![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
hudaverdi
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 01/10/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 337 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 08/11/2005 Saat 03:21 |
Selam arkadaşlar,
Forumun sivil araçlar,lunaparak dioramaları ile dolduğu bir dönemde bir helikopterle katkıda bulunmak istedim. Alet İtaleri’nin 72 ölçek,olive drab oldukça yumuşak plastiğe basılı durumda.nispeten çok kolay bir model. İki çerçeve,ve gunship olduğu için bir hayli silah aparatı var.2 Fransız ve bir USAF (silver-kırmızı-nedense kutup bölgelerini çağrıştırdı)decal versiyonu var.Maket tam olarak bitmedi ama yinede şu aşamada sergilemek istedim. Yapım aşamasında bir modelcinin başına gelebilecek en kötü şanssızlıklar başıma geldi. Çoğu sorun biraz dikkatli gözle ekranda belirecektir.hem yapım aşamalarını hemde bu aksilikleri paylaşarak,bu modeli yapmak isteyebilecek arkadaşlara fikir vermek hem de yorumlarınızı almak isterim. Uzun yıllar armut un çöpü-üzümün sapı diye yarım bıraktığım maketlere inat olsun diyerek'bu sefer ölsem bile bitirecem'diyerek stokdaki en basit alete giriştim.kokpit parçaları,koltuk,yolcu-kargo kabini boyandı.yanlardaki yuvarlak camlar içerden yapıştırıldı,gövde kapatıldı.ilk sorunlar ortaya çıktı.şöyleki:gövde içini yerleştirmeden ve yapıştırmadan önce öndeki kanopi test aşamasında sorunsuzca gövde ile birleşirken kokpit yerleşip gövde kapatılınca kanopi tam yerleşmedi. Biraz yontup Microscale nin cam yapıştırıcısı ile yapıştırıldı.aradaki boşluklar putty yerine(içeri kaçıp kokpit içinde sırıtabilirdi)yine aynı cam yapıştırıcısı ile dolduruldu.gerisi tam bir felaket...compound ile parlatmak isteyince compound kokpit in içine daldı ve sırıtmaya başladı.cam söküldü,iç-dış temizlendi,bu sefer tamiya yeşil kafa ile yapıştırıldı,putty çok dikkatlice yerleştirildi,zımparaya geçildi....aynı anda 2.felaketler zinciri başladı. Gövde yanlarındaki tüm yuvarlak camları krıstal klear ile yapıştırmıstım,zımpara aşamasında ister istemez oralara parmağınızla bastırıyorsunuz ve lanet camler içeri göçüyor.anladığım kadarı ile bu yapıştırıcı çok gevşek-esnek yapıya sahip. Kuruduktan günler sonra bile hafif bir basınç ile sökülebiyor. Kokpit içine compound taşmasının da sebebi bu olabilir. Çünkü kanopi ve gövde arasında boş nokta kalmadığından emindim. Compoundu bastırınca zıkkım klear içeri göçüverdi.yan camları tekrar yapıştırmak için gövdeyi açmak,bu da tüm alatin parçalanması demekti.onun yerine kapıları kopardım, bir cımbızla koltukları yerinden söktüm,tamiya yeşil kafayı 'dışardan'pencere etrafına değdirip içerden bir kürdanla camları yerine tutturmaya çalıştım.resimlerde görüldüğü gibi camlar'aslında bizim böyle yapışmamız gerekiyordu ama maketçi ağbi eline yüzüne bulaştırdı diye bas bas bağırıyor. Aynı modeli yapacak arkadaşlara tavsiyem: gövdeyi kapatmadan önce camları içerden iyice yeşil kafa ile yapıştırın,amaaa yapıştırmadan öncede göveyi bir kat da olsa dışarda finiş rengine(isteyen önceden astarını atabilir)boyayın ve gövdeyi öyle kapatın.çünkü model bitince bu seferde camları maskeleme biraz sorunlu. Çünkü camla pencere arasında çok az da olsa boşluk var.göze batmıyor ama maskeleme de sorun çıkartıyor. Camlar ın tamamı yerine yarım yamalak oturunca zımpara-compound ile boğştuk.çünkü üstüne ne kadar dikkat edersem edeyim yapıştırıcı izi kalıyor.Onları 1200 zımpara ile halledip yeniden compound-yeniden camların pıt diye içeri göçmesi-yeniden kapıyı koparıp vs vs vs.... O uyduruk camlar 1 hafta canımdan bezdirdi...yeter artık deyip Tamiya silverle astarı attım.modeli oliv drab boyadım.tamamen keyfi olarak yaptım. Kutudan öyle bir versiyon çıkmıyor.defalarca modeli duvara fırlatmak istediğim için zaten gözden çıkarmıştım.bitirip ibret olsun diye saklamak istedim. Olive drab olarak tamiya nın boyasına biraz beyaz kattım.ardından 2.felaket zinciri başladı.elimde mat tamiya beyaz yoktu.bende tamiya parlak beyaz katıp boyayı attım, sonra resmen beynimden vuruldum.pistole tükürmek ne kelime resmen balgam saçtı.modelin her tarafında iri iri damlacık yavruları gözüktü.boyaların bozuk olmadığına eminim,inceltici olarakda yıne tamiya tiner kullandım,çok da iyi karıstırdığıma emindim.(tecrübeli arkadaslar bu konuda görüş yazarsa sevinirim.acaba mat boya-parlak boya kombinasyonu mu buna sebep oldu).1200 zımpara ile yalnızca damlacıkların etrafına yoğunlaşarak boyayı zımparaladım.bu sefer metal astar ortaya cıktı. Bana ne diyerek eski göz ağrım-vazgeçilmezim testors olive draba biraz humbrol beyaz katarak modeli bir daha boyadım.bu sefer olmuştu,yaşasın Testors!!! Parlak vernik-dekal-parlak vernik uygulamasını hallettim.bu arada 3 günde bitirecem dedığim maket 3.haftasını doldurdu.ben zaten bunu gözden çıkardım,ne olucaksa olsun,bitsin kurtulayım diyerek son kat parlak verniği(tamiya)atmamdan iki saat sonra yağlı boyaya giriştim.....ve yeni felaket zinciri.... Vernik tam kurumadığı için yağlı boyayı kazırken vernik katmanları da havaya gitti ve yine olive drab ın altından metal astar arsızca sırıttı.dayanacak gücüm kalmamıştı,sökülen katmanlara silver drybrush ve pastel tozu ile girişip 'bi sorun yok, yalnızca eskitme-kriletme var'havası vermeye çalıştım.mat vernikle işi bitirdim. Pervaneleri bi kaç gün içinde bitiririm diye düşünüyorum...o zaman bır kezde öyle fotolarım.bıraz uzunca bır yazı oldu ama yasadıklarımı paylaşmak istedim.belki baska sartlar altında modeli daha yavaş ve dikkatli yapsa idim bu sorunları yasamayabılırdım ama dedığım gıbı basladıklarımı yarım bırakmaktan sıkıldım ve'ne olursa olsun istersem bıtırebılırmısım'dıyebılmek ıçın bu modeli toparladım.olumlu elestırılerınız olursa bu sanırım benı motıve edecektır. ![]() ![]() ![]() Düzenleyen Erinç Özgür |
|
![]() |
|
Ares
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
![]() ![]() ![]() |
Tamiya parlak beyazda oyle bir sorun var, ben şişeyi açıp direkt tepeleme tinerle tamamlıyor sonra ince katlar halinde kullanıyorum, buna rağmen boya inanılmaz yapışkan ve pistolenin kafasında cok kısa atım süresinde bile birikme yapıyor, Badger 100G de hazne başına 4 defa filan yapıyor bunu yapacak birşey yok, keza tamiyanın kendi tineriyle de durum aynı. Tek kaçış noktası pistolenin kafasını sökmek, emektar Sprite ta bu yapılabiliyordu, en eski badger 150lerde de bu opsiyon vardı diye hatırlıyorum Crown head filan yemiyor gene toplaşıyor. (bu tecrübe 100 küsür tamiya parlak beyaz bitirdikten sonra gözlemlenmiştir
![]() Tamiya mat boya ve parlağı karıştırmadan önce, tamiya matı x22 ile inceltip onuda tinerle açıp akabinde beyazı buna katarsan olayı çözmen mümkün. Bu arada alet şirin gözüküyor ![]() Düzenleyen Ares |
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
![]() |
|
hudaverdi
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 01/10/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 337 |
![]() ![]() ![]() |
hımm demek parlak beyaz sorunlu,güzel güzel...(niye küsel?demek ki sorun bende değilmiş...olsun,aleti yaparken 1000 küsur sorun yarattım,ama parlak beyaz sorununu bay tamiya yaratmış...küsel bir haber:)))
|
|
![]() |
|
Ares
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Ares
|
![]() |
|
KaanX
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 883 |
![]() ![]() ![]() |
Bende tıkanmıyor ama kurumuyor bu meret
![]() |
|
Yeminli modelci
|
|
![]() |
|
carlgustav
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 12/01/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1190 |
![]() ![]() ![]() |
Küçükçiftlik lunapark işletmecisi olarak helikopterinizi çok beğendiğimi açıklar, devamını bekleriz derim. Başınıza gelenler, hepimize rastlayan hadiselerdir. Durumu kurtarmak ve herşeye rağmen modeli tamamlayabilmek bizi bir sonraki aşama için daha güçlü kılar diye düşünüyorum.
Ayrıca kirletilmiş/rengi solmuş helikopterler çok güzel model oluyor. Düzenleyen carlgustav |
|
A critic, is a legless man who teaches running.
|
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Kardeşim Hüdav
Oluyo işte.Bastırr. Akrilik boya kullananlara bi tavsiye.Flow improver veya retarder kullanın.Başınız ağrımasın. |
|
![]() |
|
Erinç Özgür
Moderator Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 579 |
![]() ![]() ![]() |
Hüdaverdi Bey, yukarıdaki mesajınızı elden geçirilmiş ve daha fazla fotoğraf ile birlikte makale kısmına bekleriz.
|
|
Y'ar not afraid of the dark, are ya ?
|
|
![]() |
|
hudaverdi
![]() ![]() ![]() |
ıkı gun ıçınde biter dedığım pervaneler 2 haftaya sündüre sündüre uzatıldı...demekki napmak gerekıyomuş?aleti toplıyım,pervaneyı sonra hallederım dememek,başlanılan ışı bı kerede bıtırıyım demek gerekıyomuş...ben ıkı pervane bıtırene dek mıllet ısraıl ordusunu donatacak kadar merkava bıtırdı ama olsun:))))
![]() ![]() ![]() buyrun seyredin |
|
![]() |
|
USS Enterprise
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 730 |
![]() ![]() ![]() |
Model sahane de bilgisayarin dil ayarinda bir sorun olmus galiba...
![]() |
|
![]() |
|
Clumsy
Üye ![]() ![]() Pervane Sever Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1408 |
![]() ![]() ![]() |
Çok güzel olmuş
:) Saygılarımla, |
|
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur! -Peki o zaman. Sorunluuu... |
|
![]() |
|
Korkut
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1409 |
![]() ![]() ![]() |
Geçmiş olsun ve tebrikler... Sonunda muzun sırtı yere gelmiş işte!
İnşallah başka böyle şeyler yaşamazsın diyeceğim ama galiba arada bir nazar diye gerekiyor! |
|
![]() |
|
oy61
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 19/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1471 |
![]() ![]() ![]() |
Muz'u çok severim bu helikopteride sevdim. Ellerine sağlık.
![]() |
|
![]() |
|
F-4E
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 11/11/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1158 |
![]() ![]() ![]() |
Hüdo...ellerine sağlık...yıllar sonra bi modelini gördüm ya...ölsemde gam yemem artıkın...kal sağlıcakla...
![]() |
|
![]() |
|
Ares
![]() ![]() ![]() |
Leziz olmuş, soracam unutuyorum hep camlar neden kırmızı?
icerde perde mi var nedir? |
|
Ares
|
![]() |
|
hudaverdi
![]() ![]() ![]() |
iltifatlar için herkese çok teşekkürler.demekki bir maketi bitirince kimseye göstermeden yalnızca fotoğrafını sunmak lazımmış.hataların yüzde doksan ı ekran görüntülerinde gözükmüyor.(kimse yoğurdum ekşi demez,ben diyorum)
ufuk, içerde perdeler var.italerinin bir seri helikopteri böyle(h-34,h-21,h-19)ızgaramsı bir perde işte.referans fotolarda orda perde değilde şeritlerden örülmüş bir ağ görülüyor.italeri bu görüntüyü vermek için izgarayı andırır bir şekil yaratmış. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |