Diorama / Muhtelif
1/35

Ayhan toplu





ARDENNES OFFENSIVE - 16 ARALIK 1944 -

KONU:
1944 Haziran'ında Müttefiklerin Normandiya kıyılarına yaptıkları çıkarma ve saldırı Hitler'i kızdırmıştı.Bu nedenle hedefi Belçika'nın Anvers limanı olmak üzere karşı bir taarruz hazırlandı. Bu çarpışma aslında Alman silahlarıyla Müttefik silahlarının en geniş alanda karşı karşıya gelmesiydi.
Almanlar; Belçika, Lüksemburg ve Ardenne sıradağlarından açılan topçu ateşinden sonra tanklarla hücuma kalktı.
- John Toland "Tankların Hücumu"-

KULLANILAN KİTLER
Dragon
Herman Goering Division Italy-1944- 4 figür
Kampfgruppe Peiper - 3 figür
3rd FJ Division - 4 figür
Kharkov Commander Conference - 1 figür
Fallen Comrade - 1 figür
SS Tank Crewmen - 3 Figür
Viking Divison - 1 figür
Muhtelif Verlinden Kafalar
Tristar
Panzer Grenadiers Set 1 - 4 figür
Panzer Grenadiers Set 2- 4 figür
Tamiya
Panther Ausf A
Stg IV
Italeri
Sherman M4A3
Gerekli miktarda arazi aksesuarları

YAPIM AŞAMASI


Öncelikle 30x70 cm'lik sunta plağa kalıp oluşturmak üzere dört yanına uçurtma çıtaları yapıştırıldı. Daha sonra oluşan kalıba saten çabuk donan alçı döküldü. Burada oluşturmak istediğim zeminden daha yüksek olan ikinci kısım yine aynı şekilde başka bir kalıpta aynı yöntemle hazırlanarak ana zemine yine alçı kullanarak sabitlendi. Bu arada zeminin ağırlığı 7-8 kg yi bulmuştu. Alçı kalıplar tamamen kuruduktan sonra mobilya tutkalı bir diş fırçası aracılğıyla oluşan zemine yayıldı. 5 dakika beklendikten sonra iyice elenmiş toprak gelişi güzel boşluklar kapatılacak şekilde tutkallı kısma yedirildi. -Eger bu yöntemi sizde denemek isterseniz tavsiyem iyi havalandırılmış bir mekanda mesela balkonda yapmanız yönünde olacak. Çünkü alçıyla birleşen tutkal acayip kafa yapıcı bir koku yapıyor ve yaklaşık iki gün devam eden baş ağrılarına yol açıyor.- 1 saat sonra tutkal kurumuş üzerinde çalışabilir hale gelmişti. Önceden uygun boyutlarda hazırlamış olduğum çöp şişler dioramada çit haline getirildi. Çeşitli kayalar ve sokaktan bulduğum süpürge çalıları mekanı gerçekleştirmesi için yerleştirildi. Kar görüntüsü oluşturması için dioramamızın ana malzemesini oluşturan alçı ya yine başvuruldu. Bunu belli bir yükseklikten kar serpintisi şeklinde zemine uygulayınca bana göre oldukça iyi sayılabilecek bir kar etkisi yakaladım. Dioramayı yaparken dikkat ettiğim başlıca konu genellikle doğal malzeme kullanarak kısıtlı imkanları lehime çevirmekti. Yani piyasada zaten pahalı, nispeten az olan ve doğallıkları tartışmalı yapay malzemeler kullanmaktansa. Hatta Stg 4 te kullandığım çalı-çırpı kamuflajı Ankara Eymir Gölü nün çevresindeki sazlıkların iyice kurutulan kökleriydi.
Bu dioramada canlandırmaya! çalıştığım zaman 16 Aralık 1944'te başlayan saldırının 20 ila 25 tarihlerine denk gelen kısmıydı. Yani ilk karın düştüğü ve Volksgrenadier Tümenlerinin işe karıştığı zaman. Ve indirilen bazı paraşütçülerle buluşma sağlandığı günler.