci arkadaşımız Levent Başara'dan da belge için fotograf istemiştim o da Balıkesir'de çekilmiş 3 adet fotograf göndermişti. Modelci arkadaşımız Arkut Yüksel'de  İstanbul Havacılık Müzesi'nde gövde detayı ile ilgili bir başka F-104G detay fotografları çekip göndermişti.

Neyseki 9-037 numaralı F-104G'nin sağ ve sol yanın gösterir belgeleri temin ettikten sonra model yapımını gerçekleştirmiş oldum. Belge konusunda bana  yardımlarını esirgemeyen Nejat Öngan'a,Serhat Güvenç'e, Levent Başara'ya,Arkut Yüksel'e, ve Tolga Özbek'e sonsuz teşekkürlerimi iletirim.

Buradan anlaşılıyorki,modelcilik kişisel uğraşıdır,evrensel dille bir Hobby' dir . Aynı zamanda ,kişinin araştırma ve yardımlaşma yönünü geliştirici ve dostluklar kurma yönüyle de kültürel bağların güçlenmesine neden olmaktadır. "Modelcilik bir kültür anlayışıdır" sözüne en güzel  örnek teşkil etmektedir.

(Yukarıdaki yazı Teoman Kardeşler'in Yeşilköy Havacılık Müzesi'nin yarışması için modeli ile birlikte sunduğu dökümanın kapak yazısından alınmıştır.)










 

Modele Uygulanan İlave Aksesuar Çalışmaları

1- Gövde Düzenlemesi : Hasegawa'nın 1/32 ölçekli F-104G'si tümüyle dışa detay olarak üretilmiş. Dışa detay olan bu kiti içe detaya çevirmeyi düşündüm. Öncelikle dışa detayları yüzeyle sıfırladım daha sonra detay açma aleti ile çelik cetvel kullanarak detaylandırma çalışmalarını yaptım.

2- Kanat Altı Yakıt Depoları : Kit içinden sadece tip tanklar (kanat uçlarındaki yakıt depoları) çıkmaktadır. Modele ,hem daha zengin görünüm kazandırmak  hem de   fotograflardan uçağın yurtdışında Tİger Meet'e katıldığında bu depoları da  kullandığını görerek  drop tankları (kanat altındaki yakıt depoları) ilave aksesuar olarak kullandım. Yakıt depoları bu model için KMC firmasından resin olarak geldi.

3- Pilot Koltuğu : Yapılan model F-104G Alman yapımı olduğu için uçakta kullanılan koltuk "Martin Baker"dir.Kit içinden Amerikan yapımı C-2 tipi "kova koltuk" çıkmaktadır. Bunun için TAC Scale Dynamics firmasından da resin koltuk   sipariş verdim.

4- Kokpit Seti : Modelin kokpiti detaylı olmadığından KMC firmasından kokpit seti kullandım bu arada kokpitte bazı tadilatlar yaptım.

5- Gövde Üzerinde Sinyal Lambaları : Alman yapımı F-104G lerde Amerikan yapımı olanlardan farklı olarak dikey kuyruğa yakın bir yerde çakar lamba (beacon) bulunmaktadır. Bu ilave detay olarak yapıldı. Ayrıca gövdede eksoz kısmına yakın ve hava alıklarının biraz gerisinde bulunan sinyal lambaları ile kanat ucu yakıt tanklarının dışa bakan yüzeylerindeki sinyal lambaları matkap ile delinerek daha gerçekçi hale getirildi.

6- Decal Uygulamaları : Kaplan resmi ve filo amblemi orjinale göre çalışılıp decal olarak uygulanmıştır. Uçağın üzerindeki diğer uyarı yazıları Türkçe olduğundan  bu duruma sadık kalınarak decaller yeniden hazırlanmıştır.

Model Üzerindeki Boya ve Eskitme Çalışmaları

Modelini yaptığım F-104G'nin boyası Amerikan Vietnam Kamuflajıdır. Boya tespitlerimi bu duruma göre yaptım. Boyama planını, Vietnam kamuflajlı F-104'lerin değişik üslerde ve yerlerde çekilmiş fotograflarını inceleyerek belirledim.

Modelci arkadaşımız Arkut Yüksel'in bana gönderdiği F-104 Aircraft Camouflage Pattern planını da dikkate alarak boyama işlemini gerçekleştirdim. Boyamada kullanılan renkler ve Federal   Standart numaraları :

Koyu Yeşil   = FS 34079

Açık Yeşil    = FS 34102

Tan            = FS 30219

Gri              = FS 36622

Yukarıdaki renklere sadık kalınarak modelin boyası boya tabancası ile tatbik edilmiştir. Kullanılan boyalar Humbrol ve Testor'dur. Ayrıca uçağın içinde ve dışında karışım renkler de kullanılmıştır. Uçağın burun kısmında siyah boyalı kısmın altında kalan renk planda hernekadar ördek başı yeşil olarak gösterilse de fotograflardaki görüntülere göre bu bölüm beyaz olarak boyanmıştır. Uçağın tiptanklarının orta kısımlarında fosforlu turuncu rengi kullanılmış,güneş ışınlarını etkisiyle bu turuncu regin üstte kalan  kısımları solmuştur.  Bu durum dikkate alınarak boyamada ynı etkiyi verecek şekilde karışım yapılmıştır.

Kirletme ve eskitme çalışmalarında toz pastel boya kullanarak gerçekleştirdim. Flaplar oynar parçalar olduğundan menteşe diplerindeki yağ birikintileri uçuş esnasında geriye doğru kayarak iz bırakır. Bu etkiyi de model üzerinde vermeye çalıştım





Kaynaklar :

  • Sunburst Military Series - Fighters of the World 1995

  • Serhat Güvenç fotograf arşivi

  • Levent Başara fotograf arşivi

  • İzmir Turkuaz Gençlik Parkı'nda bulunan orjinal Vietnam Kamuflaj renkli fotografları

  • M5 Aylık Silah Dergisi 1976/3

  • F-104 in Action - Squadron Publications

  • F-104G/J Starfighter - Verlinden Publications

  • İzmir Hava Teknik Okullar Komutanlığı bahçesindeki F-104G'nin fotografları

  • Yeşilköy Havacılık Müzesi F-104G fotografları