Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Piper Cub Revel 1/32 Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
tozbek
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1151
Alıntı tozbek Cevaplabullet Konu: Piper Cub Revel 1/32
    Gönderim Zamanı: 03/01/2010 Saat 22:21
Havalar so?udukça, kaçan gazlar yeniden olu?maya ba?lady. Bu vesile ile yapymyna geçen eylül ayynda ba?lady?ym Revell 1/32 ölçek Piper Cub'y tekrar tezgaha aldym.

Uçak, bir çok meraklysy olan sivil havacylyk tarihinin en önemli tek motorlu uçaklarynyn ba?ynda geliyor. Ymal edilen binlercesi hala ba?aryyla uçuyor.

Bu uçakla çe?itli toprak meydanlara ini? kalky?ymyn olmasyndan dolayy Türkiye'ye gelir gelmez hemen bir tane edindim.

Revell, meraklylar için yeni kalyba sahip bir Piper Cub L-18 geli?tirmi?. Detaylar güzel. Farkly bir mühendislik ve kalyp teknolojisine sahip uçak bunu yapym a?amasynda hissettiriyor.

Her ne kadar gövde uyum sorunu ya?amasam da, a?a?ydaki konularda problemlerle kar?yla?tym:

- Her ?ey güzel ama uça?yn 32 ölçekte devasa camlarynyn oturtma syrasynda dikkatli montaj gerekiyor. Maskelemeyi alüminyum folyo ile yaptym. Ancak milimetrik aralyklar beni endi?elendiriyor. Boyama sonrasynda her an ana renk olan "sary" bir kokpitle kar?ylayabilirim. Bakalym ne çykacak?

- Kanadyn hücum kenaryndaki farklylyk imalat syrasynda zympara hatta e?e ile giri?ilerek düzeltilmesi ?art.

- Bir ba?ka zorluk da kanatlaryn kokpit içine geçmeli olarak tasarlanan yapymy. Buerada da dikkatli olunmasy gerekiyor.

Zaten bu tür sorunlar bir çok modelci tarafyndan çe?itli forumlarda gündeme getirilmi?ti.

Bunlara sanyyorum kendimden kaynaklanan bir sorun daha eklemek isterim. Modeli motor kaputunu kapaly yapmak istiyordum. Bu nedenle parçalaryn oturmasy syrasynda da sanyyorum benden kaynaklanan çe?itli sorunlar oldu. Konu Japon yapy?tyrycysynyn gücü ile etraf batyrylarak gerçekle?tirilmeye çaly?yldy :)

Ben kiti sary renkte Türk (sivil) yapmayy planlyyorum. Bu nedenle uça?yn panellerinin daha gerçekçi gösterilmesi için gri astar sonrasynda siyah geçi?ler yaptym.

Uça?ymyzyn motor kaputu hariç geri kalan yerleri bez kaplama. Bu açydan boyama sonrasynda nasyl bir yol izleyece?imi (verniklemek veya verniklememek gibi) henüz karar vermedim.

A?a?ydaki foto?raflar boya öncesidir. Ymalat syrasynda ne yazyk ki foto?raf çekmedim:

IP
Tora Tora Tora
Yeni Üye
Yeni Üye

Gönderilenler: 62
Alıntı Tora Tora Tora Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/01/2010 Saat 00:01
Tolga a?bicim selamlar. Baya bir hyzly toplamy?syn modeli. Aslynda gri astardan sonra bir iki kat ince beyaz atsaydyn sary için yardymcy olurmuydu acaba? Çünkü sary renk biraz zordur. Ynce katlar halinde bir kaç kat atman gerekebilir. ?ahsi fikrim modeli dekal öncesi komple parlak vernikleyip dekallerden sonra finish öncesi motor kaputunu satin, bez kaply gövdeyi ise gene tam mat olmayyp fakat motor kaputuna göre daha az parlak bir ?ekilde bitirmen. Bence bu modele daha bir gerçekçiik katacaktyr. Tamiya flat base i me?hur X 22 nin içine de?i?ik oranlarda katarak bu görüntüyü yakalayabilirsin. Bitmi? halini kysa zamanda götme dile?iyle kolay gelsin.     
IP
tozbek
Üye
Üye
Simge

Alıntı tozbek Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/01/2010 Saat 00:33
Boyama i?lemi öncesinde iyi fikir verdin. Yyllar önce metal diecast otomobili kullandy?ym Ford Ka'ya benzemesi için sary boyamy?tym. Kaç kat atty?ymy ?u an bile hatyrlamyyorum.

Sary konusunda enamel-akrilik arasynda gidip geldikten sonra Gunze'nin sarysynda (akrilik) karar verdim. Ama öncesinde beyaz çaly?mak ?art gibi.

Tamiya Flat Base hiç kullanmadym. Sanyrym biraz deneme yapmam iyi olacaktyr? Boyamada oldu?u gibi vernik konusunda da farkly çaly?mak hem metal motor kaputu, hem de bez kaply gövdeyi yansytmak açysyndan iyi bir yakla?ym. Te?ekkür ederim. E?er ueça?y enamel tamamlasaydym, vernik konusuna girmezdim gibime geliyor.

Bakalym nasyl olacak?

Not 1: Baya?y hyzly toparlamy?syn derken aradan geçen 4 ay süreyi hatyrlatyrym. Evet benim için hyzly bir süreç :)

Not 2: Piper Cub'yn flotlu yani denize inibilen modeli de piyasada. Meraklysyna...

Düzenleyen tozbek - 04/01/2010 Saat 00:35
IP
Clio172
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 511
Alıntı Clio172 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 04/01/2010 Saat 08:13
Flat Base hiç kullanmadyysanyz syky bir antreman yapmanyzy öneririm. Kullanymy oldukça tecrübe ister.

Benim elimde bir çok model "eh bu da böyle kalsyn" denilip çöpe gitmi?tir :(...

Hatta hiç kullanmayyn diyece?im ama....
Hakan Yalcinkaya
M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P. (2002-2011)
IP
tozbek
Üye
Üye
Simge

Alıntı tozbek Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/01/2010 Saat 01:44
Bu hafta içi imalat fena gitmedi. Sary bir Piper Cub yapmayy planlarken uyarylar do?rultusunda astaryn üzerine beyaz attym. Boyama i?lemi astar amaçly oldu?u için pek önem vermedim. Beyaz boyandyktan sonra syra saryya gelmi?ti. Boya stok kontrol syrasynda Gunze sarynyn kapa?ynyn zamanynda iyi kapatylmady?y için kurudu?unu tespit ettim!

Bu ?ok sonrasynda farkly bir arayy?a do?ru yöneldim. Uça?y beyaz yapmaya karar verdim. Beyaz boyama syrasynda otomobil ve sivil yolcu uça?y yapan arkada?larymy bir kera daha takdir ettim. 32 ölçek gibi büyük bir uçakta düz beyaz atabilmek çok zor! Tamiya beyaz kullandy?ym boyamada ikinci katy attym. Arkasyndan yine Tamiya parlak vernik ile uça?y boyadym.

Bütün hesap sary boyama üzerine yapylmy?ty. Beyaz Türk Piper nasyl yapacaktym? Bu derde çare uzaklardan geldi. Babibi Model tarafyndan hazyrlanan de?erli görüntü yönetmeni, modelci, amatör pilot U?ur Yçbak'yn Piper Cub uça?ynyn (TC-CUP) dekalini satyn aldym.

Dekallerin kalitesi güzel. Ynce ve oturma sorunu yok. Bunlary uça?yn üzerine uyguladym. Kuyruk bölümünde rahat operasyon için yatay stablizeleri söktüm.

?imdi syra ini? takymy, kanat-gövde destek kiri?lerinin boyanarak takylmasy ve arkasyndan tekrar parlak vernik. Sanyyorum risk almamak için Flat Base'e girmiyece?im. Durum gece yarysy itibari ile ?öyle:

Düzenleyen tozbek - 17/01/2010 Saat 01:46
IP
tozbek
Üye
Üye
Simge

Alıntı tozbek Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/02/2010 Saat 19:35
Yukarydaki satyrlary yazdyktan 15 gün sonra bir çok eksiklikle model genelin genel hatlary ortaya çykty. ?imdi syrada ufak rötu?lar var. Ama nedense pek içimden gelmiyor :)

Önce foto?raflar:

IP
tozbek
Üye
Üye
Simge

Alıntı tozbek Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/02/2010 Saat 20:00
Bu modelden alynan dersler:

- Bir daha büyük alanlarda alüminyum folyo ile maskeleme yapylmayacak. Sökmak çok güç. Etraf folyo parçalary ile doluyor! Tabi ki bunlary 4 ay uça?yn üzerinde byrakmak da ayry bir hata...

- Tamiya X2 kullanyldyktan sonra hemen parlak vernik atylmayacak. Kurumasy için en az 2 gün süre verilecek. Bu yapylmady?y takdirde burun bölgesine atylan Tamiya akrilik kyrmyzy çatlama yapyyor.

- Kokpit camy arasynda çe?itli bo?luklar mevcut. Bunlaryn aralaryny Gunze'nin syvy macununu kullanarak beyaz attyktan sonra kapamaya çaly?tym. Ancak bu önceden yapylmalyydy. Kokpitin bazy bölgelerine bula?an beyaz Tamiya compound yardymy ile çykaryldy.

- Uça?yn üzerindeki cam güne?in kokpite do?rudan gelmesini engellemek için ye?il. Bunu Gunze'nin clear ye?ili ile attym. Ancak akrilik boya hemen kurumuyor. Üç defa parmak izi neticesinde i?lemi önce alkolle temizleyip daha sonra yenilemek zorunda kaldym.

- Önceki cevaplarda belirtti?im gibi beyaz boyamak gerçekten dert. Sivil uçak veya otomobil yapanlara buradan saygylar sunuyorum.

Yyi modeller,
Tolga
IP
gokce
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 383
Alıntı gokce Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/02/2010 Saat 01:36
Tolga Abi ellerine sa?lyk , sary yapamady?yn için üzülme derim zorunluluktan da olsa , kyrmyzy beyaz boyama ve dekaller çok ?irin durmu?.
Rivet Making Academy
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04