Warrior Alien / GEOmetric Design
1/8

Sertan Eral





Hasegawa ürünü Harrier ile Eduard'lar eşliğinde mücadele ederken, aniden figür + bilim/kurgu işine gireyim dedim. Internet'te bir dizi arama ve modelciler.org camiasının önerileri doğrultusunda California orjinli montersinmotion.com'dan "vinil" esaslı bir adet figür siparişi ile muradıma erdim. Neden "vinil" diye tırnak açtım, yazının ilerleyen safhalarında buna da açıklık gelecektir elbet. Kit merdivenaltı diye bilinen bir firma "GEOmetric Design" ürünü (kutuda bile değil torbada geldi :-). 25 parçadan oluşmakta ve genel kalıpçılık fena değil. Yapıştırma için super glue (yani Japon, diğer adıyla Cyano) veya epoxy yapıştırıcı önerilmiş. Önce Evobond'la başladığım montajda, hüsranlar neticesinde Greven'in ürünlerinin yardıma yetişti de kabus bitti. Yapışmamak gibi tuhaf bir huyu var bu malzemenin. Koyu kıvamlı Cyano'yu "aktivatör" denen anında donma sağlayan kimyasal yardımı ile uyguladım. Bu sayede yapıştırmadaki sorun aşıldı. Evo çok akışkan ve gördüğüm kadarı ile vinile iyi gelmedi. Vinil yumuşak olduğu için bastırırken dikkat gerekli, çünkü esneme yapıp yerinden oynayabiliyor ve Cyano'yu sökmek de sevimli bir iş değil. Birleşme noktalarında boşluklar bazı yerlerde facia düzeyinde. Şüphesiz Tamiya ile çalışmıyoruz, o yüzden kalite beklemek saflık olur. Ama Tamiya macun da kullanmayacağız demek değil bu. Yaratığın vücudu ziyadesiyle girintili, çıkıntılı, dikenli filan olduğundan, taşan macunu alabilmek için eski diş fırçasını mavi ispirtoya batırıp, malum yerleri ovaladım. Macun fazlasından kurtulmak için bu yöntemi öneririm. Aseton aynı işi yapıyorsa da, kokusundan ve fiyat/performans eğrisindeki düşüklükten ötürü her yerde satılan Tekel'in mavi "Yakılacak İspirto"sunu tercih ediniz. Niçin bu ispirtoya böyle deniyor bana sormayını



Y'Astarsız figür olmaz' prensibinden hareketle, Alien'i önce Tamiya'nın akrilik açık grisi ile astarladım. Ayak tabanlarının içini Pattex'in Magic Bar adlı hamuru ile doldurdum. Bu SunFix benzeri yapışkan dolgu 5 dk. içinde taşlaşıyor. Astar sonrası kontrolde ortaya çıkan birleşme boşluklarını koyu kıvamdaki Cyano ile doldurdum. Cyano tüpüne Evobond'un sivri gaga ağızlığını takınca en ince yerleri doldurmak sorun olmadı. Bu ağızlık şiddetle tavsiye olunur. Ana boyada DVD, Internet ve modelciler.org'daki Alien-perver arkadaşların yardımları ile siyahla koyulaştırılmış Tamiya griyi asıl renk olarak seçtim. Yapı itibari ile Alien sanki yürüyen bir iskelet gibi, örneğin göğüs kafesi aynen dışarıda, eklemler v.s. için de durum aynı.



Eskitme ve detaylandırma işlemlerinde ilk adım olarak terebentin ile iyice inceltilmiş Ivory Black renkli yağlıboyayı girintili yerlere yedirdim. Boya çok ince olduğundan bir darbeden sonra ince hat boyunca kendiliğinden akıp, bölgeyi dolduruyor. Sonraki aşamada, toz haline getirdiğim kurşunkalemi elle düz satıhlara sürdüm. Bu metalik bir parlaklık da verdi. Ayrıca kılavuzda da önerildiği gibi çamurlu görünüm için kahve pastel tozunu çoğunlukla bacak ve kollara sürdüm. Biliyorsunuz genelde kuytu, izbe yerlerde konuşlandığı için üstü başı batıyor. Nihayet Tamiya alimünyum, kemik, diş, tırnak ve diğer tüm çıkıntı yerlere drybrush tekniği ile uygulandı. Son aşamada parlak vernik ile komple vücudu kapladım. Alien'ın ağzından eksik olmayan salyasını da Peligom (bildiğiniz UHU) ile yaptım. Vinil malzeme handikapı bol, ancak kaliteli Cyano ile yapışıyor. Alien, figürcülüğe başlangıç için iyi bir nokta, çünkü bir insan figürü gibi onlarca renk yok. Nerdeyse tek bir renk üzerine çeşitli eskitmelerle iş bitiyor. Tabii dekal derdi olmaması da bir diğer user-friendly faktör.