F-86D / REVELL
1/48

Rahmi KOCAMAN





Kit

Monogram/Promodeler, Revell olarak satılan bu kitin Revell versiyonunu bulduğumda hemen kaptım ve yapmaya başladım. Sanırım Monogram versiyonu müzede sergilenen uçağın işaretlerini taşıyor. Internette okuduklarıma göre kit müzedeki uçağa göre modellenmiş ve serviste olan F-86D'ler ile arasında bazı farklar mevcutmuş. Daha doğru düzgün tesviye, detay boyama yapamazken bunlara takılmak yanlış olur diyerek giriştim modele :) Kit bana göre muhteşem. Kesinlikle tavsiye ederim.

Yapım aşaması


Kokpit, yakıt tankları vs. bitip şöyle bir toplayınca ortaya çıkan güzellik karşısında bunu aceleye getirmeyim dedim. Zira metalizer boyalarla ilk tecrübem olacaktı. CD kapaklarına yaptığım boya testleri sonunda verdiğim kararın doğru olduğunu modeli heba etmeden öğrenmiş oldum. P-51, F-86'nın 1/72 ölçekte ucuz modellerinden bir, iki model yapıp bir çok şey denedim. Bu testlerde boyanın kuruma, tutunma huyları dışında, astar boyanın sonucu ne kadar etkilediğini tespit ettim. Bu bilgiler doğrultusunda astar boya ile işe koyuldum. Tamiya parlak siyah ile astar vazifesi görecek boyayı düzgün bir şekilde modele uyguladım. Astar boyayı attıktan sonra modele 2-3 gün ilişmedim (Bu modelde sabrın ne kadar işe yaradığını da öğrenmiş oldum :) ) Compound ile siyah astar boyayı cam gibi parlattım. Yaptığım testlerde buffing metalizer boyanın altındaki yüzey ne kadar pürüzsüzse, ovdukça o kadar iyi parladığını tespit etmiştim.


Parlatma , temizleme işleri bittikten sonra gövdede yer alan diğer renkleri(sarı/siyah) uyguladım 1-2 gün kurutup maskeleyip metalizer faslına geçtim. Uygun nozzle, uygun basınçla tüm gövdeyi buffing alüminyum ile boyayıp 1-2 gün hiç dokunmadım. Bence metalizer biraz bekleyince maskeleme bandına karşı daha dirençli oluyor. Bu panellere farklı ton atmak amacıyla yapılan maskeleme işleminde oldukça kolaylık sağlıyor. Bütün boyama işleri bitince metalizer ile boyadığım tüm yüzeyleri eski fakat temiz bir atlet ile bir güzel parlattım. Daha sonra ne kadar farklı buffing olan renk varsa onlardan bir karışım yapıp gövdeyi panel panel rasgele boyadım. İlk başta gayet güzel görünüyordu ama sonradan boyadığım panelleri parlatınca ton farkı kalmadı gibi bir şey oldu. Kuvvetli ışıkta pek görünmüyor. Metalizerde sonuçtan memnun olmayıp boyayı fazla zorladığımda(tekrar tekrar atmak gibi) karşıma çok güzel süprizler çıkarttığını bildiğimden hiç oralı olmayıp işime devam ettim.


Girintili çıkıntılı ve parlatmaya müsait olmayan parçaları (iniş takımları vs.) non-buffing metalizer ile boyadım. Dekalleri uygulayıp, metalizer sealer ile dekallerin üstünden geçtim. Biraz eskittim fakat her zaman yaptığım gibi pistoleye smoke koyup eskitmeyi göze alamadım. Bu da böyle temiz bitsin :)

Bazı yerleri dikkatli yapıştırma istediğinden o bölgelerde biraz akma, kokma oldu. Şimşek şeklindeki dekal biraz problem çıkarttı. Onlar da artık nazar boncuğu olsun diyorum :)

 

Rahmi Kocaman
Mart 2004