F4U-1 Corsair / Heller
1/72

Sertan Eral





Merhaba...Airfix'in Fransa'daki Müşterek Maket Yapım Firması (biraz JDAM gibi oldu :-)) Heller'in kendi halinde, mütevazi bir kiti. Bu bir "starter set". Şöyle ki; kutudan uçak için gerekli boyalar 3 renk olarak çıkıyor. Hatta bir fırça ile ufak tüp yapıştırıcı. Her ne kadar bu kolaylık kulağa hoş gelse de benim modelin kutusundan çıkan boyalar -sanırım uzuuun zaman raflarda beklediği için- oldukça koyu bir hal almıştı.

Neyse, bu kit çok az parça içeriyor. Sağ-sol ana gövde, üst-alt kanatlar, iniş takımları, pervane, iki bomba, kanopi ve pilot. Hepsi bu. Bunca az parçaya rağmen montaj biraz sorunlu. Nedeni de kalıp özensizliği. Gövde perçin detayları dışında göze hoş gelen detay da yok. Scriber'a kuvvet, flap, cowling, vb. detayları kendim açtım/belirginleştirdim. Orjinalde uçağın flapları gövdeye bitişikmiş. Oysa modelde, flaplar ile gövde arasında 'stepping area' varmış gibi gözüküyor. Bunu çok sonradan farkettiğimde düzeltme imkanım olmadı. Heller'e güvenmekle hata etmiş oldum. Gövde ve kanat montajında tam birleşme olmadığından macun+zımparaya oldukça iş düştü.

Boyama için kitten çıkan (aslında Humbrol) no-name boyaları kullandım. Çok koyu hale gelmiş boyaları selülozik tiner yardımı ile pistole için uygun kıvama getirdim. Maket boyutları küçük olduğundan, maskeleme ile uğraşmayıp, serbest elle boyadım. Özellikle beyazla lacivert sınırındaki geçişi atarken endişeliydim, çünkü serbest elle tecrübem fazla değil. Yine de kurtarır bir görüntü elde ettim. Elimdeki en ince ucu takıp, (0.46 mm) onu da iyice daraltınca, ince hatlı bir geçiş mümkün oldu.

Montaj ve boyadan sonra Pronto Yer Cilası'nı pistoleye doldurup parlak vernik niyetine üç kat cilaladım. Bu Pronto'yu inceltmeye gerek yok, su ile temizleniyor, hemen kuruyor. Bir de sararmıyor. Dekaller ince sayılır. Pronto ile parlamış gövdeye dekalleri Humbrol'un DecalFix'i ile yapıştırdım. Sonuç oldukça tatmin edici. Trimlenme yok, perçinler üzerine dekalin uyumu tam.



Eskitme aşamasında pastel çubuk ve suluboya gölgeler için kullanıldı. Drybrush bu defa yapmadım. Onun yerine kurşunkalem formundaki metalik silver kalem (sanat malzemesi satan kırtasiyelerde bulunur), bir de silver tükenmez işimi gördü. Perçinler veya muhtelif yerlerde etrafa boya bulaştırma kaygısı gütmeden silver kalemlerle aşınma efekti verdim. İnce (çok ince) toz haline getirilmiş klasik siyah kurşun kalem tozları ile de ufak tefek is, karartı efektlerini yaptım. İlave olarak beyaz okul tebeşiri yardımıyla üst gövde ve kanat yüzeylerinde solmuş boya, tekerleklerdeki toz görüntüsü verdim. Bu uygulama son derece basit. Enli bir fırça ile tebeşiri modelin solmasını istediğiniz kısımları üzerinde fırçalıyorsunuz. Toz tebeşir fırça ile yerinden kopup kar gibi yağıyor. Bu şekilde yüzeyde istenilen soluk ton elde edilip, son kat vernikle efekt sağlanıyor. Pistole basıncı tozları üfleyip zeminden ayırdığı için biraz fazlaca toz attım, nasıl olsa bir kısmı yüzeyden uçuyor.

Final vernikleme de ikileme düştüm. ARC'de gördüğüm kimi Corsair'lar pırıl pırıl parlıyordu. Acaba son kata da Pronto atıp bitirsem mi, yoksa matlaştırsam mı? Bu konuda "mustang-51" yarı-mat vernik önerdi. Ben de Humbrol'un Satin Cote'unu atarak, modeli bitirdim.

Herkese tavsiye edilebilecek mütevazi 1/72 kit. İçinden çıkan boyalar, malzeme sorunu olanlara bir nebze yardım eder. Kalıp kusurları olsa da üstesinden gelinmez değil. Bitince uçak göze hoş geliyor. Yardımı için "mustang-51" e teşekkür ediyorum. İyi modeller...

Sertan ERAL/Bursa