Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: ODTU Bilim ve Teknoloji Muzesi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Levent Basara
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 293
Alıntı Levent Basara Cevaplabullet Konu: ODTU Bilim ve Teknoloji Muzesi
    Gönderim Zamanı: 13/11/2005 Saat 23:51
Dün havanın güzel olmasını fırsat bilip dijital fotoğraf makinemi denemek için ODTU Bilim ve Teknoloji Muzesi'ne gittim. Gerçi ben iki yıl önce Kanatlar'da bu müzeye yerleştirilen uçaklarla ilgili bir haber yapmıştım ama son gelişmeleri sizlere şimdi duyurmak istiyorum.
Bu müze fikri kimin aklına geldi bilmiyorum ama niyet iyi. Ankara'ya böyle bir şey lazımdı. Fakat her zaman olduğu gibi iyi niyetle yapılan bu işe de cahillikten mi diyim, vurdumduymazlıktan mı diyim artık ne hikmetse bir sürü saçmalığa imza atılmış.
Memleketimizde müzecilik anlayışı malumunuz. Etimesgut'taki Havacılık Müzeminizin durumu ortadayken ODTÜ içindeki müzenin farklı bir konumda olacağını düşünmek zaten saflık olurdu. O zaman buyrun cenaze namazına...

Elimizdeki tek RF-104G örneğine tutup orijinal boyasının üzerine beyaz sürüp sergiye almışlar.

F-104 ve diğerlerinin beyaza boyanmasına yol açan suçlu galiba bu T-33A

Bu Do-27D müzenin yeni misafiri. Bu özel uçağa bakalım ne yapacaklar.

I'd Rather Be Flying...
IP
me109
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 47
Alıntı me109 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 00:37
Levent bahçedeki projektörede bi walkaround yapsaydın, yerli malı nede olsa,
işin komik yanı o t33 de beyaza boyandı, beyaz üstüne beyaz attılar yani.
IP
Levent Basara
Üye
Üye
Simge

Alıntı Levent Basara Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 01:28
C-47A'yı unuttum.

Bunların dışında T-7 ve U-17 uçakları da açık alanda sergileniyor. Müzenin girişinde ayrıca bir lokomotif var.
Kapalı salonda bir Alouette polis helikopteri mevcut. İçerisi çok baştan savma düzenlenmiş. Masaların üzerine ne var ne yok serpiştirilmiş. Ayrıca ismini almadığım bir zatı muhteremin fırçayla girişilmiş model çalışmaları da birkaç camekan içine konmuş bir şekilde sergileniyor.
Çok bakındım ama etrafta ilgili kimseyi göremedim. Sadece nöbetçi kılıklı bir genç vardı. O da zaten bana şüpheli gözlerle bakıp durdu. Salondaki polis helikopterini tam çekeceğim sırada "burada fotoğraf çekmek yasak" diye bağırması zaten durumun vehametini ortaya koyuyordu.
Şimdi sormak lazım bu rezil müzenin sorumluluğu kime ait? Bu kadar parayı buraya gömmek ne kadar doğru? ODTU'nün bu kadar parası var mı? Madem müze açılacak ve içinde havacılık unsuru yer alacak, bununla ilgili bir kaç yere danışmak yanlış mı olurdu? Koskoca ODTÜ Havacılık Mühendisliği Bölümü, burnunun dibinde açılan bu rezilliği görmüyor mu? Ole Nikolajsen amcaya laf olsun diye seminer düzenlemek kolay. İşin zor kısmı yıllarca bölüm içinde gayet iyi şekilde korunan o RF-104G'ü beyaza boyatmamak. Her önüne gelen müze açmaya kalkarsa ortaya çıkan bu rezilliklerin cevabını kim verecek?   
I'd Rather Be Flying...
IP
KursadA
Üye
Üye

Gönderilenler: 608
Alıntı KursadA Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 02:23
Cok yazik olmus o RF-104'e. Cok erken bir tarihte ODTU'ye verilmis olmasi sebebiyle uzerine hic Turkce uyari yazisi yazilmadan hizmetten cekilmisti, ucak orijinal Hollanda boyasi ve Hollandalilarin buyuk bir itina ile uyguladiklari full standard NATO uyari yazilarina bile sahipti. Ucagin Hollandali murettebatinin isimleri bile hala duruyordu.
IP
Captainairbus
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 701
Alıntı Captainairbus Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 02:45
Yazık hemde çok yazık,
Üstüne üstlük Odtüden beklenmeyecek bir cahillik örneği müzecilik anlayışı.

Sanırım oraya hangi uçak gelirse gelsin beyaza boyayacaklar.
Üzüldüm şahsen...
ex copilot.
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1559
Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 06:14
kırmızı beyaza boyayıp deniz topu çekli vermediklerine dua edin.

hakkaten şaşırdım bu kadar dangalaklık diyecem artık olmaz yani pes diyorum
IP
oy61
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1471
Alıntı oy61 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 08:55
Yazık ki ne yazık. Müzecilik bir kültür meselesidir ve biz kültür deyince hep sınıfta kalıyoruz.

Herhalde bizim en çok müze sergi amaçlı kullandığımız uçak F-104'lerdir. Birçok ilde ne hale gediklerini gördüm. Bir tanede bizim okulun bahçede var ama ne renk kaldı ne başka birşey. Güneşin altında solup gitti. En azından otdü'de boyayıp uçağı korumaya almışlar diyip gülesim geliyor.Ne olacak işte gülelim yine ağlanacak halimize.

Daha bir kaç gün önce andığımız Ulu Önder Atatürk bize yıllar önce havacılığın önemini öğütledi ama biz bugün nerdeyiz. Bunun en büyük nedeni düşünme, merak etme yeteneğini kaybetmiş nesiller yetiştirmemiz. Sayın Levent Başara'nın yarasını deşmek gibi olacak ama bir ülkede çıkan kaliteli bir havacılık dergisinin ömrü 2 yıl oluyorsa bugün o beğenmediğimiz müzelere bile dua etmemiz lazım.

IP
idris
Üye
Üye

Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 09:16
Tekerlekleri boyamadıklarına dua edelim.
IP
Mueve
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 581
Alıntı Mueve Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 11:14
Bence daha somut olmalıyız. Bundan sonra da, bahsi geçen müzede, benzer uygulamalarla karşılaşmamak için, zaman ayırıp, halkilismetu.edu.tr (halkla ilişkiler) adresine şikayet ve çözüm maksatlı mailler atarsak, sanırım üzerimize düşeni yapmış oluruz.

Düzenleyen Mueve
IP
Levent Basara
Üye
Üye
Simge

Alıntı Levent Basara Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 20:02
Beni en çok üzen şey bu memlekette havacılıkla ilgili kurumlar ve esas mesleği havacılık olan kişiler, havacılıktan çok uzaklar. Yani bizler gibi olaya bakamıyorlar. İçlerinde havacılık ruhu yok. Dolayısıyla bu tip müzeydi, kitaptı, belgeseldi vs. gibi önemli çalışmalarda çuvallıyorlar. Kaç yıldır havacılığın içindeyim, o kadar rezillikle karşılaştım ki, artık bu insanların kafa yapılarını çok iyi biliyorum. Bu yüzden ODTÜ müzesi ne ilk ne de son olacak. Etimesgut'taki Havacılık Müzesi'ndeki komedinin son bulması ve hataların düzeltilmesi için zamanında çok uğraşmıştık Emin Fındıklı abimizle. Yazdığımız rapor üç Hava Kuvvetleri Komutanı eskitti Sonuçta pek bir şey yapılmadı. Yolunuz düşerse gidip müzeye durumu kendi gözlerinizle görün.
ODTÜ'deki müzede hakikaten çok nadir parçalar var. O RF-104G Kürşad'ın da söylediği gibi orijinal haldeydi. Kesinlikle hiç ellemeden, kapalı bir alanda sergilenmesi gerekirdi. Elimizdeki tek RF-014G örneğiydi. Yazık oldu. Uçağı şebeğe çevirmeyi başardılar.
C-47A envanterden çıkan son Dakota'lardan biri. Yıllarca Yeşilköy'de MANŞ uçağı olarak kullanıldı. Üzerinde hala bu görevle ilgili aparatlar duruyor. İlk geldiğinde bu uçağın durumu çok kötüydü. Adam akıllı bir onarımdan sonra uçağın halini görünce sevinmiştim son C-47'lerden biri kurtarıldı diye. Ama sonra tutup uçağı beyaza boyayıp geçmişini yok ettiler.
Müzeye gelen Do-27 ise son derece önemli bir parça. Kesinlikle korumaya alınması lazım. Farkedeceğiniz gibi uçağın burnunda ve gövde altında özel bölümler var. Bu uçaktan GES Hava Komutanlığı envanterinde iki adet bulunuyordu (Genelkurmaya bağlı özel bir birlik). Yıllarca ELINT/SIGINT görevinde kullanıldılar. Yani Elektronik-Sinyal İstihbarat görevi. Terörle mücadele kapsamında gerçekleştirilen sayısız görevin anısına bu uçağın acil olarak korumaya alınması lazım. En son Türk Hava Kurumu Türkkuşu tesislerinde kaderine terkedilen bu uçağı hangi akıllı ODTÜ'teki müzeye gönderdi bunu da çok merak ediyorum. Do-27'nin yeri burası değil. Dediğim gibi bu uçağa muhtemelen ülke olarak çok şey borçluyuz. Zamanında varlığı gizlenen, fotoğrafının çekilmesi yasak olan bu nadide parçanın da yakında beyaza boyanıp kaderine terkedilecek olması çok üzücü. Uçağın diğer ikizi en son Kayseri'de görülmüş. Herhalde 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde bir yere konacak.
En başa dönecek olursak, yaptıkları iş havacılık olan, direkt olarak hayatları havacılık olan insanlar bu ülkede acayip geri kalmış durumdalar. Bırakın bu gibi forumları takip etmeyi, meslekleriyle ilgili yayınları bile takip etmiyorlar. Çok yazık        
I'd Rather Be Flying...
IP
volkan
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 442
Alıntı volkan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 14/11/2005 Saat 20:59
Yazdiklarinizin tumune katiliyorum, cok haklisiniz ve bu durum bizleri cok uzuyor eminim.

Peki bu nadide ucaklar nasil oluyor da HvKK muzeleri yerine ozel muzelere gonderiliyor?
Madem ki bunlar esi olmayan ucaklar, o zaman havacilik muzeleri neden bunlara kol kanat germiyor.
Ben sadece Istanbul Muzeyi biliyorum, -Etimesgutun onunden gectiysem de ugrayacak firsat bulamadim- bu muzelerde eminim havaciligi sadece zoraki gorev degil ayni zamanda bir zevk bir yasam bicimi olarak algilayan kimseler vardir, onlar da birsey yapamiyorlar mi?

Bu durum icimi yaraliyor, hele o duvar boyasi gibi beyaz renk.. cok yazik
Sevgi ve Saygylarymla,
volkan.
IP
Erinç Özgür
Moderator Group
Moderator Group
Simge

Gönderilenler: 579
Alıntı Erinç Özgür Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/11/2005 Saat 18:24
HvKK müzeleri çok mu farklı? Askeri müzenin tek uygulama farkı beyaza değil soba boyasına boyamak olurdu. Yeşilyurt'daki P-47D'yi görseniz ağlarsınız. Yakında müze geçici olarak kapanacak ve uçaklar restore edilecekmiş. Bundan sonra SEA kamuflajlı bir PZL-24'ümüz de olur korkarım.
Çok şikayet etmeye hakkımız yok aslında, baksanıza Çanakkale'de ne bir Troy müzemiz ne de doğru düzgün bir Çanakkale Savaşı müzemiz yok. Görünür bir gelecekte de olmayacak.   
Y'ar not afraid of the dark, are ya ?
IP
kudret kaptan
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 55
Alıntı kudret kaptan Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/11/2005 Saat 18:59
Aslinda iyi niyetle atılmış adımlar var.fakat "ben bilirim" cilik olduğu müddetce bu tip girişimler komediye dönüşüyor.
Örnek:Çanakkalede bulunan Nusrat Mayın Gemisi 1/1 maketi.Deniz Müzesinde bu geminin 1940 yıllarda cizilmiş tersane planı var(Herkesin görmesi için duvara bile asmışlar).Yapılan iş'e bakıyoruz.Lunaparkta cocukları eğlendirmek için yapılmış bir oyuncağa benziyor.
Ya da Dediğiniz gibi soba boyası ile boyanmış uçaklar, elde kalmış beyaz boya ile boyanmış uçak, araba vs.
Batı kafası ile yola çıkıp, doğu manntığı ile işleri yapıyoruz.
Kudret ALTINKESER
IP
judas
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 772
Alıntı judas Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 15/11/2005 Saat 21:19
Gerçi kötü örnek örnek sayılmaz demiş eskiler ama bu daha kötü bence...
Beyaz jagdpanther... Ayrıca paletleri bile beyaz...
feed the troll
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.04