Bleinheim MK1 / Revell
1/72

Özkan Üner





Blenheim hakkında elimde çok fazla doküman olmamasına rağmen elime bir tesadüf sonucu geçen bu kiti, zaten merakım olan Türk Hava Kuvvetleri paternine uygun olarak yapmayı düşündüm. Öncelikle web'de yaptığım araştırmalarda bir iki fotografa rastladım. Ayrıca modelciler.org ve Türk modelcileri polemik forumunda konuyu ortaya atınca konu hakkında bilgisi olan herkesden yardım gördüm.

Model eski Frog kalıbı olan Revell'in kiti idi. Aslında pek detayı olmayan ve sorunlu sayılabilecek bir kit. Ön camın gövdeye oturması uyumsuz. Bu nedenle ölçek uygunluğunu da göze almak zorunda kalarak (gerçi elimde plan yoktu belki de böylesi daha doğru oldu) camdan gövdeye doğru olan bir milimetrelik farkı macunla doldurup tesviye etmek gerekti. (Fotograf 1 ve 2 de bu farklılık açık olarak değilse de görülebilir) Ayrıca Ön camın iki parça olmasın ve alt parça ve üst parça arasında da uyumsuzluk bulunması beni oldukça zorladı. Bu bölümde camları önce maskeleyip ardından tinerle inceltilmiş dolgu macunu kullandım. Maskeleri açana kadar (yarışmadan bir önceki gece) hep o bölgeye olabilecek bir sızıntı sonucu camların rezil olacağı korkusunu yaşadım. Neyse ki böyle birşey olmamıştı. Bu dolgular sırasında ön camlarda kapalı olarak farkettiğim ancak kitte şeffaf parça olarak verilmiş bir bölmeyi de yine dolgu macunu ile kapattım.




Gövdenin altını Sky (Tamiya XF21) boyadıktan sonra (Fotograf 3) yaptığım dolgularda bazı sorunlar tesbit ettim ve bu bölgeyi tekrar tesviye ettim. Gövde üstündeki tesviye durumunu görmek için de aynı sırada uğraştığım F-5 ten artarak airbrush'da kalan Tamiya Chrome Silver'ı kullandım. (Fotograf 4)

Daha sonra gövde üzerine attığım Tamiya Deep Green bu boya üzerinde tutunamadı ve nemli bir kağıt mendil ile silince Fotograf 5'de gördüğünüz dökülme hissi elde edildi. Bu benim istediğim birşey değildi, çünkü elimdeki fotograflarda Blenheim'ların Fabrika çıkışı durumları vardı ve üzerlerinde seri no'ları bile yoktu, eskimiş yapmak haksızlık olacaktı.

O yüzden modelin üzerine Humbrol 30'u atarak bu durumu da giderdim. (Tinerli boya kullanmayı pek sevmeme rağmen bazı durumlarda hayat kurtarabiliyor).

Ayrıca Devilbiss Sprite Major Airbrush'ımı bu maketi yaparken acilen evden çıkmam gerekince direkt içi IPA dolu bir kavanoza attım. Döndüğümde airbrush tertemiz beni bekliyordu, eğer tinerli bir boya kullanıp bunu selülözik tiner dolu bir kavanozla denemiş olsaydım şu an yeni bir airbrush arıyor olacaktım.

En son forslar ve çeşitli detayları da tamamlayarak modeli yarışmaya hazır hale getirdim.