![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
Clumsy
Üye ![]() ![]() Pervane Sever Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1408 |
![]() ![]() ![]() Gönderim Zamanı: 14/04/2008 Saat 08:46 |
Geçen günki görevimde emekli bir Kara Havacy pilotla uçtum.
Kendisi zamanynda UH-&0'lary amerika'dan getirmi?. Hatta ayryca Bakym Subayo oldu?u içinde üretimin yapyldy?y fabrikada bulunup Ordu' muzun ihtiyaçlaryna uygun ?ekilde de?i?ikliklerin yapylmasyny teklif sunarak sa?lamy?. Ondan önrenmi? oldu?um yeni bir konu çok ho?uma gitti. Dönerkanatlarla fazla ilgilenmedi?im için bana yeni olan bu bilgiyi sizlerle payla?mayy dü?ündüm. Yine de payla?madan önce sorayym belki ir bilen vardyr aslynda: Bir UH-60'yn cephede, ileri saflarda APU' su bozulursa hava takatyyla çaly?masy sa?lanan motor nasyl çaly?tyrylyr? Bu sorunun cevaby güzel bir diorama fikri olabilcektir muhtemelen. Gelen cevaplary müteakip bir bilen ya da do?ru cevayn aktarymy sizler tarafyndan yapylmasza bilgi payla?ymyny yapaca?ym. Saygylarymla, Düzenleyen copilot_clumsy - 15/04/2008 Saat 17:08 |
|
-Sorumluuu...
-Yok, yoook kesinlikle sorumlu de?il canym. Olsa olsa ancak sorunlu olur! -Peki o zaman. Sorunluuu... |
|
![]() |
|
Jolly Roger
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2436 |
![]() ![]() ![]() |
Bu sorunun cevabyny bilmemekle beraber yan bir soru soraca?ym. Bahsi geçen pilotun soyady Babao?lu olabilir mi?
|
|
Consume Ergo Sum
|
|
![]() |
|
arko
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 04/03/2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 212 |
![]() ![]() ![]() |
Yok, maalesef de?il.
Ady Yusuf Kele?. |
|
![]() |
|
Burak Özdil
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 28/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 719 |
![]() ![]() ![]() |
Sorunun cevabyny bilememekle birlikte tahminde bulunabilim mauel çaly?an yedek bir ba?ymsyz güç kayna?y olabilir mi?
|
|
Artyk 1/72 AFV yapyyorum (arada kaçamak yapmayaca?ym anlamyna gelmez :) )
http://miniafv.blogspot.com/ |
|
![]() |
|
Clio172
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 21/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 511 |
![]() ![]() ![]() |
Nakliye amaçly bir helikopterin cephenin ileri saflarynda yere tekerlek koysa dahi motorunu stop ettirece?ini sanmyyorum diyerek cevaby bilmedi?imi örtbas edeyim bari :)..
|
|
Hakan Yalcinkaya
M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P. (2002-2011) |
|
![]() |
|
arko
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 04/03/2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 212 |
![]() ![]() ![]() |
Bir güç kayna?y var ama...
Valla bizimkiler gerek olaca?yny dü?ündükleri için istemi?ler; hatta Yusuf Kaptan'yn dedi?ine göre Amarikalylar bizim istedi?imiz de?i?ikliklerin bazylaryny sonradan kendi UH-60'laryna bile uygulamy?lar. |
|
![]() |
|
Jolly Roger
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 18/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 2436 |
![]() ![]() ![]() |
Hmmm elle ana rotor mu çevriliyormu?? Ya da arkadaki dümen rotorunu çevirerek ana rotoru mu çeviriyorlarmy?? Elle bir yerden bir manivela? Araba aküsü takylmasy? Bilemedim.
|
|
Consume Ergo Sum
|
|
![]() |
|
Levent Basara
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 22/08/2005 Konum: Ankara Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 293 |
![]() ![]() ![]() |
Etraftaki karakollardan erleri toplayyp helikopteri bayyr a?a?y iterek çaly?tyryyorlardyr. Ya da ba?ka bir UH-60 ile tampondan vurdurarak. Hani eskiden taksiciler yaparmy? ya :)
|
|
I'd Rather Be Flying...
|
|
![]() |
|
orko_8
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 23/11/2005 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 56 |
![]() ![]() ![]() |
Benim bildi?im çaly?tyrylacak helikopter ile çaly?tyracak helikopter birbirine çok yakyn yerle?tirilir. Çaly?an helikopterin rotoru döndürülür, çark etkisi ile aryzaly helikopterimizin de rotoru dönmeye ba?lar. Mar? dinamosuna yeteri kadar güç gittikten sonra ilk helikopter "usulca" uzakla?tyrylyr. Helikopterimiz operasyona hazyrdyr. |
|
![]() |
|
KaanX
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Konum: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 883 |
![]() ![]() ![]() |
Uçurumdan a?a?y atyp otorotasyonla my çaly?yyor? Gerçi bu da bayyra?a?y vurdurarak çaly?tyrma kategorisine girer ama en azyndan fiziksel bir temeli var :)
|
|
Yeminli modelci
|
|
![]() |
|
wehrwulf
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 20/08/2005 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 214 |
![]() ![]() ![]() |
Ba?ka bi helikopter yanyna getirilip ara kabloylan akü ?arjmy ettiriliyo acaba?
|
|
Varly?y bir?ey kazandyrmayanyn,yoklu?u hiç bir ?ey kaybettirmez aga
|
|
![]() |
|
tozbek
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 23/08/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 1151 |
![]() ![]() ![]() |
Vallaha cevaby meurakla bekliyorum.
Bu arada ilginç bir bilgi: Güneydo?u'da standart uçu?larda UH-60 11 ki?ilik tam teçhizatly tim ile helikopterin uçu? ekibini (sanyrym 2 pilot, 1 teknisyen ve bir de silahçy ama bu son personel için tam emin de?ilim) ta?yyormu?. Ancak 35 tam teçhizatly askerin çaty?ma alanyna indirilmesi gibi ilginç bilgiler de mevcut. Hoverda helikopterin zorlanmamasy için uçak gibi tekerlek üzerine ini? gerçekle?tiriliyormu?! Bir de hiç bilmedi?im ba?ka bir konu ise, UH-60'laryn ini? takymlarynyn içeri alyndy?y... Bakalym yeni daha neler ö?renece?iz??? |
|
![]() |
|
sentinel
Yeni Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 15/12/2006 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 17 |
![]() ![]() ![]() |
Üfleme özelli?i olan bir elektrik süpürgesi olabilir mi :P
|
|
"Pilot to copilot..... what are those mountain goats doing up here in the clouds?"
|
|
![]() |
|
Burak Özdil
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 28/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 719 |
![]() ![]() ![]() |
Denizli 11. Piyadede askerli?imi yapty?ym syrada aty? tatbikatyna S-70 ile gitmi?tik. A?yr havancyydym 81mm havan beraberinde tam teçhizatly 12 ki?i + 1 teknisyen veya silahçy iki pilot olarak intikal ettik. Hayatymda ya?ady?ym en iyi uçu? deneyimiydi. Gerçi gece uçu?uydu ve pek bir?ey göremedim birde karambolde biri üzerime oturdu :)) koltuklar kalkyk oldu?undan zemine oturmu?tuk. Zaten sadece 3 dk kadar süren bir uçu? oldu. Ama ?unu diyeyim saymadym ama öndeki Cougar bizim iki katymyz kadar asker ile havalanmy?ty.
|
|
Artyk 1/72 AFV yapyyorum (arada kaçamak yapmayaca?ym anlamyna gelmez :) )
http://miniafv.blogspot.com/ |
|
![]() |
|
Enewwss
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 13/09/2007 Konum: Turkey Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 187 |
![]() ![]() ![]() |
patlar motorlu rc leri bir matkap ucuna taktyklary bi?eylerle çaly?tyrdyklaryny görmü?tüm belki bunda da ayny ?ey olabilir?
|
|
![]() |
|
arko
![]() ![]() ![]() |
Sorunun cevaby aslynda ?imdiye dek yazylmy? olanlaryn bir derlemesi sayylacak türden:
UH-60'laryn gövdesinde iki noktada hava çyky?y ve hava giri?i varmy?. Bir UH-60'yn APU'su bozulursa ba?ka bir UH-60 gelip kendi havasyny o hortum vasytasyyla APU'su bozuk olan UH-60'yn motorunu çaly?tyrmak için aktaryyormu?. Yanyana duran iki UH-60 ve arada bir hortum. Pek tabii foto?raf bulmak en do?rusu ve düzgünü olur. ?ahsen de?i?ik bir fikir olarak cezbetti beni. Saygylarymla, |
|
![]() |
|
KursadA
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 03/09/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 608 |
![]() ![]() ![]() |
Benim de ilgimi cektigi icin ABD ordusunda UH-60 pilotu olan bir arkadasima telefonu acip sordum. "buddy hose APU startup" denilen bu prosedur her pilotun egitildigi bir prosedur degilmis, zaten APU hava hortumu ve AC elektrik kablosunu iceren ve "buddy hose" denilen kit de ger helikopterde yokmus. Kendisi de boyle birseyi hic yapmadigini ya da yapildigini bile gormedigini soylemekle birlikte bir ara denemek istiyormus: her neyse, resim bulmak icin "buddy hose" terimi ile arama yapmami soyledi. Sozkonusu aramayi yapinca asagidaki resimler bulunabiliyor. Kolay gelsin.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: KursadA
"buddy hose APU startup" denilen bu prosedur her pilotun egitildigi bir prosedur degilmis, zaten APU hava hortumu ve AC elektrik kablosunu iceren ve "buddy hose" denilen kit de ger helikopterde yokmus. Fikir bizimkilere ait. Amerikalylar fikri be?enip sonradan uyguladyklary için her amerikan helikopterinde bu sistem yok. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |