F/A 18 C/D Hornet "Wild Weasel" / Italeri
1/72

Sertan Eral






Merhabalar… Carrefour'da dolaşırken gördüğüm bu kit, bir etiketleme hatası olarak rafta öylece duruyordu. (Diğer 1/72 jetlerin yarı fiyatına!). Ben de fırsat bu fırsat deyip hemen aldım.

Ezelden beri donanma uçaklarını çok severim (2. Dünya Savaşı uçakları dahil). Gövde renkleri göze hoş geliyor ve de eskitmeye çok uygun. Tabii kit Italeri olunca insan biraz üzülüyor. Aynı markanın bir önce yaptığım Huey kitine oranla, detaylar tatmin edici sayılmaz. Panel çizgileri oldukça kötü, scriber'im olmadığı için detay da açamadım maalesef. Kelepir fiyata süper detaylı kit kime nasip olmuş zaten?. Yine de montaj ciddi sorunlar çıkartmadı, az macun her modelde olur. Kanopinin ön parçası yani windshield kesinlikle yerine oturmuyor. Bu nedenle elimdeki eski Hasegawa F-18 kitin windshield'ini uyarladım.

Kitten tek ve çift kişilik versiyonlar (tabii yine pilot figürsüz) çıkıyor. Ben çift kişilik D versiyonunu (VFA 106 "Gladiators") tercih ettim. Ayrıca Kanada, Finlandiya ve İsviçre hava kuvvetleri dekalleri de yeralıyor. Kitin dekalleri yeterli incelikte. Alta ince kat Pronto Yer Cilası atıp, dekalleri Humbrol DecalFix'le yapıştırdıktan sonra bir ince kat daha Pronto atınca tamamen gömüldüler.

Airbrush ile atılan gövde renklerinden sonra, -Pronto'dan önce- bu defa fırça ile gövdeyi boyadığım gri tonlarını (Humbrol 127 ve 128) uygun yerlerde tekrar ufak darbelerle geçtim. Bunu yaparken boyayı hiç karıştırmadım, yüzeyde kalan kısımdan çok minik porsiyonlar halinde aldım ve böylece boya aynı olmasına rağmen bir ton farkı doğdu. Bu tonlama yüzey üzerinde güzel efekt verdi. Deniz ortamında gövde renklerinin farklı tonlar aldığını gerçek uçak fotoğraflarında görebilirsiniz. 1/72 ölçek maket yapımının bir başka avantajı da airbrush gerektirmeden bu tonlamayı fırça ile yapabilmeniz. Çünkü kaliteli fırça ile vurulan minik darbeler asla sırıtmıyor ve gerçekçi oluyor.

Eskitmede ilk defa suluboya kullandım ve de memnun kaldım. İniş takımı yuvalarında, paylonlarda ve diğer yerlerde iyi netice verdi. Hata yaparsanız silip, telafisi basit, uğraştırmıyor. Bunun yanı sıra koyu kahve pastel chalk ile iyice ezilip un haline getirilmiş 0.5 kurşunkalem ucu da kullanıldı.

Hurdalığımı karıştırırken bulduğum orijinal 1/72 F-18 merdivenini de ekleyince anti-radar donanımlı vahşi gelincik (Wild Weasel) uçuşa hazır hale geldi.

Sözün özü Italeri'nin bu kitini tavsiye eder miyim? Bu yapan kişiye göre değişir. Acemiliği biraz olsun üzerinden atmış modelciler için güzel bir deneyim olabilir. Özellikle renk paterni gayet basit, airbrush için zor değil. Fakat ilk yapılacak maketlerden de değil. Çünkü sinir bozucu olaylar yaşanabilir, ve heves kırılmasına yol açabilir. Elimdeki eski Hasegawa F-18'ine bakınca, aradaki detay farkları Italeri'nin on fırın daha ekmek yemesi gerektiğini gösteriyor.

Sertan Eral