![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Sayfa 2 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
tozbek
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 07/12/2009 Saat 01:24 |
Airtürk Haber internet sitesinde ilginç bir kö?e yazysy var. Bu yazyda Ykinci Dünya Sava?y syrasynda Türkiye'ye inen, iltica eden ve zorla indirilen sava? uçaklarynyn modelleri ve yyl-yyl dökümleri var:
http://www.airturkhaber.com/yazardevam.asp?idyazar=41 Me109, Yak 7/9 gibi normalde Hava Kuvvetleri envanterinde olmayan uçaklara dikkat... Tolga Çay içerken ara?tyryn, okuyun, kendinizi geli?tirin. |
|
![]() |
|
onge
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 14/03/2006 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 336 |
![]() ![]() ![]() |
Bunlaryn mutlaka biryerlerde foto?raflary da vardyr. Dün Antika Pazary'nda gezerken muhtemelen gövde üstü ini? yapmy? bir P40E'nin pek net çekilmemi? bir fotosunu buldum. Numaralary okunmady?y ve uça?yn detaylary da iyi seçilmedi?i için zahmet edip almadym.
Linki verilen makalede esas kayna?yn Türk Havacylyk tarihi Cilt 3 oldu?u anla?ylyyor. Belki bu kaynaktan tayyarelerin foto?raflaryna ula?ylabilir. Bu arada ufak bir bilgi ile katkyda bulunmak isterim: Büyüklerimizin anlattyklaryndan Ykinci Dünya Sava?y'nda Yunanistan üzerindeki hava muharebelerinin Söke semalaryna kadar uzandy?yny biliyorum. Bir ihtimal Ege kyyylarymyza yakyn bölgelerde, denizin derinliklerinde de birtakym tayyare enkazlary bulmak mümkündür. Düzenleyen onge - 07/12/2009 Saat 11:13 |
|
"cure" le yeah tank cho she calcar
|
|
![]() |
|
ssgirit
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 15/01/2006 Konum: Ýstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 181 |
![]() ![]() ![]() |
Bu ucaklardan ozellikle hava kuvvetlerine kazandirilmis denilen ucaklarin hicbirinin envanterde bulunmamasi imkansiz. kaynak ne kadar dogru bilemiyorum ama arastirmaya deger bir bilgi belki sonunda ilginc Turk ucaklari yapilabilinir
|
|
Süleyman
modelciliğinize iyi bakınız yaşlanınca gerekli olacak |
|
![]() |
|
KursadA
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
![]() ![]() ![]() |
Sozkonusu makalede "hava kuvvetlerine kazandirildigi" iddia edilen ucaklarin envantere girdigini hic sanmiyorum; yedek parca temini imkani olmayan, turunun Turkiye'deki tek ornegi ucaklari hizmete sokmak o donemde cok zor olsa gerekti. Nitekim boyle bir sey olsaydi o ucaklarin en az bir-iki resmini, bir yerlerde bahsini duyardik diye dusunuyorum. Envanterde zaten bulunan Blenheim vs. gibi ucaklar icin durum daha degisik olabilir. B-24D'lerin durumu ise sonradan ABD teknik destegi saglanabildigi ve elde sayica nispeten cok ucak bulundugu icin cok farkli.
Bir ihtimal Ege kyyylarymyza yakyn bölgelerde, denizin derinliklerinde de birtakym tayyare enkazlary bulmak mümkündür.
Turkiye'de dalis sporlari ile ilgilenen cogu kisinin bildigi Kas aciklarindaki "Kas ucak batigi" bunlara bir ornek. Bu enkaz bir Italyan SM.81 Pipistrello bombardiman ucagina ait. |
|
![]() |
|
zafer kahraman
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04/04/2008 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 138 |
![]() ![]() ![]() |
Anamur/Mersin açyklarynda 20 metrede bir alman uça?y enkazy var modelini bilmiyorum. Yöre halky karaya yüzerek çykan Alman pilota bir süre yardym edip misafir etmi?. Bu enkaz için daly? kursu almayy dü?ünüyorum.
|
|
zafer k.
|
|
![]() |
|
Erdinç
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20/04/2006 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 103 |
![]() ![]() ![]() |
Koç müzesinde Romanyadaki Alman petrol tesislerini vurup hasar gören ve Kybrystaki üslerine dönmek isterken Antalya yakynlaryna dü?en uça?y biliyorsunuzdur sanyrym. Görmeyenler için Koç müzesini ziyareti öneririm. B-24 Liberator "Hadley's Harem". Hikayesi için Bakynyz http://www.rmk-museum.org.tr/turkce/exhibit/index.html#11
|
|
erdinç
|
|
![]() |
|
denizp
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 01/09/2009 Konum: United States Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 32 |
![]() ![]() ![]() |
Merhaba,
Bir dalgic olarak ben de bir katkida bulunayim... Kas'taki Savoia-Marchetti SM.79 in resimleri icin: http://www.divernet.com/Wrecks/159279/warbirds_of_the_med.html Dalis detaylari icin: http://www.divernet.com/Wrecks/159243/splash_landings_70m_on_air_to_the_sparrowhawk.html 61m civarinda oldugu icin ancak teknik dalis yapilabiliyor. Antalya'da dusen B-24'un hikayesi benim icin maalesef biraz daha karisik. Enkazin icinde ucagin ekibinden hala en az 3 kisi olmasina ragmen (kalintilarin hala fiziksel olarak bulunup bulunmadiklarini bilmiyorum, ama ucakla birlikte 3 kisi denize gomuldugu icin uluslararasi kurallara gore hala resmen mezar olarak kabul edilip korunmasi gerekirken) Rahmi Koc muzesi tarafindan anlayamadigim bir sekilde denizden cikarilip muze parcasi haline getirilmesini sahsen affedemiyorum... Not: Hadley's Harem' in dusmeden onceki hali: http://www.b24bestweb.com/hadleysharem1.htm |
|
![]() |
|
onge
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 14/03/2006 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 336 |
![]() ![]() ![]() |
Ka?'taki batyk SM 79 mu? SM 81 mi? Bu durum biraz kary?yk galiba...
Hava Kuvvetlerimize kazandyrylan uçaklar konusuna dönersek e?er; Bunlar aktif hizmetten daha çok e?itim materyali olarak kullanylmy? olabilir. Makaledeki ifade bu anlamda pek açyk de?il gibi. Bu yüzden orijinal kayna?a ve bu kayna?yn referanslaryna bakmak önemli... Bahsi geçen yyllarda pilot ya da teknik eleman olarak görev yapmy? olanlaryn anylarynda acaba bunlary do?rular nitelikte bilgi var my? Onarymy yapan fabrikanyn kayytlary ula?ylabilir durumda my? Ba?bakanlyk ve Genelkurmay ar?ivlerinde acaba bununla ilgili doküman var my? Bunlara bakmak lazym... Düzenleyen onge - 10/12/2009 Saat 12:44 |
|
|
|
![]() |
|
Jolly Roger
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2436 |
![]() ![]() ![]() |
Consume Ergo Sum
|
|
![]() |
|
KursadA
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: onge
Ka?'taki batyk SM 79 mu? SM 81 mi? Bu durum biraz kary?yk galiba... Dalis camiasi ucagi SM.79 olarak bilip tanitiyor, ancak 2001-2002 yilinda ucagin sabit inis takimlari goruntulendi ve SM.81 oldugu kesinlestirildi diye hatirliyorum. |
|
![]() |
|
Levent Basara
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 22/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 293 |
![]() ![]() ![]() |
Ka?'ta daly? yapan arkada?larym, farkly yerlerde birkaç uça?yn daha oldu?unu söylediler. Tabi uçak tipi bilemiyorlar.
Bunlaryn dy?ynda HvKK, Bodrum gibi bazy turistik yerlerin açyklarynda, daly?a uygun (30m) civarynda derinliklere C-47'leri batyryyor. |
|
I'd Rather Be Flying...
|
|
![]() |
|
denizp
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 01/09/2009 Konum: United States Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 32 |
![]() ![]() ![]() |
Kas'ta su anda en cok bilinen ucak batigi (yeni gelen C-47 disinda) daha onceden batirilan PZL M-18 Dromader ilaclama ucagi. 80 feet civarinda oldugu icin hemen herkese acik, ayrica daha yeni batirildigi icin de baya iyi durumda (idi)...
|
|
![]() |
|
Levent Basara
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 22/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 293 |
![]() ![]() ![]() |
Yeni C-47 ve M-18 çok ilginç bir haber oldu benim için. Ke?ke birer foto?raflaryny bulabilsek bu batyklaryn.
|
|
I'd Rather Be Flying...
|
|
![]() |
|
selim59
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 27 |
![]() ![]() ![]() |
Sayyn Ba?ara, Bodrum'daki C-47 baty?y ile ilgili fotolara linklerden ula?abilirsiniz.
http://www.racingz.com/content/view/196/33/ http://www.sualtigazetesi.com/index.php?item=bodrum-yapay-resifler-projesi-u-ak-bat http://gezicikameraman.blogspot.com/2008/12/ikinci-tr-gvdeyi-tad-iin-daha-geni-ve.html Ayryca Antalya'nyn Ka? ilçesinde de bir C-47 batyrylmy?. http://www.virahaber.com/haber/ucak,-dalis-turizmi-icin-batirildi-10790.htm Düzenleyen selim59 - 15/12/2009 Saat 14:36 |
|
Selim
|
|
![]() |
|
Levent Basara
![]() ![]() ![]() |
Linkler için çok te?ekkürler. Hemen daly? yapan arkada?larymla payla?ayym :)
|
|
I'd Rather Be Flying...
|
|
![]() |
|
onge
![]() ![]() ![]() |
Bakyn ne buldum:
"...Enver Ako?lu öyle bir pilottu ki, bir arabaya kanat taksanyz ve i?te uçak deseniz uçacak... 2. Dünya Sava?ynda Romanya petrollerini bombalarken yakyt aryzasyndan Yngiltere'ye dönemeyece?ini anlayan bir Yngiliz LANCASTER a?yr bombardyman uça?y, en emin buldu?u Türkiye'ye yönelmi? ve Yzmir yakynlarynda mecburi ini? yapmy?. Bir müddet sonra yerinde onarylan uçak düzeltilerek, kalky?a elveri?li hale getirilmi? bizim Enver Ako?lu kumandanymyz hayatynda dört motorlu uçakla uçamady?y halde koca Lancaster bombardyman uça?yny oradan kaldyryp, Yzmir'e getirip indirmi?..." Emekli yarbay O?uz Barut'un anylaryndan...?u syralar onu okuyorum. Payla?mak istedim. E?er temin edebilirseniz, bibliyografik künyesi a?a?ydadyr. Barut, O., (tarih yok), Bir Pilotun Serüven Dolu Anylary, Özyurt Matbaacylyk, Ankara, s.84. ISBN 944.62-196.X |
|
|
|
![]() |
|
cemdogut
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11/12/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 402 |
![]() ![]() ![]() |
Merhaba,
uçak Lancaster de?ilde Liberator olmasy lazym. Büyük Türk Havacylaryndan Enver Ako?lu adly kitapta ayny olay Org. Muhsin Batur, Tümg. Lemi Tüzün, Tu?g. Taryk Gökeri ve Tu?g. Hikmet Süer kaynak gösterilerek anlatylmakta. |
|
do?ru yabancy model olaca?yna, yanly? Türk modeli olsun...
|
|
![]() |
|
cemdogut
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11/12/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 402 |
![]() ![]() ![]() |
Hazyr konusu açylmy?ken Korg. Enver Ako?lu ( 1898 - 1962 ) ile ilgili bir kaç not dü?eyim.
Uçtu?u uçak tipi 132. Toplam uçu? saati 4541 saat. Ylk uçtu?u uçak Caudron G.3 (1923) Son uçtu?u uçak F-84 (1954) Efsane pilotlarymyzdan olan Enver Ako?lu hakkynda yazylmy? ekteki kitaby almanyzy öneririm. Büyük Türk Havacylaryndan Enver Ako?lu Yazary Dr.Rifat Uçarol Hava Harp Okulu Basymevi 1990 |
|
do?ru yabancy model olaca?yna, yanly? Türk modeli olsun...
|
|
![]() |
|
Sayfa 2 Sonraki >> |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |