![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
<< Önceki Sayfa 2 |
Yazar | Mesaj |
KursadA
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: tozbek
Kür?ad, uçak ve helikopterlerde 1/72 çaly?yyorsun. Ytaleri kit bizimkilerde (Hava Kuvvetleri) kullanylan ile ayny my? Heller nasil? Neler eklemek lazym? Selamlar, Tolga Merhaba Tolga, Aslinda her olcekte calisiyordum ama son bir yildir 1/72 olcekte yapabildigim her Turk Hava Kuv. ucagini yapma isine giristigimden bu aralar 1/72'ye agirlik veriyorum. Italeri'nin Super Puma/Cougar kiti Hava Kuvvetleri'nde SAR/CSAR gorevinde kullanilan AS523UL/AL Cougar Mk.I icin iyi bir temel kit, en azindan uzunluguyla vb. oynamaya gerek yok. Ancak bizdeki SAR/CSAR helikopterlerine benzetebilmek icin FLIR,flotasyon kiti, vinc, Nitesun projektor vb. gibi bir suru ivir zivir eklemek lazim. Henuz planlamadigim bir proje oldugu icin tam olarak neler eklemek gerektigini arastirmadim acikcasi, ama ilk bakista bunlar eksik gibi. Heller'in henuz icini gormedigim 80366 numarali bir AS535U2 kiti var, bunda en azindan flotasyon kiti varmis gibi gozukuyor kutudaki resme gore. Italeri kalibi ile ayni oldugunu ve belki bazi ek parcalara sahip oldugunu saniyorum ama emin degilim. |
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Kalyplar farkly.
|
|
![]() |
|
Burak Özdil
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 28/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 719 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: KursadA
Super Puma ve Cougar'in degisik varyantlari arasindaki farkliliklar icin en iyi kaynak International Air Power Review'in 3. cildi. Bulamazsaniz ben vaktim oldugu bir ara ilgili yerleri tarayip yollamaya calisirim. Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan gibi ulkelerin kullandigi, ve sizin yukarida verdiginiz profilde cizilmeye calisilmis versiyon ise eski adiyla AS532U2/A2 RESCO Cougar Mk.2, yeni adiyla ise EC 725 Cougar Mk.2+. Bu yeni tip Cougar Mk.2'lerde bahsettiginiz noktanin ("box fairing") sekli bizim kullandigimiz AS532UL/AR Cougar Mk.1'lerden farkli. Ayrica sizin de tahmin ettiginiz gibi Mk.2 modelinizin boyu Mk.1'den bendeki kaynaga gore 55cm daha uzun. Daha bircok ekipman ve dis gorunus farkliliklari da var. Kür?at bey, Vallahi çok sevinirim. Bende böyle bir kaynak arayy?y içerisindeyim. Elimde eskiden yapty?ym 1/72 Heller kiti mevcut bu kitten örnek alarak çaly?mayy planlyyorum. Ynternetten de bol bol resim vs. indirdim. A?a?ydaki link de çok yardymcy oldu. TürkHv.K. Yki Cougar'y için referans resimleri var. Referans Elimdeki S-70 bitene kadar (ki tahminim 1 aya biter) referans toplayaca?ym, sonra ba?lamayy planlyyorum. |
|
Artyk 1/72 AFV yapyyorum (arada kaçamak yapmayaca?ym anlamyna gelmez :) )
http://miniafv.blogspot.com/ |
|
![]() |
|
KursadA
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
![]() ![]() ![]() |
Bugun merakima dayanamayip Italeri AS532 Cougar kitini stoktan cikarip resimlerle karsilastirdim. Turk Hava Kuvvetleri'nde kullanilan SAR/CSAR versiyonu icin gercekten de bir ton degisiklik yapilmasi gerekiyor. Atilgan projesinden sonra yine boyle ilginc bir projeye ihtiyacim vardi, 1/72 Turk Hava Kuv. AS532UL/AL Cougar modeli yapmak icin kisa surede calismaya baslayacagim; Burak Bey'in 1/48 projesi ile de beraber yurutebiliriz.
|
|
![]() |
|
sharkcem
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 30/09/2007 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 130 |
![]() ![]() ![]() |
ebay' da gezerken rastladym halen açyk artyrmasy devam ediyor.
![]() |
|
![]() |
|
balpete?i
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 26/11/2007 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 386 |
![]() ![]() ![]() |
bu modeli yapmak insany sinir hastasy yapabilir. bu helikopterin bir sürü modifiyeli modeli var. bizdekiler ul ve al versiyonu ama bazylary botlu tabir edilenlerden bazylary doppler radarly, aviyonikleri falan da farkly. açykçasy uzun ve zor bir i? sizi bekliyor...
|
|
161...
|
|
![]() |
|
KursadA
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: balpete?i
bu modeli yapmak insany sinir hastasy yapabilir. bu helikopterin bir sürü modifiyeli modeli var. bizdekiler ul ve al versiyonu ama bazylary botlu tabir edilenlerden bazylary doppler radarly, aviyonikleri falan da farkly. açykçasy uzun ve zor bir i? sizi bekliyor... O kadar da zor gorunmedi gozume, baslayalim bakalim,gerisi gelecektir. |
|
![]() |
|
tozbek
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
![]() ![]() ![]() |
Yeni bir grup çaly?masy kokusu alyyorum :)
Hadi bakalym keyifle bekliyoruz... |
|
![]() |
|
Kesifci
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 07/12/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 591 |
![]() ![]() ![]() |
Vaktiyle incelemesini yapyp yayynlamy?tyk. Link vermedi?im için foruma ekliyorum. Laf aramyzda bende bunu yapmak için can atyyorum :)
1/72 ITALERI (096) EUROCOPTER AS.532 COUGAR KYTY YNCELEMESY Ba?langyçta Heller kalyby oldu?unu dü?ünerek edindi?im bu kiti,daha önce Heller kalyply Cougar maketi yapan bir arkada?yn yanynda açyp göz gezdirdi?imizde,Heller’in berbat kitiyle alakasy olmayyp,fersah fersah ilerde oldu?unu gördük.Te?ekkürler ITALERI. Kit,sevdi?imiz üstten açylyr kapakly kutuda,her sprue ve çykartma yapra?y ayry torbalanmy? olarak geliyor.1999 kalyp,açyk gri,orta sert plastik enjeksiyon.Kalyp izleri çok az,pin mark tabir edilen kalyp itme çukurlary görünmeyecek yerlerde, çapak yok ve hatasyz içe ve dy?a detaylarla süslü. Ancak gövde ve kuyruk boyunca,aly?ylmy? helikopter gövdesi detaylary olan perçinler biraz esgeçilmi?,ve 1/144 Revell SA.330 PUMA’da bile yolcu koltuklary varken,bu güzel kitte arka kabinin bo? olmasy ho? de?il.Kit,biri ?effaf üç sprueda, 120 civarynda parçadan olu?uyor. Çykartma yapra?ynda,ortak i?aretlerin yany syra Fransyz Kara Havacylyk (armée de TERRE),ve Ysviçre Kara Havacylyk synyflary için genel maksat,Hollanda Hava Kuvvetleri (KONINKLIJKE LUCHTMACHT) için SAR,ve Alman Federal Synyr Muhafyz Te?kilaty (BUNDESGRENZSCHUTZ) için VIP versiyonlarynyn yslak çykartmalary mevcut.Belirgin konturlar veya renk kaymalary yok ve görünü?te ince. On sayfalyk ,klasik Italeri yapym klavuzunda,dört versiyon için ortak ve özel parçalar hatasyz gösterilmi?.Ancak T.S.K. Envanterinde ki helikopterlerin resimlerine bakarak,plany ve kiti bo?una yargylamayyn,çünkü bizimkilerde,bu kiti yapmaya paldyr-küldür giri?ecekleri hüsrana u?ratacak ölçüde farklylyklar var!Sadece kuyru?una TÜRK KARA KUVVETLERY yazmanyz ?artyyla,envantere alynmaya ba?landyklary dönemden,sorunsuz Karacy Cougar’y yapmanyza yetecek parça ve çykartmalar,bu kitte mevcut. ?effaf parça olarak verilen (gerçekte tel yzgara ?eklindedir) konik hava aly?y muhafazasynyn,T.S.K. Cougar’lary ile alakasy yoktur!Çevresinde kare ?eklinde yzgara hava giri?leri olan silindirik muhafazalar kullanylmalydyr! Kitte,Hollanda Hv.K. için verilen,ve sürgü kapylaryn her ikisinde de,ba? tarafta ki pencere yuvalaryna oturtulan,dy?a bombeli pencereler,Türk Hv.K. Arama Kurtarma (A/K) ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Cougar’larynda ,kuyruk tarafynda kalan pencere yuvalaryna yerle?tirilmi?tir! Hava Kuvvetleri’mizin her iki tip Cougar’ynda da,gövde arkasy-kuyruk alty bölümünde,kabin zeminine 70x100 cm’lik bir alan kazandyrmak için,üçgen profilli bir bölme mevcuttur.Karacy Cougar’larynda ise normal olarak,daire biçimindeki gözetleme penceresi mevcuttur.Kitten her iki tip için parça çykmaktadyr. Cougar helikopterleri,T.S.K. envanterine alynmaya ba?landy?y dönemde,kitten çykan basit egzozlara sahiptiler.Daha sonra ki yyllarda,Dz.K.K. hariç tüm synyflara ait döner kanatly uçaklary kapsayan,Helikopter Öz Savunma Sistemleri Entegrasyon Projesi kapsamynda,Cougar helikopterlerine kyzyl ötesi kary?tyrycylar (kuyruk üstünde arka arkaya iki tane) ve kyzyl ötesi bastyrma kitleri (egzoslardan çykan sycak gazlary rotora yönlendirerek,çabuk ve ylyk bir ?ekilde da?ytan) takylmy?,böylelikle helikopterlerin ysydan kaynaklanan kyzyl ötesi emisyonlary kysmen bastyrylmy?tyr.Yalnyz büyük ve siyah renkli bastyrycy kitlerini,?imdilik Hv.K.K. kullanmamaktadyr.Onun yerine dar bo?azly metalik egzozlar kullanylmaktadyr.Bu kit ile, Havacy A/K veya silahly MAK versiyonlaryny yapmayy dü?ünen modelcilerin,yukarda sayylanlaryn yany syra,burunda ki hava radary bölümünü kesip altyna ASELSAN ASELFLIR cihazyny,pilot mahalli altyna arazi takip radaryny,gövde alty sa? tarafyna projektör ve megafonu,sa? sürgülü kapy üstüne kurtarma vincini,MAK versiyonu içinde bunlarla beraber,sol tarafa 25mm GIAT harici otomatik topu yapmalary gerekecektir. Kitten çykan ve Hollanda Hv.K. A/K versiyonu haricindeki helikopterler için yapym kylavuzunda gösterilen,ince oval profilli arka ini? takymy kaportasy,K.K.K.nyn genel maksat ve Hv.K.K.nyn MAK versiyonlarynda olandyr.Hv.K.K.nyn silahsyz A/K versiyonlarynda ise,yanlarynda helikopterin sa? ve sol suya acil ini? kitlerinin bulundu?u (bu kitlerde A/K helikopterlerine daha sonradan takylmy?tyr),kalyn oval profilli kaportalar kullanylmy?tyr.Kitte Hollanda Hv.K. A/K versiyonu için bulunan,önü oval arkasy kö?eli ve yanlarynda suya acil ini? kiti detaylary bulunan,kalyn profilli kaportalar kullanylmamalydyr.Sadece K.K.K.nde iki adet bulunan VIP Cougar versiyonunu,kitten çykan havalandyrma cihazy parçalary ile yapmak mümkündür. Karacy Cougarlary,di?er Kara Havacylyk Synyfy helikopterlerindeki gibi,üç renk (tan-olive drab-matt black) kamuflaja sahiptirler.Havacylarymyzyn Cougarlarynda ise,üst kamuflajy iki renkli (tan-olive drab),gövde alty açyk gri kamuflaja sahip (?imdilik tüm MAK ve bir kysym A/K versiyonlarynda) helikopterler ço?unluktadyr.Bir miktar A/K helikopterinde ise sadece açyk gri tercih edilmi?tir. Olayly bir ?ekilde envanterimize giren,tarty?maly bir yerli üretim deneyimimiz olan ve son siyasi geli?melerden sonra,envanterimize yenisinin girece?i ?üpheli olan,özellikle arama-kurtarma görevlerinde kendini ispatlamy? Cougar helikopterinin bu güzel kitini,her seviyeden helikopter meraklysy modelcilere tavsiye ediyorum. Ceyhun PURSAK ![]() ![]() ![]() |
|
-Ispanaktan agaç olur mu?
-Olmaz mi? |
|
![]() |
|
Kesifci
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 07/12/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 591 |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
-Olmaz mi? |
|
![]() |
|
Kesifci
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
-Olmaz mi? |
|
![]() |
|
Burak Özdil
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 28/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 719 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: KursadA
Bugun merakima dayanamayip Italeri AS532 Cougar kitini stoktan cikarip resimlerle karsilastirdim. Turk Hava Kuvvetleri'nde kullanilan SAR/CSAR versiyonu icin gercekten de bir ton degisiklik yapilmasi gerekiyor. Atilgan projesinden sonra yine boyle ilginc bir projeye ihtiyacim vardi, 1/72 Turk Hava Kuv. AS532UL/AL Cougar modeli yapmak icin kisa surede calismaya baslayacagim; Burak Bey'in 1/48 projesi ile de beraber yurutebiliriz. Kür?ad bey, Wallahi çok seviniriz, biz Toga bey (Tozbek) ile fizibilite çaly?malaryna ba?ladyk :) Benim S-70 son a?amalaryna geldi ama böyle giderse Cougar'a ba?lamak için sonlanmasyny beklemeyece?im. :) Bu arada mail adresim [email protected] Kolay gelsin. |
|
|
![]() |
|
cemdogut
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11/12/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 402 |
![]() ![]() ![]() |
Merhaba Ceyhun Bey,
görsel malzemelerle desteklenmi?,bu güzel inceleme ve bilgilendirme için te?ekkür ederim. iyi günler... |
|
do?ru yabancy model olaca?yna, yanly? Türk modeli olsun...
|
|
![]() |
|
Burak Özdil
![]() ![]() ![]() |
Ceyhun bey,
Cem beye katylyyorum, çaly?manyz benim için de çok faydaly oldu. Tekrar te?ekkür ederim. |
|
|
![]() |
|
Kesifci
![]() ![]() ![]() |
Ne yaptyk canym, estafurullah.
Bir helikoptersever olarak, helikopter maketi yapty?ynyz için ben te?ekkür ederim. Ytaleri kitinden Karacy cougar'y yapmak daha kolay. Ylgilenenler için referans resimleri. http://www.izmirmaket.com/referans/referans_index.htm |
|
-Olmaz mi? |
|
![]() |
|
Burak Özdil
![]() ![]() ![]() |
Dün gece Puma'nyn camyndan kalyp alyp alçydan kopyasyny çykarttym. Çykan alçy kopya üzerinde oyun hamuru ile biraz oynadym. Gördü?üm kadaryyla Puma camyna burun konisi olmuyor, cam Cougar'yn kine göre fazla bombeli; görünen o ki ön cam yeniden in?a edilecek.
|
|
|
![]() |
|
<< Önceki Sayfa 2 |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |