Mercedes CLK-GTR / Tamiya
1/24

Tayfun Yardım





70’li yılları görmüş birçok erkek için unutulmazlar listesinde üst sıralarda yer alan bir filmdir Steve Mc Queen’in Le Mans’ı. Günümüzün spor otomobillerini kıskandıracak motor sesleriyle Le Mans pistine saldıran vahşi Porsche 917’leri Ferrari 512’leri hafızadan silmek kolay olmaz. Rakamlara bakıldığında Le Mans’a olan ilgi diğer popüler motorspor dallarına kaymış olabilir, ancak gönlümüzde hala spor prototip yarışlarının farklı bir yeri vardır. Spor prototip otomobillerin bir güzel yanı da maddi olarak karşılamak pek mümkün olmasa da birçoğunun yol versiyonunun üretilmesi.

Bu sayfalarda gördüğünüz Mercedes Benz CLK-GTR’de yol versiyonu üretilmiş bir spor- prototip yarış otomobili. 1998 sezonunda yarışan bu ilgi çekici grafiklere sahip otomobilin modelini Tamiya firması çıkardığında elbette tüm spor-prototip severlerin koleksiyonuna katıldı. Modele geçersek daha içini görmeden kutu üzerindeki ilüstrasyonlar bile bir modelciyi heyecanlandırmaya yetecek cinste. Tamiya paketlemeye de modellere gösterdiği özeni gösteriyor ve tabi ki kazanan biz oluyoruz. Kutuyu açtığımızda dıştaki özenin boşa olmadığını görüyoruz. Devasa bir decal kağıdı, camlar için hazır kesilmiş maskeler, photoetch detaylar, lastikler için özel decaller, ızgaralar için mesh ,çapaksız, kaliteli plastikten model parçaları ve Tamiya’nın alıştığımız kalitesinde bir yapım kılavuzu. Modelin yapımına başlamadan önce her zamanki gibi gerçeği üzerine doküman topluyoruz ki bu model için oldukça kolay bir işlem çünkü yakın zamanda yarışıyordu ve internette oldukça yüklü bilgi var araçla ilgili.Tabi döküman buldukça insan daha da detay ekleme ihtiyacı duyuyor modele. Fotoğraflarını gördüğünüz bu modele de photoetch emniyet kemerleri, hidrolik ve soğutma hotumları, elektronik kabloları, karbonfiber detaylar sonradan eklendi. Sol kapı photoetch testerelerle kesildi ve kapı içi styrene levhalardan yapıldı. Jantlardaki lastik siboplarından sürücünün telsiz kablosuna kadar tüm detaylar gerçek otomobilin detay fotoğraflarına dayanarak yapıldı. Modelin boyama işlemi bittikten sonra en baş ağrıtıcı işlem olan decallerin yapıştırılmasına sıra geldi. Decaller tüm diğer plastik modellerde olduğu gibi ılık suda bekletilip modele tatbik edildi. Ancak decallerin büyüklüğü ve oturacakları alanların çok eğimli ve hareketli olmasından ötürü ancak defalarca microsol uygulandıktan sonra modele tam olarak oturdu. Modeli yapacaklara tavsiyem özellikle büyük decalleri birkaç parça halinde kesip sırayla uygulamaları. Decaller de uygulandıktan sonra modele airbrush ile future atıldı ve anten, ayna, kapı kolu gibi detaylar eklendi.

Toparlarsak bu model; otomobil modeli yapmayanları bile cezbedebilecek tasarıma ve grafiklere sahip. Tamiya da aracı modellerken kesinlikle hakkını vermiş ve muhteşem bir model yaratmış. Kutudan çıktığı haliyle bile toplansa oldukça etkileyici ve gerçeğe uygun bir model çıkıyor ortaya. Tek dikkat edilecek unsur decallere çok özen göstermek. Zira decaller özellikle microsol ilk uygulandığında çok kolay hasar görebilir ve maalesef yedekleri de yok.

Otomobil modelleri toplamıyorsanız bile bu modelden bir tane alıp deneyin derim.

Herkese İyi Modeller