Lippisch P.13a / Revell
1/48

Levent Pekcan





Lippisch P.13a, Almanya'nın savaşın sonlarına doğru geliştirdiği sayısız projeden birisi. Hayli futuristik bir görünüşü olan uçağın itici sistemi ilginç, uçak roket motoru ile havalandıktan sonra ramjet motoru devreye giriyor. Uçağın ramjet motoru ise çok ilginçtir ki kömür tozu ile çalışıyor. Savaşın sonlarında ciddi yakıt sıkıntısı çeken Luftwaffe'yi rahatlatmak için böyle bir çözüm düşünülmüş. Uçağın gerçekten uçup uçmamış olduğu ise kesin olarak belirli değil.

Revell'in bu ilginç kiti elime yarım yapılmış halde geçti.Modelci dostum Tayfun Tüzün, bir zamanlar başladığı bu kiti, ABD'ye gittiği için bitiremeyeceğinden bana devretti. Çok az parçadan oluşması nedeni ile, 20-25 dakika içinde monte edilebilecek bir kit Lippisch P.13a. Maketin ciddi bir oturma problemi yok, sadece biraz dolgu macunu kullanmak gerekiyor o kadar. Dikkat edeceğiniz tek nokta, uçağın burnundaki havaalığından bakınca, arkasının gözükmesi. Bu durumu önlemek için gövdenin iki yarısını kapamadan önce araya bir parça koyun, maket bana gövdesi monte edilmiş halde geldiğinden ben bunu yapamadım.

Kokpit bölgesinde detaylar yetersiz ama uçağın kanopisi büyük olduğundan kokpitin içi oldukça göze çarpıyor. Ben kokpiti detaylandırmakla uğraşmadım ve RLM 66 ile boyayıp kanopiyi kapattım.

Prototip düzeyine geldiği bile tartışmalı olan Lippisch P.13a'yı kafanıza göre boyamanız mümkün. Revell'in verdiği boyama planlarına uymak zorunda değilsiniz. Ben uçağı komple Molak'ın RLM 76'sı ile boyayıp, sonra üzerine Molak ve Aeromaster boyalar ile RLM 81/82 kamuflaj yapmıştım. Ama bunların üzerine uyguladığım Tamiya TS-13 sprey vernik, selülozik esaslı olduğundan boyayı kabarttı. Bu nedenle maketi hidrolik fren yağı ile dolu bir kapta 2 gün beklettim ve eski bir diş fırçası yardımı ile bütün boyalarını söktüm. Fren yağı makete uyguladığım macunları da söktüğünden yeniden tesviye yapmam gerekti.

İkinci denememde maketin tamamını ModelMaster'in RLM 76'sı ile boyadım. Daha sonra üst yüzeye, Humbrol #30'ü beyaz ile açarak oluşturduğum uyduruk bir RLM 82 attım. Sonra da bu rengi maskeleyip, Aeromaster'in RLM 81'ini attım. Ortaya çıkan sonuç kabul edilebilir düzeydeydi. Makete Tamiya parlak vernik atıp, decallere giriştim. Revell'in kit ile verdiği decaller çok detaylı ve düzgün basılmış olsalar da, şu ana kadar gördüğüm en kalın decaller, adeta asetata basılmış gibi kalın olan bu decalleri kullanmak mümkün değil. Mecburen, eldeki diğer maketlerimden arta kalan decaller ile uçağa renk kattım. Lippisch P.13a'nın decalleri rezalet olmasına rağmen, bazı decallerini bu makette kullandığım Revell 1/72 Fw190 A-8 kitinin decalleri mükemmeldi.

İkinci parlak vernik katından sonra yağlıboya ile uçağın panel çizgilerini belirgin hale getirdim. Bu uygulama hayli iyi sonuç verdi. Ardından uçağın üstüne saten bir vernik atarak maketi tamamladım.

Lippisch P.13a, değişik yapısı ile koleksiyonunuzda ilgi çeken bir parça oluyor, her gören "bu nasıl uçak?" diye sormadan duramıyor. Uçağı boyarken istediğiniz gibi takılabilirsiniz, araç prototip olduğu için sonuçta kimsenin itiraz hakkı yok. Uçağın iniş takımı gibi alet edevatı olmadığından, maske ile falan uğraşmadan boyanacak hayli geniş yüzeyleri var. Bu nedenle de Luftwaffe kamuflaj çalışmaları için ideal zemin sağlayan bir uçak olarak görüyorum.