Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Dewoitine D 520 Azur 1/32 Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   2 Sonraki >>
Yazar Mesaj
onge
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Konu: Dewoitine D 520 Azur 1/32
    Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 22:49
Ankara Hava Müzesi'nin yary?masy için hazyrlamaya çaly?ty?ym Dewoitine D 520 maketinin yapym a?amalaryny siz de?erli modelcilerle payla?mak istedim. Bazy a?amalarda foto?raf çekmeyi unutmu? olmama ra?men beni bir hayli u?ra?tyran bu Fransyz hanymefendisiyle ilgili izlenimlerimi mümkün oldu?unca dile getirmeye çaly?aca?ym.
Kitimiz budur:
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 22:55
Azur'un 1/32 ölçekli bu kiti görünü? itibariyle az parçadan olu?an, güzel yüzey detaylary içeren, ufak tefek çapaklara sahip güzel bir kit hissi veriyor. Lakin montaj a?amalarynda bu Çekoslovak köylü kyzyndan çakma Fransyz hanymefendisi yapmanyn pek de kolay olmady?yny anlayyveriyorsunuz. Kitte kanopi enjeksiyon olarak verilmi? ve pek kalyn de?il. Ystendi?inde Squadron'dan vacuform kanopi de temin edilebiliyormu?, lakin bununla u?ra?maya pek de gerek duymadym... Kitin içinden reçine parçalar da çykyyor ve bunlar kitin hanesine arty puan olarak yazylabilecek kadar düzgün parçalar. Azur bu kiti reçine kokpit detaylary vererek hi-tech versiyonu olarak da çykarmy?. Öte yandan el yapymy sevenler için bu kitin kokpitinde de keyifle yapylacak çok i? var...
Ylk i? olarak kokpiti toplamaya koyuldum. Bunu yaparken referans çizimleri ve fotolar ile ile kitten çykan parçalary kar?yla?tyrdy?ymda koltu?u olu?turan iskeletin gere?inden fazla kalyn oldu?unu kokpite ait bazy parçalaryn verilmedi?ini farkettim.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 22:59
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 23:02
Ylk i?im bu parçalary hazyrlamak oldu. Koltu?un iskeletinin monte edildi?i çelik borulary ve bunlaryn gövde iskeletine ba?landy?y parçalary pirinç malzemeden yapmaya çaly?tym. Bu arada bakyr tel ve pirinç levha kullanarak dümeni ve levyeyi de detaylandyrdym.

Bu i? bittikten sonra kokpitin iç kymyna ait parçalary French Ynterior Night Blue rengine boyadym. Unutmadan söyleyeyim, bu model için Jadarhobby'den temin etti?in Agama Fransyz renkleri serisini kullandym.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 23:06
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 23:11
Kokpitin içinin yapymyny kysa kysa anlatyyorum. Lakin hiç de öyle kysa süren bir i? olmady. Özellikle gösterge paneli beni bir hayli oyalady. Tayyarenin içini gösteren birbiriyle tutarsyz iki ayry illüstrasyon ve foto?raftan artyk ne anladyysam modele yansytmaya çaly?tym. Bu ba?lamda gösterge panelindeki dü?meler ve anahtarlar (switch) ince bakyr tel ve ysytylmy?plastik çerçeveden yapylmy? parçalarla ve biraz da topakla?my? boya yardymyyla olu?turuldu. Beyaz ve gümü? renk kuru fyrçalamalarla gösterge paneli daha görünür hale geldi. En son etapta gösterge camy niyetine her göstergenin içine bir miktar Microscale Crystal Clear uyguladym.
Bu arada sonraki etaplar için bazy parçalary birle?tirip tesviye etmeye ba?ladym. Bu ba?lamda ilk kurbanym flaplar oldu.

Bu arada kitte verilmemi? olan, uçakla ilgili çizimlerin bazylarynda görülüp bazylarynda görülmeyen bir parçayy daha el yapymy olarak üretmeye karar verdim. Buldu?um bir cut-away (kesit perspektif mi desek?) çizimde kokpitin arka kysmynda pilotun ensesi hizasynda telsiz ekipmany oldu?unu dü?ündü?üm bir kutu gösterilmi?. Bu kutuyu oranlaryna dikkat ederek el yapymy olarak ürettim. Bunu yaparken Airfix'in 1/72 ölçek kitlerinden çykan sandyklardan birini kullandym. Kö?elerinde sözde vida delikleri açarak detaylandyryp boyadym ve yerine monte ettim.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 23:19
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 23:21
Bunu yaptyktan ve kokpitin yan duvarlaryny hazyrladyktan sonra parlak vernik ve akabinde burnt umber ya?lyboya yykama yaptym.

Optik ni?angahy olu?turan reçine parçalary monte ettim, ni?ahgahyn kö?e dikmeleri için ysytylyp çekti?im plastik çerçeveden kesilmi? parçalary kullandym.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 23:24
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 23:28
Kemerleri imal etmek için zulada bulunan MS 406 maketinin asit indirme parçalaryny örnek aldym. Bunlaryn formuna göre maskeleme bandyndan kesti?im parçalary, bobin telinden imal etti?im kemer tokalary ile birle?tirdim ve koltuktaki yerine monte ettim.

Kokpit içinin uça?yn gövdesiyle bulu?masynyn uygun oldu?una kanaat getirdikten sonra ufak bir deneme yaptym. Tabii ki sy?mady... Dremel, maket byça?y, zympara...vs. giri?ip gövdeyi olu?turan, yakla?yk 2-2,5mm kalynlykta verilmi? parçalaryn içinde kokpitin iç kysmynyn yerle?ece?i kadar bir bölümü oyarak açtym ve tesviye ettim. Böylece neredeyse masif plastikten kalyplanmy? olan kit de biraz hafiflemi? oldu... :) Gövdenin içini önce siyaha sonra kokpit içi rengine boyadym. Bu arada gövde parçasynyn içinde montaja referans olsun diye verilmi? çykyntynyn da aslynda pek bir i?e yaramady?yny farkettim. Kokpit içi çizimlerine bakarak do?ru pozisyonu ayarladym.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 23:36
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 23:37
Gövde parçalaryny birle?tirerek macun ve tesviye i?ine giri?tim ki, böylece birba?ka sevimsiz a?ama ba?lamy? oldu. Gövdenin üstü ve alty tam üç defa macunlanyp tekrar tekrar zymparalandy. Bu arada içi dolan paneller, testere ucu ve panel byça?y yardymyyla açyldy.

Bu arada gövdeyi biraz kendi haline byrakyp kanatlary detaylandyrma i?i ile ilgilendim. Makineli tüfek delikleri ve kovan bo?altma delikleri açyldy. Tayyarede makineliler biraz içerlek kaldy?y için delikler biraz geni? tutulmu?. Kanadyn hücum kenarynda oldukça geni? olan bu açyklyklar, tayyarenin gerçe?inde kanadyn içine do?ru daralyyor. Burada bu süreklili?i sa?lamak ve kanadyn kalyplandy?y kalyn plasti?in kesitini görmemek için,epoksi macun kullanmaya karar verdim.

Epoksi macunu içeriden uyguladyktan sonra kurumasyny müteakiben, açyklyklary yuvarlak e?e yardymyyla düzelttim. Bu arada arka yatay stabilizeleri birle?tirip tesviye ettim.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 23:47
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/10/2008 Saat 23:51
Herhalde uykusuzluk ve sinirden olacak, aklyma dümeni kesip hafif bir açyyla gövdeye tekrar birle?tirmek gibi garip bir fikir geldi. Bunun için dümeni ol?turan parçalary gövde parçasyndan ayyrdym. Aradaki bo?lu?u dümenin hafif bir açyyla birle?ebilece?i ?ekilde macunla yeniden düzenledim.

Bu arada daha önceden bir hy?ymla birle?tirip zymparalady?ym tekerleklerin üzerlerinin dümdüz oldu?u, herhangi bir lastik paterni bulunmady?y dikkatimi çekti. Referanslaryn yardymyyla, tekerleklerin üzerine çizgi ?eklinde yivler olmasy gerekti?ini anladym. Okuldaki atölyeden araklady?ym dandik bir ah?ap tornasy ve maket byça?y yardymyyla tekerleklerin üzerinde yivler açtym. Pek istedi?im gibi olmady, lakin eskisine göre çok daha iyi oldu.

Düzenleyen onge - 16/10/2008 Saat 23:57
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 00:01
Bu arada kanady brle?tirdim ve gövde parçasyna oturup oturmady?yny kontrol ettim. Yyi ki de kontrol etmi?im, zira bi taraftan neredeyse problemsiz bir ?ekilde yerine otururken di?er tarafta ise problem çykaryyor, kanat kökünden daha kalyn duruyordu. Flaplaryn monte edildi?i parçanyn ebatlaryyla oynayyp, kanatlaryn üslerini olu?turan parçalary yontarak, ittirme, kaktyrma, kastyrma i?lemleri neticesinde ve en sonunda kanady i?kencelerle deli ba?lar gibi ba?layarak istedi?im ?ekle soktum.
Kanady böylece bir gün kurumaya byraktyktan sonra yine bu türden i?lemler neticesinde gövdeye monte ettim. Uzun zamandyr tayyare yapmady?ymdan olacak, bu montaj i?leminde dihedral açysyny kontrol etmedim. Kanat düz olmady tabii lakin açylar, olmasy gerekenden biraz daha küçük oldu.

Düzenleyen onge - 17/10/2008 Saat 00:07
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 00:16
Kanat gövde birlikteli?ini cebren ve hile ile sa?layyp, macun ve zympara ile olabildi?ince düzelttikten sonra radyatörü yapmaya koyuldum. Modelcili?in di?er sanal alemlerinde bu modeli yapan modelciler kitin hi-tech versiyonunu kullanmy?lar ve radyatör ve pervane gibi kysymlar için reçine parçalary tercih etmi?ler. Reçine radyatörün kitten çykandan tek farky biraz daha tombulca olmasy. O kadar kusur kady kyzynda da olur deyip devam ettim. Radyatörün yzgara kysmyna önce Gunze metal black uyguladym üzerine Humbrol silver kuru fyrçalama yaptym. Delik kysymlaryny ya?ly boya yykamalarla belirginle?tirdim.

Bu a?amadan modelin geli?iminin görsel olarak belgelenmesinde sykyntylar olu?tu. Yani yeti?tirme tela?yndan foto?raf çekemedim.
Zaten bundan sonraki a?amalar pekçok modelde benzeri görülebilecek ?ekilde fakat problemli olarak devam etti. Örne?in gövdeye monte edilen egzozlar montaj kylavuzundaki bir hata neticesinde gövdeden biraz fazla dy?aryda kaldy. Zira benim dü?ünceme göre bu parçalaryn gövde birle?tirilirken içeriden monte edilmesi gerekiyordu. Birba?ka problem de ini? takymlarynyn montajy esnasynda ya?andy. Yni? takymy dikmelerine ba?lanan hidrolik kollary gere?inden uzun verildi?inden ve montaj kylavuzunda yerine nasyl oturtulaca?y iyice tarif edilmedi?inden kesile biçile güç bela monte edildi. Bundan çok daha problemli olan ini? takymy kapaklary ise gere?inden çok daha kalyn ve yanly? detayda verilmi?ti. Üstelik montaj kylavuzundaki ilgili tarif de yanly?ty. Bunlar, kesildi, zymparalanyp düzeltildi.

Düzenleyen onge - 17/10/2008 Saat 00:26
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 00:31
Y?lerin iyice can sykycy hale gelmesi ise decallerin uygulanmasy esnasynda oldu. Çok kalyn olmayan fakat baskysynda yer yer hafiften dalga dalga izlere sahip, yapy?kany biraz fazla kaçmy? decaller, yerlerine Microsol yiye yiye oturdular. Bu esnada decallerden tahrip olanlar da oldu. Böylece genelde problemsiz geçirdi?im decal a?amasy da bu modelde problemli bir süreç oldu. En sonunda "oldu?u kadar" deyip do?ru düzgün eskitme bile yapmadan ön gölgelemeli haliyle uça?y yary?maya teslim ettim.

Düzenleyen onge - 17/10/2008 Saat 00:38
IP
tozbek
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1151
Alıntı tozbek Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 08:16
Ben okurken so?uk terler döktüm :)
Anla?ylan rende ile girilecek veya uzak durulacak bir model...
IP
erhan köküöz
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 251
Alıntı erhan köküöz Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 09:15
Çok güzel bir modeldi.
Bana kalyrsa dereceye girmeliydi.
Sn. Önge her zamanki titizli?i ile Çek köylü kyzyny gerçek Fransyz fysty?y yapmayy ba?army?.
Elinize sa?lyk ve esen kalyn.
IP
oruç reis
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 934
Alıntı oruç reis Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 12:45
Erhan abinin dedi?i gibi dereceye girmesi gereken bir modeldi! Manty?ym almady.?uda varki M****fa abi modelin fystyk gibi kyz.
Bolu-Angara'ly Modelci
IP
Ares
Admin Group
Admin Group
Simge

Gönderilenler: 3654
Alıntı Ares Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 14:15
Orjinalini yazan: oruç reis

...dereceye girmesi gereken bir modeldi! Manty?ym almady..

Sayyn Önge ayny yary?manyn jurisindeydi.......

Düzenleyen Ares - 17/10/2008 Saat 14:32
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly...
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 15:16
Do?rudur, hatta dereceye girmedi?ine sevindi?imi bile söyleyebilirim. Lakin ben o konuda da üstüme dü?eni yapty?ym için vicdanym nispeten rahatty. Dünya uçaklary kategorisinde de?erlendirmeye katylmayaca?ymy jüriye bildirmi?tim. Ne birincinin belirlenmesinde ne de di?er modellerin elenmesinde a?zymy bile açmadym.
Öte yandan beni en çok üzen ?ey, önceden bana haber verilmeksizin Müze komutanynyn ysraryyla son anda jüriye dahil edilmemdi, zira ben bu yary?mada jüride yeralmayy pek dü?ünmüyordum. Hatta sen de jüri üyesisin dediklerinde, bir an aklyma modeli kapyp basyp gitmek bile geldi. Fevrî davranmak istemedim. Ne yapaca?ymy da bilemedim. Modeli teslim etmek, Ystanbul'dan gelen arkada?larla biraz muhabbet etmek ve eve gidip bir uyku çekmek, benim için o günün yegâne gündemiydi. Ne oturup iki laf edebildim ne de eve gidip uyuyabildim... Jüri muhabbeti de pek sarmady do?rusu...

Düzenleyen onge - 17/10/2008 Saat 15:40
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 15:20
Dün gece yazmayy unutmu?um. Tayyare, ünlü Fransyz asy Pierre Le Gloan'yn Vichy hükümeti hizmetinde Cezayir'de sava?ty?y syrada kullandy?y D520'nin i?aretlerini ta?ymaktadyr.
Agama'nyn Fransyz renkleri, syk syk pistolenin tykanmasyna yol açmasyny ve Dark Blue-Grey renginin gere?inden fazla dark olmasyny saymazsak, genel olarak tatmin edici bir performans gösterdi. Bu boyayla ilgili en önemli gözlemim, hyzly kuruma e?ilimi dy?ynda, pekçok akrilik boyanyn aksine, suyla inceltildikten sonra (zaten alkol ya da airbrush temizleyici ile netice alynamyyor) bekletilince bozuluyor olmasydyr. Bu boyalarla yapaca?ym bir sonraki uygulamada Ydris Bey'in tavsiyesi üzerine, boyanyn katyla?masyny geciktiren malzemeden (retarder) kullanmayy dü?ünüyorum. Bu önerisi için kendisine te?ekkür ederim.

Düzenleyen onge - 17/10/2008 Saat 15:42
IP
lterlemez
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 303
Alıntı lterlemez Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/10/2008 Saat 18:28
Çok tatly olmu?...Eilnize sa?lyk.
Adriano Guisebbe Lentini