F-16C Block40 / Hasegawa
1/32

Kaan Gök





Her sonbahar yaptığım gibi (Hem müze yarışması için hem der ARC'nin 29 Ekim Türk Günü için) bu sonbahar da bir adet Türk uçağı yaptım. Bu sefer 1/32 bir F-16. Bu makedi yapmaktaki sebebim F-16'ya en iyi 1/32 ölçeğin gittiğini düşünmem. Gerçi sonradan bu seçimimden pişman oldum ama olsun. Uçak, Bandırma'daki 6. ana jet üssüne bağlı 161. filoya bağlı bir block 40 F-16C. Ufuk bu uçağın fotoğraflarını çekmişti yerinde, o sayede doküman sıkıntısı çekmedim, teşekkürler Ufuk :)




Maket üzerinde yaptığım değişiklikler şunlar:

-Dışa detay ve genelde hatalı olan detayları içe detay haline çevirdim. (Bkz içe detay açma makalesi). Bunun yanında F-16'da bulunan perçinleri de ekledim. Biraz da elimin ayarı kaçmış, fazladan perçin eklemişim. Neyse kimse saymaz heralde :)
-Kokpit için Black Box setini kullandım. Bunun dışında Eduard setini de kullandım ama çoğu boşa gitti, olmasa da olurmuş.
-Silahları Tamiya'nın F-15E bunker buster kitinden aldım. Tabi bu iş için canım bunker buster kitini ziyan etmedim, ilgili sprue'ları www.rainbowten.co.jp adresinden sipariş etmek suretiyle mühimmatı ve LANTIRN podunu görece ucuz ve kolay bir şekilde elde ettim.
-Türk F-16'sı yapmak için PWMP firmasının Turkish F-16 update set'ini kullandım. Bu sette büyük dikey stabilize altı??, birkaç anten ve ön iniş takımındaki ışıklar var. Bunun yanında block50 yapmak için bird slicer antenleri de mevcut.
-Block 40 F-16'ların sahip olduğu big mouth hava girişi ve büyük ana iniş takımı tekerleklerini sağolsun Cuting Edge yapmış. Güzel de yapmış, onları kullandım.
-Gövde üzerindeki güçlendirme plakalarını plastikten imal ettim.
-Kanat hücum kenarlarındaki "beer can" antenlerini plastik çubuktan imal ettim.
-Kanat uçlarındaki LAU-129 launcher'larını ve LANTIRN pylonlarını plastik plakaları üstüste yapıştırıp zımparalayarak elde ettim.
-Hava frenlerinin şekilleri biraz hatalıydı, onları düzelttim.
-Pek tabii ki bir laser printer kullanarak kendi dekallerimi bastım. Laserin beyaz ya da açık renk basma imkanı olmadığı için bu alanları beyaz dekal kağıdından keserek elde ettim. Stencil dekalleri içinse Daco'nun f-16 sheet'ini ve kitin dekallerini kullandım.
-Nozzle tecknics marka resin. Kitin nozzle'undan daha iyiydi.
-Kanat uçlarındaki "static discarger"'ları misinadan imal ettim.
-Flapları indirdim.
-Artistik lisansımı :) kullanarak sadece ön kanopiyi renklendirdim. Her ne kadar fotoğraflarda renksiz görünse de F-16 kanopileri birbiriyle değiştirilebilir ve sık sık değiştiriliyor ihtiyaca göre üçaklar arasında bildiğim kadarıyla.
-Pitot tübünü ve gövdeden çıkıntı yapan bilimum ufak parçaları iğne vs gibi malzemelerden imal ederek değiştirdim ki kolay kolay kırılmasın.
-İniş takımlarındaki hidrolik borularını vs kutuları ve tüpleri ekledim. Her ne kadar gerçek F-16'nınkinin yanına bile yaklaşamasa da tamamen boş kalmadı.