Ay Yıldız/ -
1/72

Metin Türkoğlu



 

Öncelikle kafamda farklı ve değişik bir uçak yapma fikri vardı. Bu düşünceyle yola çıkarak birkaç deneme çizimi yaptım, aralarında hoş olanlar da vardı ama beni yeterince tatmin etmediler. Daha sonra aklıma ilginç bir fikir geldi, bayrağımızın sembolleri olan, ay ve yıldızdan bir uçak tasarımı çıkabilir miydi acaba. Bu düşünceyle hemen deneme çizimlerine koyuldum. Ortaya benim açımdan güzel olduğunu düşündüğüm bir tasarım çıkarmayı başardım ve bu uçağı modele uygulamak için hemen kolları sıvadım ve işe koyuldum.

Uçağımızın neredeyse tamamı el yapımı olacak. Neredeyse diyorum çünkü, gövdede çok vakit harcamamak için başka bir modelden yararlanacağım. Gövde için benim, tasarım şeklini ve yapısını sevdiğim F-18 uçağından faydalanacağız. Tabi ki gövdesinde değişiklikler yapılacak. Bunun nedeni ise başka bir uçağa benzemesini istemediğim için. (kısmen F-18 olsa da).

Öncelikle F-18'in gövdesini toparlayıp kapattım. Modelimiz iyice kuruduktan sonra, daha önceden kafamda oluşturduğum ve çizimini yaptığım gerekli yerlerden modelin gövdesini keserek açtım. Aklımdaki şekli verebilmek için önce bir kısmını kestim. Gövdeyi hava alıklarına doğru daha yatay bir pozisyona getirebilmek için, ikinci kesimleri de yaptım. Açılan boşlukları doldurmak için, gövdenin yapısına da uygun olacak şekilde kesilmiş olan plastik levhalara, gerekli olan eğimleri de verilerek yerlerine yapıştırıldı. Daha sonra birleşim yerlerini yok etmek ve oluşan yüzey farkını ortadan kaldırmak için, neredeyse uçağın tamamına dolgu macunu uygulandı. Bu işlem oldukça zahmetli ve sıkıcıydı. Zira uygulanan macunun bir günde kuruduğunu ve kuruma esnasında bir miktar macunun da çöktüğünü hesaba katarak bu işlemin üç gün aldığını söyleyebilirim. Sırada düz bir yüzey elde edebilmemiz için zımpara işlemi vardı. Sırasıyla 600-800-1000 ve son olarakta 2000 numara zımparalar kullanarak yüzeyi istediğim forma sokmayı başardım. Burada ki işlem yaklaşık iki gün sürdü. Uçağımızın arka tarafına motor için gerekli parçalar, ağızları aşağı bakacak şekilde yerleştirildi. Bunun nedeni ise uçağımızda lift fan sisteminin bulunacak olması. Bu sistem uçağı bir helikopter gibi yerden havalandırıp, uçağın havada sabit kalmasını sağlayan bir motor sistemi. Günümüzde bu sistemi Lockheed Martin X-35 uçaklarında görmemiz mümkün. Modelimize geri dönelim, motor nozüllerini yerlerine sabitledikten sonra açıkta kalan yerlere iki katman halinde plastik levha sararak üstlerini dolgu macunuyla kapladım. Macunumuz iyice kuruduktan sonra yine yüzeyi zımparalayarak düzettim. Gövdenin ortasına gelecek olan motor bölmesi için gerekli yeri keserek açtım. Motor bölmesi için gerekli parçayı dolgu macunumuzun kapağından imal etmeye karar verdim. Öncelikle kapağın ortasında bulunan sivri bölmeyi (ilk kullanımda tüpün metalini delmeye yarayan yer) keserek çıkarttım. Daha sonra bu sivri uca eğimli küçük plastik parçalar keserek yapıştırdım. Hepsini eşit kalınlıkta kestikten sonra kapağın alt tarafına bu parçayı sabitledim. Üstüne gelecek parça için başka bir merhem kapağının içini kullandım. Bu parçayı ince bir şekilde kesip diğer parçanın üzerine yapıştırdım. Ve böylece Lift Fan motorumuzu yapmış olduk. Lift fan motorun üstten emdiği havayı alttan vererek uçağı dengeleyebilmesi için gerekli olan parçayı yine plastik parçalardan keserek oluşturdum. Sıra uçağımızın kanatlarına geldi. İki adet plastik levhayı üst üste gelecek şekilde yapıştırdıktan sonra, dramelin yardımıyla, yüzeyi istediğim açıya ve şekle gelene kadar zımparalayarak düzelttim. Daha sonra kanatların üst ve alt kısımlarına panel ve perçin delikleri açıldı.

Uçağımızın arka tarafına yerleştirmeyi düşündüğüm yıldızı, yine plastik ve dramel ikilisiyle tamamlamış oldum. Hem tasarım açısından şık, hemde gerçekçilik açısından mantıklı birşey ortaya koyabilmek için; normalde bayrağımızda içe doğru bakan yıldızımızın, bir ayağı burada ne yazık ki dışa doğru bakıyor. Dikey stabilizeyi yaptıktan sonra yerine sabitlendi ve ufat tefek ayrıntılarda (iniş takımları, iniş takımı kapakları, motor kapakları vs.) eklenerek boya aşamasına geçildi. Modelimiz elbette bayrağımızın renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanarak sonlandırıldı. Umarım hoşunuza giden bir çalışma çıkmıştır ortaya.

SAYGILAR