T-72 / Dragon
1/35

Emre Efli





 





DRAGON 1/35 T-72 with ERA Smt/M 1988 Bu araç Dragon'un 1990lı yıllarının kalıplarından olan bir araç, T-72 tankının ERA (Explosive Reactive Armor) donanımlı modeli. ERA, tankın üzerine eklenen patlayıcı dolu şekilli plakalardan oluşan bir zırh, amacı tanka herhangi bir tanksavar başlığı çarptığında dışarı doğru patlayarak tanksavar mermisinin ana zırhla temasını, temas etse bile zırhı eritip içindeki metal yığınını tank mürettebatına püskürtmesini engellemek.

Dragon'un bu kiti benim ilk topladığım 1/35 tank olduğu kadar, doğru düzgün yöntemlerle toplanan ve pistole yardımıyla boyanan ilk maketim olma özelliğini de taşımakta. Ayrıca yağlıboya yıkama, kurufırçalama, tozlama gibi bir çok yöntemi de yine bu tank üzerinde denemiştim.

Genel olarak Dragon'un modeli çok sorunsuz, acemiliğime rağmen en az seviyede zımpara kullanarak ve hiç macun kullanmadan topladım. Oturma sorunları yok, parçalarda çapak veya belirgin hatalar yok. Yeni başlayan birine bile tavsiye edilecek, oldukça sorunsuz bir model. Öne çıkan noktaları, paletlerin -kimine göre ideal kimine göre bela- tek tek plastik parça şeklinde verilmesi ve yanında çıkan figür. Figüre daha sonra değineceğim.

Üretim sırasında planı tek takip etmediğim yer, palet ve yan zırh aksamı oldu. İdris'in fikriyle, tek tek olan paletleri takmak için şöyle bir yöntem izledim. İlk başta, iki parçadan oluşan palet tekerlerinin iç takımlarını taktım ve hizaladım. Daha sonrasında paletleri bu yarım tekerlerin üzerinde dönüp güzelce yapıştırdım ve boyadım. Bu sırada dış tekerleri de dışarıda boyadım ve hazırladım. Her şey bittikten sonra, hazır olan dış tekerleri hazır olan palet ve iç tekerlere takınca sorunsuz bir montaj ve boyama oldu. Son olarak da paletleri kısmen örten yan zırhları takıp(takmadan içe bakan yerlerini boyamıştım), paletleri bir kağıt yardımıyla maskeleyerek yan zırhların boyasını da halletmiş oldum.

Aracın tamamına Humbrol no:116 enamel boya atıldı. Renk seçiminde Rusların standart yeşil kullanmamaları keyfi bir kullanıma izin verdi. Ana renk üzerine Tamiya X-22 parlak vernik atıldı. Daha sonra ilk kez uygulayacağım yağlı boya yıkama, Barkın Bayoğlu'nun bana tarif ettiği şekilde, Burnt Umber rengini terebentin ile inceltip büyük bir fırçayla modelin tamamına girişerek uygulandı. Paletlerde ve köşelerde birikme yapan kısımları tuvalet kağıdının ucuyla dokunularak alındı. Daha sonra bizzat Barkın gözetiminde ilk kurufırça deneyimimi de bu model üzerinde uyguladım. Tüm bunların üzerine Humbrol saten vernik atıp sabitleyince iş bitti. Fakat resimleri çekilmek üzere Ufuk'a götürüldüğünde, Ufuk'un eskitme şerrinden kurtulamadı ve Tamiya Buff ile tanka saldıran Ufuk tozlama hareketini başlattı, kalanını onun liderliğinde ben hallettim.

Böylece biten araca figürü koymayı düşündüm, fakat kutudan çıkan figür, normal bir insandan çok Batman'deki Joker karakterine benziyordu. Alt çenesi çarpılmış ve göbeğinde biten, burnu 10 Karadenizli gücünde (aynı şekil ama gerçek ölçeğe vurduğunuzda ayak boyunda olması gerek) korkunç bir figürdü. Bunu daha sonra başka bir şekilde kullanırım diye kenara atıp kullanmadım.

Model, hafızam beni yanıltmıyorsa 2003 senesinin başlarında nihayete erdirildi, toplam imalat süresini ise hatırlayamamaktayım.

Özel bir durum, arkada iki tane olan varillerin biri modelciler.org yarışmasına nakliye sırasında kırıldı, daha sonra evde süregelen temizlikçi akınları sırasında kayboldu, o yüzden fotoğraflarda burada normalde olması gereken varil veya en azından varili tutan kollar yok.

Yapımı boyunca bana yardımcı olan ve eğitim veren İdris, Barkın ve Ufuk'a teşekkürlerimle.

Tüm modelcilere iyi modeller!