Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Saçmaly?a Devam Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Sayfa   4 Sonraki >>
Yazar Mesaj
Levent Basara
Üye
Üye
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 293
Alıntı Levent Basara Cevaplabullet Konu: Saçmaly?a Devam
    Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 14:03
ODTÜ arazisi içindeki müzeye F-4E gelmi?. Geçen gün uzaktan gördüm ama bu aralar çok yo?un oldu?umdan gidip foto?rafyny çekemedim. evet tahmin edece?iniz üzere güzelim F-4E Phantom'u bize inat bembeyaza boyamy?lar. Ynanylyr gibi de?il. Kim dur diyecek bu rezalete? Genelkurmay my, Hava Kuvvetleri mi, yoksa koskoca ODTÜ Havacylyk Mühendisli?i Bölümü mü? Kim?
I'd Rather Be Flying...
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2436
Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 14:31
Onu da Thunderbirds yapacaklar herhalde. Olmady 5000 yaparlar...O da olmazsa YF-4E...Benden bu kadar kurtarma plany çykty....Yahu F-4'e de yapylmaz ki.. .Ayyp yahu!!!!
Levent abi bence hiç gidip foto?rafyny çekmek için yorulmayyn, nasylolsa buraya basarsanyz birileri sinir krizi geçirecek(mesela ben). Fikrimce ne siz yorulun ne de gerikalan zavallycyklar(evet evet ben) üzülsün... Kynadym oturdu?um yerden adamlary!!!
Consume Ergo Sum
IP
istatistik
Üye
Üye

Gönderilenler: 142
Alıntı istatistik Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 15:42
Ya gerçekten F4 e yapmayyn bari yaa :(
IP
phantom80
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 503
Alıntı phantom80 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 16:41
Kalanlar e?er böyle saçma sapan bir ?ekilde de?erlendirilecekse jilet yapsynlar daha iyi...Hava kuvvetlerimizin durumdan haberi olsa eminim buna kar?y çykar...
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 16:55
Alüminyumdan jilet olur mu? Ben bilmiyorum ?ahsen:} Hurdaya çykanlary satyyolarsa ben para biriktirip bir tane alyp eve dönü?türeyim...:]
Consume Ergo Sum
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1559
Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 17:23
Mutlaka bir anlamy vardyr.Bunu yapany bulup sormak lazym.Öte yandan uçak onlaryn,istedikleri renge boyarlar.Bu kadar neden abartyyorsunuz anlamadym.Tarihi eser mi bu?Amerikalylar gibi uçuramadyktan sonra bence ne yapyldy?ynyn pek bir anlamy yok.Havacylyk müzesindeki (Ankara) uçaklar pislikten ve bakymsyzlyktan dökülüyor.Boyasy dursa ne durmasa ne.

Benim aklyma gelen,ODTÜ bunu uça?yn gövdesini korumak için yapyyor.Fazla u?ra?mamak için de beyaza boyayyp geçiyorlar.

Onlaryn uça?a bizim gözümüzle de?il de,sadece bir makina gözüyle bakyyor olma ihtimallerini de göz önünde bulunduralym ayryca.
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 17:31
Orjinalini yazan: Burak

Mutlaka bir anlamy vardyr.Bunu yapany bulup sormak lazym.Öte yandan uçak onlaryn,istedikleri renge boyarlar.Bu kadar neden abartyyorsunuz anlamadym.Tarihi eser mi bu?Amerikalylar gibi uçuramadyktan sonra bence ne yapyldy?ynyn pek bir anlamy yok.Havacylyk müzesindeki (Ankara) uçaklar pislikten ve bakymsyzlyktan dökülüyor.Boyasy dursa ne durmasa ne.

Benim aklyma gelen,ODTÜ bunu uça?yn gövdesini korumak için yapyyor.Fazla u?ra?mamak için de beyaza boyayyp geçiyorlar.

Onlaryn uça?a bizim gözümüzle de?il de,sadece bir makina gözüyle bakyyor olma ihtimallerini de göz önünde bulunduralym ayryca.

Geçen ODTÜ'nün niye beyaza boyady?yny oraya hediye edilen bir F-5le ilgili konu altynda tahmin etmi?tim. Mezun bir arkada? telefon edip kounu?unca tahminimin do?rulu?u ortaya çykmy?ty. Beyazyn gövde korumayla alakasy yok, üniversite yönetiminin askeri ?eylere kar?y olan fobisi sebebiyle kamuflaj renklerini örtmesiyle alakasy var. Beyaz da en "saf" renk oldu?u için seçiliyor. "Saçmalyk" denme sebebi, "Madem askeri ?eylere kyl kapyyorsunuz, niye askeri uça?y alyp kampüsünüzde sergileme pe?indesiniz?" sorusuna yanyt verememeleri.

Uçak "onlaryn istedi?i renge boyarlar" de?il, o uça?y parayla almyyorlar, özel müze de?il orasy. Hava Kuvvetleri jest olarak veriyor. Hatyrlatyrym Hava Kuvvetlerinin bir parka koydu?u F-104 zarar veriliyor diye geri alynmy?ty. ODTÜ özel koleksiyoncu de?il, Amerika'daki gibi (madem örne?i oradan veriyoruz) alyp istedi?i renge boyayyp uçurmuyor. "Sergileyece?iz" diye aldy?y uça?y alyp üzerinde kafasyna göre de?i?iklik yaparak -bizim gözümüzde- tahrip ediyor. Kysaca ele?tirilen üst paragrafta de?indi?im çarpyk dü?ünce yapysy.
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 17:44
Orjinalini yazan: Emroglan

"Madem askeri ?eylere kyl kapyyorsunuz, niye askeri uça?y alyp kampüsünüzde sergileme pe?indesiniz?"

Cevaby ben vereyim.

Çünkü orasy bir teknik üniversite,Türkiye'nin en iyi mühendislik okullaryndan biri ve bu uçak da bir makina sonuç olarak.Sava? makinasy gözüyle de?il de,çok hyzly gidebilen,çok yükseklerde uçabilen,topraktan çykarylan metalle yapylmy? insan zekasy ürünü,bir mühendislik harikasy gözüyle görülmesi.

Bu kadar basit.
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 17:55
Eh tabii haklysynyz da askeri amaç dy?ynda bu kadar yüksekten bu kadar hyzly gitme ihtiyacy var my? Herkes ister tabii çylgynca hyz yapabilmek özgürce, bahsetti?im bu de?il. Yhtiyaç alany ve sunulan üründen bahsediyorum. Mühendislik de ne kadar güzel hayallerle bunlary yaparsa yapsyn sonunda birilerinin canyny almak ya da ciddi hasar vermek amacyna hizmet eden bir ürün çykyyor ortaya. Sonra da "ALLAH'IIIIIIIIM NE YAPTIM BEEEEE?N??!!! Böyle olsun istememi?tim!" diyen insanlar çykyyor ortaly?a. Geçmi?te de örnekleri vardyr(ne bileyim Nobel geldi ilk önce aklyma). Eh burada da biraz öyle bir durum söz konusu sanki. Ha tabii bir yerde "Mal benim, ne istersem yaparym" diyecek insanlara da bir?ey diyemeyiz. Benim de yukaryda yazdy?ym gibi bir F-4'ü?m olsa Allah bilir neler yaparym üzerine ama buradaki bir müze. Neyse bu konunun sonu gelmez sanyyorum:}   
Consume Ergo Sum
IP
Burak
Üye
Üye
Simge

Alıntı Burak Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 16/06/2008 Saat 21:56
Hangimiz bir maketine JDAM takarken dü?tü?ü yerde parçalanan insanlary dü?ünüyoruz?Yada paletleri dizerken altynda ezilenleri?Sonuçta hepimiz bu makinalara hayran oldu?umuz için modellerini yapyyoruz,sonuçlaryna de?il.Dizayn edenler de ayny böyle,satanlar için bir?ey diyemem:)

Tarih boyunca sava?larda kullanylan pek çok silahyn aslynda ba?ka bir amaçla ya da "tutkuyla" üretilip daha sonra sava?larda da kullanyldy?yny görüyoruz.Nükleer enerji,uçak,myzrak,hatta tekerlek..Ynsanlaryn bunlary üretmesi içlerindeki yaratma içgüdüsünden kaynaklanyyor.Bir makina sava? makinasy da olsa,benim gözümde her zaman insano?lunun dehasydyr.
Gelecekte makinalarla sava?maktan korksak da yaryiletken ve yazylym teknolojisini büyük bir hyzla geli?tirmeye devam ediyoruz.Örnekleri artyrabiliriz.Sonucunu bilsek de bu bizim içimizde var ve bunu yenemeyiz.O yüzden "aman tanrym bir canavar yaratmy?ym" sendromu vardyr ve olacaktyr da.Odtü'lülerin sava?a hayyr makinaya evet duru?u bu ?ekilde açyklanabilir.
Ben bir F-4 gördü?ümde aklyma getirdi?i ?ey sava? de?il makinanyn zerafetidir.Sadece baky? açysy.

Haa,ben de F-4ü beyaza boyamazdym fakat ODTÜ'nün de sava? kar?yty yakla?ymyny saygyyla kar?ylyyorum.
IP
nezih
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 1077
Alıntı nezih Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 00:14
Y?te beyaz mor mavi kimin umurunda uçak alt tarafy...
Kaç ki?i F-4'e yada ba?ka uçaklara bizim gibi bakyyor..
(kimse sesini çykarmadygy surece bu sekilde devam edecek Levent Abi'nin dedigi gibi)

Düzenleyen nezih - 17/06/2008 Saat 00:15
Sweat saves blood!
IP
enfexion
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 309
Alıntı enfexion Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 00:55
ya konuyla çok ilgisiz olucak ama.kusura bakmayyn.sizlere bir sorum olacak.
ben geçen gün öss ye girdim.uçak mühendisli?i istiyordum ve ?uan itü uçak mühendisli?ine yetecek puanym var.
ama bu bölüm hakkynda kararsyzym .acaba bu bölüm hakkynda bilgilendirebilecek,yardymy olabilecek olan varmy?türkiyede mantykly bir meslekmi?
herkeze kolay gelsin..
IP
Levent Basara
Üye
Üye
Simge

Alıntı Levent Basara Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 08:37
?imdi biraz gerilere gidelim. ODTÜ Havacylyk Mühendisli?i Bölümü'nün binasynda bir RF-104G yyllarca tertemiz sergilendi. Hemde orjinal boyasyyla. O uçak sava?y ça?ry?tyrmyyor muydu? Daha sonra gelen T-33A ve C-47 de açyk havada yyllarca durdu. Hadi T-33 beyaz oldu?u için durumu kurtardy diyelim. Tüm bu uçaklar yeni yerlerine ta?ynynca my akyllaryna geldi sava? kar?ytly?y yapmak, sava?a kar?y insani duru?.
Bunlaryn hepsi palavra. Ortada tam olarak tespit edemedi?imiz bir dangalaklyk var ve ben burada saygy duyacak bir ?ey göremiyorum. Bir akly evvelin ortaya atty?y ne oldu?u belirsiz bir müze için gidip askerlerden muharip uçak isteyip onlary daha sonra ?ark kurnazly?yyla beyaza boyamak kabul edilemez bir ?ey.
Yurtdy?ynda da teknik üniversiteler ve müzeler var. Ara?tyryn bakalym hiçbiri böyle bir abukluk yapmy? my. Almanya'daki bir teknik okulun sergi salonunda bir F-104G'nin panelleri sökülmü? bir ?ekilde kesiti sergileniyor. Mühendisler, ö?renciler bilgi alsyn, görsün diye. Yani amaca yönelik bir ?ey yapylmak istenseydi böyle yapylmalyydy. Bunlar almy? uçaklary, ohh bas beyaz boyayy. Ondan sonra ben sava?a kar?yyym, bu uçaklar teknoloji harikasy, biz yaptyk oldu diye gez ortalykta.
Bir sonuca varamayaca?ymy bildi?im halde gidip ?u son F-4 vakasyny da foto?raflayyp hava kuvvetlerindeki kontaklarymy bir dürtece?im. Daha önceki rezaletleri belgelemi?tim nasylolsa. Belki birileri ODTÜ'ye bir telefon etme zahmetine katlanyr.
Son bir bilgi notu. Dün arabayla geçerken tekrar baktym. Sanyrym uça?ymyz RF-4E.   
I'd Rather Be Flying...
IP
istatistik
Üye
Üye

Gönderilenler: 142
Alıntı istatistik Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 08:45
Birde ?una de?inmek gerek. Madem ODTÜ sava? kar?yty bir üniversite neden askeri projelerde çaly?yyor?

Ek: Burada kuruma kar?y bir laf vs de?il söyledikleri söz farklyly?yny dile getirmek istedim.. Saygylarymla

Düzenleyen istatistik - 17/06/2008 Saat 08:46
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 09:34
Orjinalini yazan: Burak

Hangimiz bir maketine JDAM takarken dü?tü?ü yerde parçalanan insanlary dü?ünüyoruz?Yada paletleri dizerken altynda ezilenleri?...

Ben:} Tabii ki hepimiz(en azyndan anlady?ym kadaryyla ço?umuz diyebilirim) sa?lykly insanlar olarak "O?lum negzel patlatty len herifi bah barsaklary nasyl uçuyor heheh" ?eklinde yakla?ymlarda de?iliz. Nesnelerin esteti?ini kuvvetini, bize uzaktan da olsa hissettirdi?i güç hissini seviyoruz. Ama bu gerçekte orada birilerinin canyny yakmak amacyyla tasarlanan ("dizayn etmek" lafyny dilimize sokanyn da ellerinden saygyyla öperim) bir obje oldu?unu de?i?tirmez. "Lan o?lum süper bir alet yaptym ohayüzbinkilometresaat hyz yapyyor, çü?binfeete yuhsaniyede çykyyor var ya üffff" helal olsun, niye yaptyn peki? "Iyyy ?ey, birilerinin kafasyny gözünü yarmak için." Buradaki ikilemi atlamamak lazym. ?ayet bir nesne bir amaç için yapyldyysa bunu gözardy etmek kendini kandyrmaktan ileri gitmez kanaatindeyim....gibi:]
Consume Ergo Sum
IP
Jolly Roger
Üye
Üye
Simge

Alıntı Jolly Roger Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 09:34
Aaa Levent abi RF'se olur. O da bary?çyl sonuçta, paparazi Fantor...di mi?
Consume Ergo Sum
IP
Levent Basara
Üye
Üye
Simge

Alıntı Levent Basara Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 09:37
Bu sava? kar?ytly?y olayyny ara?tyryyorum. O müzeden kim sorumlu, uçaklaryn boyamasyna kim karar verdi, hava kuvvetleri hangi ko?ullarda uçaklary devretti? Tüm bu cevaplary elde etmeye çaly?yyorum. Ö?renince sizleri de bilgilendirece?im. Y? ba?a dü?tü.
I'd Rather Be Flying...
IP
caanbash
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Gönderilenler: 40
Alıntı caanbash Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 17/06/2008 Saat 09:58
Dört yyl ODTÜ Rektörlü?ü'nde çaly?my?ly?ym var. Master tezimi yazarken maddi olarak destek olsun diye ara?tyrma görevlisi olarak çaly?tym. Müze de o süre içinde açyldy. Rektörlük, her konuda oldu?u gibi müze konusunda da despotça, ilgili kimseyi dinlemeden hareket ediyordu.

ODTÜ'de binalar yapylyr, bir Allah'yn kulu kalkyp Mimarlyk ya da Yn?aat Mühendisli?i Bölümü'ne sormaz... Ortaya çykan binalar le? gibidir, ODTÜ'nün modernist ve ki?ilikli ekolünden uzaktyr, kalitesizdir, abuk subuk ta?eronlara para kazandyrmy?tyr... Neden? Prof. Dr. Rektör Bey öyle be?enmi?tir... Bitti.

Bir müze açylmy?tyr, içine müzelik malzeme de?il de kyryk-dökük ve saçma sapan malzemeler tykylmy?tyr. Neden? Birileri "eski bu" demi?tir, o da inanmy?tyr, artyk o e?ya müzededir. Benim çaly?ty?ym zamanlarda dalga geçiyorduk, "plastik çöp kovasyny da müzede sergiletebiliriz" diyerek.

Master tezimi ne üzerine mi yaptym? Restorasyon! ODTÜ'de Türkiye'nin en iyi 2-3 restorasyon programyndan biri var. Bir yapyya ya da tarihi esere nasyl ve ne kadar müdahale edilece?iyle ilgili geceler boyu süren tarty?malaryn ya?andy?y, uluslararasy yayynlaryn seller gibi akty?y ama bir zahmet "nasyl yapalym" diye soru sorulmayan bir ana bilim daly!!

RF-4 tarihi eser midir? Bir döneme damgasyny vurmu? bir uçaktyr, en azyndan birkaç yyl sonra müzelik olacaktyr. Müzede sergilenecek malzemelerin özgün halleriyle korunmasy gerekmez mi? Kim hangi hakla böyle bir aracyn görünümünü syrf "benim canym askeri renkler istemiyo, temiz görünsün, beyaza boyayalym" diyebilir? Bu ne kadar ki?isel ve bilimsellikten uzak bir yakla?ymdyr! Cinayet de?il mi bu? Ynsanlar kyrk üç yyl sonra RF-4 maketi yaparken referans aradyklarynda bulacaklary müze parçasy beyaz my olmaly??

Çok sevdi?im ODTÜ'mde bilimsellikten uzak cinayetler daha çok sürecek. Oysa ki yapylanlara bilimsel yorumlar getirebilecek insanlar sadece be? dakikalyk yürüyü? uzakly?yndayken. Çünkü birileri sürekli kendi fantazilerine kar?y çykylmasyndan korkup saman altyndan su yürütüyor. Bir sabah ODTÜ'ye gidiyorsunuz, ve kar?ynyzda mutlaka bir sürpriz oluyor... Öyle karar vermi? beyimiz, kimseye de dany?madan "yap" demi?, yapylmy?... Böyle bir yönetim neden askeri renklerden korkar ki?? (Dikkat edin askeri renkler diyorum, çünkü beyaza boyamak bir uça?yn askeri kimli?ini alyp götürmez, sadece rengini de?i?tirir ve yanly? bilgi verir)

Madem böyle bir cinayete e?ilimin var, ne getirtirsin ODTÜ'ye sava? uça?yny!!!

Önümüzdeki rektörlük seçimlerinin ODTÜ'ye koskoca bir on yyllyk derebeylik döneminden sonra hayyrly olmasyny dilerim.

Sayyn Ba?ara,

Benim çaly?ty?ym dönemde sanyyorum Rektör Dany?many (ya da Yardymcysy, emin olamadym) Ay?en Sava? ilgileniyordu müzeyle. E?er hala o çaly?yyorsa ve görü?ebilirseniz, içten teessüflerimi zahmet olmazsa iletin kendisine. Mimarlyk Fakültesi duvaryna matkapla delik açylmasyny engellemeye çaly?an bir insandy kendisi, e?er hala o ilgileniyorsa konuyla, nasyl böyle bir?eye göz yumdu anlayamadym açykçasy.

Ça?yn

Düzenleyen caanbash - 17/06/2008 Saat 10:04
"Hayatta en çok keyif alynan olay, birinin size 'yapamazsyn' dedi?i ?eyi yapmaktyr"
Walter Bagehot
IP
Sayfa   4 Sonraki >>
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma