Rafale B / REVELL
1/48

Rahmi KOCAMAN





Dassault Aviation Rafale

Geliştirilmekte olan Eurofighter'ın kendi ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtip, bombardıman yeteneği yüksek bir uçak isteyen Fransa, Eurofighter projesinden ayrılıp Rafale'yi geliştirdi. Prototip 1986 yılında ilk uçuşunu yaptıktan sonra geliştirilmeye devam eden Rafale, 1991 yılında Rafale C ile ilk uçuşunu yapmış. Gelecekte Fransa'nın ağırlıklı hava gücünü oluşturması hedefleniyor. Neredeyse kendi boş ağırlığı kadar harici yük kapasitesi olan Rafale, Eurofighter'ın hava-hava avantajlarına rağmen benim incelediğim tüm testlerde ve karşılaştırmalarda hep üst sıralarda yer almakta.

Kit

Kit, benim bugüne kadar yaptığım sınırlı sayıda kit arasında en iyi kit. Detaylar bence çok iyi, montaj sırasında herhangi bir problem yaşatmıyor. Apache'nin montaj bölümünde, açılabilen kanatları sabitleyen parçanın montaj yönü ters verilmiş. Bu parçayı 180 derece çevirip öyle yapıştırmak lazım. Zaten deneyen arkadaşlar kılavuz uçların o şekilde oturmayacağını göreceklerdir. Kokpitin boyama şeması da internetten öğrendiğim kadarıyla tamamen yanlış. Ben bunu öğrendiğimde gövde montajı bitmiş, ufak ufak zımpara gereken yerlere girişmiştim. O halde boyama yapabileceğim yerleri siyaha yeniden boyadım. İçinden çıkan dekaller ve boyama şemasına göre uçağı üç tipte yapmak mümkün. İkisi, gri ve koyu gri den oluşan kamuflaj diğeri düz açık gri. İçinden Rafale M' e ait parçalar da çıkmakta.

Yapım aşaması


Kokpit bittikten sonra iki parçadan oluşan gövdenin montajı, kanatlar vs. hızlı bir şekilde bitti (F 15'e göre). Zımpara, temizlik işi bittikten sonra boyama aşamasına geldi. Tam bu noktada internette bir forumda Fas'lı bir arkadaşın bizim F 16 lar ile millete hava bastığı bir yazıda, Türk Hava Kuvvetleri'nin Rafale alması gerektiğini okudum. Aklıma uçağı TuAF olarak yapmak geldi. Modelciler.org forumunda konuyu açtım. Kaan Gök'ün önerisi üzerine SEA kamuflajlı olarak boyamaya karar verdim. İlgili şemayı print ettikten sonra Humbrol 28. 116, 117 ve 118 renklerini temin ettim. Elimdeki Revell starter pistole ve ayaklı bisiklet pompasının muhteşem (!) performansı karşısında gözlerim yaşararak boyama işine başladım. Boya bir öyle bir böyle yüzeye nüfuz ederken ben olası tüm sinir krizlerine girdim. Böylece Tac it ile yapmayı plandığım soft mask işi de yatmış oldu. İçime hiç sinmese de mecburen hard mask yaptım. Boyama katları arasında oluşan yüzey farkını ince zımpara ile gidermeye çalıştım. Revell'in kutuları üstünde yazan Skill sayılarının o kitin yapımında yaşanan tuhaflıkların seviyesi olduğuna artık iyice karar verdim. Bu yaptığım 3. Skill 5 yani Revell'e göre en üst zorluk dereceli kit. Yaparken zorlanmıyorum ama Skill 5 kitlerin başına gelmeyen kalmıyor. Bu kitte de sırasıyla, nerdeyse pet şişe kapağı kadar bir parçayı küçücük odada kaybetmek suretiyle işe başladım. Bilimum küçük parçalar kayboldu ve sonra kendi kendine ortaya çıktı. Vernik daha kurumamışken uçak üstüme doğru düşmek suretiyle kazağıma yapıştı. Hangi fizik kuralları altında uçtuğu anlaşılamayan bir damla yapıştırıcı gitti kanopinin içine şap diye yapıştı. Nerdeyse Güney Kore'nin tam Rafale alacakken devreye girip F 15K aldıran güçlerin devreye girdiğini düşünmeye başladığım sırada Türk Rafale B bitti.


Kaan Gök'ün göndermiş olduğu dekal setlerini ve kitin orjinal dekallerini kullandım. Kuyrukta kullanmayı düşündüğüm 03-214 numarasını uygularken her iki sıfırı aynı şekilde hacamat etmem sayesinde numara 3-214 olarak kaldı. İnteger olarak zaten 03 ve 3 aynıdır diye kendimi telkin ederek eskitmeye geçtim. Uçağın eskiliği ve renklerin tonu arasındaki uyumu pek tutturamasam da detaylar belli olsun diye yağlı boya eskitmesi yaptım. Pervaneli uçaklarıma yaptığım inceltmeden sürmenin aksine bu kez yağlı boyayı sentetik tiner ile çok ama çok inceltip ince uçlu fırçayla tek tek uyguladım. İlave olarak yakıt tanklarına mat vernik sonrası toz pastel uyguladım.


Netice olarak böyle bir uçağın olmaması nedeniyle rahat çalıştığım, içime sinmeyen fakat bana tecrübe ve keyifli anlar yaşatan bu kiti sizlerle paylaşıyorum. Sizlerden gelecek her türlü eleştiri, öneri benim için çok önemli. Sonuçta sizlerden aldığım bilgiler doğrultusunda uçak nihayete erdi.

Rafale B yi 113. Işık filoya verdim gitti :)

Öncelikle tavsiyeleri ve gönderdiği dekal setleri ile uçağın yapımında katkısı bulunan Kaan Gök'e ve modelcilik teknikleri konusunda yardımlarını esirgemeyen tüm modelciler.org camiasına teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

Rahmi Kocaman
Nisan 2003