![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
tozbek
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 09/02/2010 Saat 23:31 |
Modelci olarak bugüne kadar yapty?ym "sayyly" uçaklar arasynda pek Rus tasarymy ürünler olmady?yny fark edince de?i?ik bir çaly?maya giri?mek istedim.
Ara?tyrmalar sonrasynda Mig 29'a karar kyldym. Almanya'dan Yran'a farkly hava kuvvetlerinde görev yapan bu uça?yn foto?raflaryny incelerken bir anda aklyma Azerbaycan Hava Kuvvetleri geldi. Uzun süren arama-tarama çaly?malary sonrasynda uça?yn foto?raflaryna rastladym. Amacym modeli kysa zamanda bitirerek farkly bir çaly?mayy hayata geçirebilmekti. Çok fazla özenmeden, hyzly çaly?arak modeli bitirmekte karar kyldym. Hobbytime'den uça?y satyn aldym. Ertesi gün kargolanmy?, renk skalasyna göre satyn aldy?ym Humbrollerle birlikte i? adresime koli ula?ty. Ak?amyna bana kutuyu açmak ve modele giri?mek kaldy: ![]() Koreli karde?lerimiz güzel bir kapak foto?rafy ile Ukrayna Hava Kuvvetleri gösteri takymynyn modelini 48 ölçek olarak hazyrlamy?lar... Paketi açyyoruz ve parçalary inceliyoruz... ![]() Baskylar temiz. Pek fazla çapak izi yok. Basit kabartma bir kokpit, kütük bir sandelye, uçak üzerinde anten çykyntylary ile Mig 29 ortalama bir detayla kar?ymyzda... ![]() |
|
![]() |
|
tozbek
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
![]() ![]() ![]() |
Füzeler fena de?il. Do?rulu?una bilgim olmady?y için bir ?ey diyemiyorum. Kysaydy-uzundu konusunu uzmanlara byrakyyorum...
Arkasyndan gövde ve kanat parçalaryna bakyyoruz: ![]() ![]() Durum fena de?il gibi duruyor. Yapym planlary basit. En büyük handikaby, neresi nasyl boyanacak pek net verilmemi? :( Detaylara girmeyece?im için beni açykçasy çok ilgilendirmiyor... ![]() Dekaller ise hayal kyrykly?y. Bu uçak için daha fazla uyary-bakym yazysy falan beklerken küçük bir dekal parçasy ile yetinilmi?. ![]() Azerbaycan Hava Kuvvetleri yapaca?ym için sadece numaralardan yararlanmayy planlyyorum... |
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Bismillah deyip operasyona giri?iyorum. Gri boyanarak tamamlanan kokpiti kapatyp ön bölümü burun hariç montajyny yapyyorum. Ynsan kasmayynca daha my güzel gidiyor bu maket mevzu?
![]() Kasmazken bir anda hatalar ortaya çykmaya ba?lyyor. Kokpitin arkasynda hava mazgallary tadynda giri?ler var. Açyk my, kapaly my derken ilk bocalama ve arkasyndan yapy?tyrycy iziyle byrakylan güzel parmak izi model üzerinde çokca yapaca?ym nazarlyklardan ilki oluyor :) ![]() 1.5 saatte bence hiç fena gitmiyor :) Düzenleyen tozbek - 09/02/2010 Saat 23:40 |
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Ymalat devam ediyor...
Gövde imalatyndan sonra kanat, dikey ve yatay stablizeler takyldy. Uça?yn genel ?ekli ortaya çykty: ![]() Ylk boyama nozelle konusunda gerçekle?tirildi: ![]() Aradaki fark: http://i22.photobucket.com/albums/b313/tozbek/mig%2029/SDC10430.jpg Arkasyndan ana renk çaly?masy için önerilen Humbrol boya beyazla iyice açyldy. Beyaz boya bu arada tezgaha dökülerek ayry bir aryza çykartty. Neden Humbrol diye sorarsanyz, elimde bu boyalar renk olarak tutuyordu. Malum bir çok Rus uça?ynda çe?itli kary?ymlara imza atmak gerekiyor. Ana renk atymy syrasynda boyayy Revell'in tineri ile açtym. Bir daha kullanmama karary aldym. Çok kötü kokuyor ve uzun sürede kurumuyor! Bundan sonra selülozik tinerle boyayy açaca?ym. Yok yok ben en iyisi akrilik boyaya devam edeyim: ![]() ![]() |
|
![]() |
|
KursadA
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
![]() ![]() ![]() |
Tolga, benim gordugum tum Azerbaycan Hava Kuvvetleri Mig-29'lari "gorbatyi" ("kambur") diye de bilinen "9-13" modeli ucaklardi, yani sirt profilleri Academy kitindekilerden farkli. Neomega'nin bir 9-13 cevirme seti vardi ama bildigim kadariyla artik zor bulunuyor. Ben de ne zamandir bir Azerbaycan Mig-29'u yapmak istiyorum ama bu engel yuzunden bekliyorum. Bu degisikligi yapacak misin?
|
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Ben de kendi kendime bilmedi?im bir konu oldu?u için farklary kim bulacak diyordum. Kür?ad tam zamanynda yeti?tin. Bilgiler için çok çok te?ekkürler...
Açykçasy bu projedeki tek amacym ayrylan minimum vakitte kiti en temel özellikleri ile hyzla tamamlayabilmem. Kronometreye 6 ?ubat gece 23.00'te bastym. ?u ana kadar 6 saatlik üzerinde çaly?abildim ve durum yukarydaki karelerin hafif ötesi. Açykçasy bu de?i?ikli?i yapmayy planlamyyorum. En azyndan Azeri Mig29'larynda di?er farklary da yazabilirsen bundan sonra bu uça?y yapmaya niyetlenen arkada?lar bilgilenmi? olur... Düzenleyen tozbek - 10/02/2010 Saat 19:20 |
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Modelin ba?yna ancak bu hafta yeniden oturabildim. Serbest el metodu ile uça?yn üst bölümü patern dikkate alynmadan boyandy:
![]() ![]() Bu arada Humbrol renklerinin tam de?il hiç tutmady?yny belirtmem gerekiyor. Renk kary?ymlarla olu?turuldu. |
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Uça?yn altynda panelleri daha belirgin hale getirmek için ya?ly boya yerine farkly bir metod izlemek istedim. Ylk defa kullanaca?ymyz ürün Pro Modeller tarafyndan hazyrlanan Weathering Wash Black. Ya?ly boya güzel bir etki veriyor. Ancak dikkat edilmezse özellikle akrilik boyalary siliyor.
Malzemelerimiz Weathering Wash, geni? bir fyrça ile ka?yt mendil: ![]() ![]() Uça?y yukaryda görüldü?ü gibi bulamaç tadynda buluyoruz. Panik yok. 10 dakika ara veriyoruz. Boya kysa sürede kuruyor. |
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Kuruma tamamlandyktan sonra ?öyle bir görüntü olu?uyor:
![]() Ve tükrükle yslatty?ymyz (yanly? anla?ylmasyn, Pro Modeller'in sitesinde de böyle yapylyyor) ka?yt mendille siliyoruz: ![]() Bence sonuç gayet iyi. Farkly bir tonlama de?i?ik yöntemle elde ediliyor. Düz renk, açyk renk uçaklar için tercih edebilirim: ![]() ![]() Akrilik boya olsa devam edece?im ancak biraz beklemek zorundayym :) Y?te bu da enamel boyanyn dezavantajy :( |
|
![]() |
|
Clumsy
Üye ![]() ![]() Pervane Sever Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1408 |
![]() ![]() ![]() |
Maket güzel devam ediyor.
Aklyma takylan tükürük meselesi. Birilerinin kulaklary çynlasyn:))) Dekalindeki hatayy kurtaraca?ym diye do?anyn bu nimetinden yararlanyrken benimle pek bir dalga geçmi?ti "Deli!" diye. Hey gidi günler heyyy... Selam olsun ona da :) Havaalyklarynyn altynda ufak tefek tesviye hatasy gözükmekte, eskitmeyle hallolabilir belki. |
|
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur! -Peki o zaman. Sorunluuu... |
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Altyna smoke'la daha giri?medim. Yapaca?yz ortaya kary?yk :)
|
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
A?yr a?yr mutlu son geliyor gibi durum var :)
Boyama i?leminden sonra dekalleme yapyldy. Ardyndan da mat vernik operasyonu. Kanopi tükrükle tutturuldu :) Syrada ini? takymlary ve 4 adet hava-hava füzesinin yerle?tirilmesi var... Son durumumuz budur: ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen tozbek - 06/03/2010 Saat 11:29 |
|
![]() |
|
oruç reis
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 16/09/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 934 |
![]() ![]() ![]() |
Tolga Abi lokum gibi model ortaya çykmy?.
|
|
Bolu-Angara'ly Modelci
|
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Eveeeettt... Sonunda ku?umuz dekallendi, mat verniklendi ve ini? takymlarynyn takylmasyyla birlikte ayaklandy. Kendisi Tamiya'nyn özel pleksiglasynyn içine konularak sevdi?im bir abime ya? günü hediyesi olarak teslim edildi. Evden son uçu?unu yapmadan önceki hali:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
oruç reis
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 16/09/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 934 |
![]() ![]() ![]() |
Abi ma?allah lokum gibi bir model evinden uçup gitmi?.
|
|
Bolu-Angara'ly Modelci
|
|
![]() |
|
tozbek
![]() ![]() ![]() |
Teorik olarak model hediye etmeye kesinlikle kar?yyym. Modelci olarak benim kitabymda yazmaz. Ama bazen dostluklar kar?ysynda bu maddeyi dikkate almyyorum :)
Her modele bir tecrübe olarak bakty?ym için pleksiglas konusundaki geli?meleri de sizlere anlatmak isterim: Modelin en büyük sorunu benim açymdan korunmasyydy. Pleksiglas konusunda çe?itli forumlarda konu açtym. Sa?olsun modelci arkada?lara bana farkly alternatif yollar gösterdiler. Yine zaman kysytyndan dolayy gidip de yaptyramadym. Son dakika imdadyma Tamiya'nyn 35X35 cm'lik hazyr pleksiglasy yeti?ti. Ancak fiyaty oldukça tuzluydu. Bu boyutta pleksiglas için 130 TL fiyaty MMY Mühendislikte gördüm. Son dakika yylana sarylma mevzuusu nedeniyle teslimattan bir gün önce dükkanyn kapanmasyna 10 dakika kala Levent'e gidebildim. Önce bulunamayan pleksiglas, mucize gibi ortaya çykty. Ancak içimde fazla para vermenin getirdi?i bir olumsuz duygu ile ödemeyi yapyp paketi açmaya ba?ladym. Foto?raflaryny çekemedim ama Tamiya kesinlikle parasyny hak eden güzel bir çaly?maya imza atmy?. Üstteki pleksiglas çok ince ancak inanylmaz dayanykly. Y?çilik mükemmel. Bir çizik bile yok. Alt tarafa çok güzel bir a?açtan altlyk yapylmy?. Üzerine siyah boya atylmy?. Zamanynda evdeki mobilyalary yaptyryrken konuyla ha?yr ne?ir oldu?um için siyah boyayy çok kaliteli buldum. Pleksiglas a?acyn üzerine güzel oturuyor ve bo?luk byrakmyyor. Kö?eleri ince japon atarak pleksiyi sabitledim. Götürüp elden teslim ettim. Hediye etti?im a?abeyimin uça?y gördü?ünde gözlerdeki y?ymayy, Azerbaycan dekallerini uzun uzun incelemesi ve soru ya?muru izledi. Temizlik ve modifikasyon konusunda yetkili servisin kendim oldu?unu belirterek mekandan ayryldym. Sonuç olarak pleksigalas epey tuzlu. Ama de?er diyorum. Ylginiz için çok te?ekkürler, Tolga Düzenleyen tozbek - 26/03/2010 Saat 10:31 |
|
![]() |
|
Baris Can
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/12/2009 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 385 |
![]() ![]() ![]() |
Maket çok güzel olmu? ancak bence daha da güzeli hediye etti?iniz tanydy?ynyzyn sevinci, ço?kusu, mutlulu?u. Yazynyzy okuyunca aklymda sahneyi canlandyrdym , çok güzel bir an olmaly...."Payla?mak"
Elinize sa?lyk. Herkese iyi maketler diliyorum. Düzenleyen Bary? Can - 26/03/2010 Saat 15:50 |
|
Dü?ünenin gücü, dü?leyebildi?i dü?üncelerin synyrlary kadardyr.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |