![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Tayyareler | |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
<< Önceki Sayfa 4 Sonraki >> |
Yazar | Mesaj |
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: sentinel
"Hava Kuvvetleri'mizdeki Magister'lerin ço?unlu?u kamuflaj boyaly, az bir miktary ise alüminyum yaldyz boyalyydy. Kamuflaj boyaly olanlaryn gövde ve kanat üstleri açyk kahverengi ve ye?il olmak üzere iki renk, gövde ve kanat altlary sary renkteydi. 1)Bunu diyen Nejat Deryakulu.Uçtu?u uça?y tarif etmi?. 2)Renklerde bir sorun olamaz,hepsi ingiliz rengi. 3)Burada açyk kalan tek kapy uça?yn numarasy ve kuyruk rengi.E?er Cem 30 yerine 03 yapsaydy,dümenide kyrmyzy de?il kamufle yapsaydy söylenecek pek bir?ey kalmayacakty. Ancak görünü?e göre kendisi dümeni kyrmyzy boyamayy istemi?.Decali 03 olarak uygulasa dümen renginin uymayaca?ynyda eldeki birkaç resimden saptamy? (aksilik i?te).O da 03 yerine 30 numarayy basmy?. Maketteki tek bilinmeyeni kendi zevkine göre yorumlamy?. Yn?allah 30 numaranyn alüminyum boyaly bi resmi çykmaz biyerlerden :)). |
|
![]() |
|
fixacto
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 30/10/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 51 |
![]() ![]() ![]() |
1945 yylyna kadar kyrmyzy dümen üzerine beyaz ay-yyldyz olan uygulama bu tarihten sonra sabit dikey dümen üzerinde bayrak ?ekline dönü?mü?tür. Çekilen fotograflar farkly dönemlere aittir. 30 numaraly uça?yn kuyruk renkleri muhtelemelen bir kaç yyl sonra yeniden düzenlenmi?tir.
|
|
Medice, cura te ipsum !
|
|
![]() |
|
cemdogut
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11/12/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 402 |
![]() ![]() ![]() |
merhaba,
daha öncede belirtti?im gibi magister'yn tam olarak yapty?ym ?ekilde uçup uçmady?yny bilmiyorum ben kendi iste?imle kyrmyzy dümen üstüne ay-yyldyz yaptym ama ?imdi fixacto 1945 yylyna kadar bu uygulamanyn devam etti?ini söyledi?ine göre yapty?ym modelin resmi olmasada do?ru olma ihtimali var.Uçaklardaki rakamlar seri numarasynyn son iki rakamy oldu?una göre,yapty?ym uçak 3530 nolu uçak ve bu uça?ymyz RAF'tan 1941 yylynda ülkemize gelmi?. genede benden sonra bu modeli yapacak arkada?lar kendi do?ru bildikleri gibi yaparlar.yoksa bende elimdeki decallerle rahatlykla alttaki uça?y yapabilirdim.tercih meselesi:) iyi günler... ![]() |
|
do?ru yabancy model olaca?yna, yanly? Türk modeli olsun...
|
|
![]() |
|
Terminatör
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 07/12/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 220 |
![]() ![]() ![]() |
Cem bey siz modelinizi istedi?iniz gibi yaptynyz bizlerde size saygy duyuyoruz bizim tarty?mamyz sizin kitinizle de?il bilgilerde çarpyklyk var Yngiltere'den en son gelen uçak 3576 nolu uçak ama müzedeki uçak 3577 dahasy rahmetli dergiye yazarken sadece ilk dönemini yazmy? bunun sonrasy var yukarydaki resim kayseri fab. imalaty 3603 nolu uçak fabrikadan çykanlar üstü düz ye?il yani humbroll 30 alt rengi açyk mavi humbroll 23 bayrak yukarydaki rerimdeki gibi küçük daha sonra T.H.Kurumu için yapylan 5000 serili uçaklar aliminyumdur bayraklary da dikey stabilizenin hareketli bölümünün tam ortasynda biraz daha büyük Yngiltereden gelen uçaklar uçu? saatleri doldu?u için fasbata girdiler oradan çyky?da kamuflaj olan gövdeler düz ye?ile boyanmy? ayny kayseri yapylan uçaklar gibi altlary da açyk mavi bayrak dümenin tamamy kyrmyzy ortasynda ay yyldyz olarak fabrikadan çyktylar T.H.Kurumuda kendi bünyesinde ilerki tarihlerde de hep aliminyum olarak kullandy onlarda HV.k.leri gibi stabilizeyi kyrmyzyya boyadylar sene 1945 de Müzede iki adet var biri 3577 di?eri 3560 dyr.Bugün müzede yapty?ym ara?tyrmada kitaplardan ve dökümanlardan sonra çykan netiçe budur.kysa ve öz....Saygylarymla..))))) |
|
![]() |
|
Terminatör
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 07/12/2005 Konum: Istanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 220 |
![]() ![]() ![]() |
Arkada?lar ben son noktayy koydum, benden bu kadar,iyi çaly?malar dile?iyle.... |
|
![]() |
|
cemdogut
Üye ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 11/12/2006 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 402 |
![]() ![]() ![]() |
merhaba,
bilgi için te?ekkürler. |
|
do?ru yabancy model olaca?yna, yanly? Türk modeli olsun...
|
|
![]() |
|
idris
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 17/08/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3861 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: Terminatör
yukarydaki resim kayseri fab. imalaty 3603 nolu uçak fabrikadan çykanlar üstü düz ye?il yani humbroll 30 alt rengi açyk mavi humbroll 23 ?imdi o uça?yn üstü tek renk mi?Bana 2 renk kamufle gibi geliyor. |
|
![]() |
|
Ares
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
![]() ![]() ![]() |
Yukardaki foto?rafta bulunan 03 numaraly ucak kamufle, ondeki ok kamufle cizgisini arkadaki iki oksa 2 ayry rengi gösteriyor, contrasty arttyrynca iyice belli olmakta
![]() |
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
![]() |
|
idris
![]() ![]() ![]() |
Arkada?lar ben son noktayy koydum, benden bu kadar,iyi çaly?malar dile?iyle.... O halde bu son nokta de?ildir :)) . |
|
![]() |
|
fixacto
Yeni Üye ![]() Kayıt Tarihi: 30/10/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 51 |
![]() ![]() ![]() |
Orjinalini yazan: idris
Arkada?lar ben son noktayy koydum, benden bu kadar,iyi çaly?malar dile?iyle.... O halde bu son nokta de?ildir :)) . Nokta var da yeri yanly? :) |
|
Medice, cura te ipsum !
|
|
![]() |
|
Terminatör
![]() ![]() ![]() |
Arkada?lar benim niyetim sizlere bilgi vermek de?ilmi bu yanly? ta olabilir do?ruda olabilr karary verirken kendinize saklayyn kar?y ki?inin fikrini biraz hürmet edin sizlerden bir beklentim yok ben yazylary okurken ki?iye de?er vererek okurum ve sayarym ama asla alay etmem herkesin fikri kendine cem bey gibi herkez okur ama istedi?i gibi yapar, ne yapmaya çaly?yyorsunuz anlayamadym yani ben körüm ve aptalym ozaman öylemi.!! tarty?ma böye olmaz biraz ol?unla?yn ben hep iyi niyetlen yakla?tym ve ayrylmak istedim ama zorla uzatyyor ortaly?y bo?a geriyorsunuz. Ydris'cim Müzede bilgileri saklyyorsunuz kimseye vermiyorsunuz diyorsun (ahanda) verdik be?enmedin, gene ne kusur ettik bilemiyorum gazeteciler gibi yaz bakalym, ama yanly? yapyp do?ru görenleri, engelliyorsun byrak herkez istedi?i gibi yapsyn,ben son noktayy koyarken herkezin fikri kendine diye yazdym onda bile savunmaya geçtin neden? biraz sakin ol Ufuk'cum ben burda hoca'nyn bilgilerine ve Nejat beyin yazylaryndan okuyarak yazdym yazdyklarym bana almak isteyen alyr istemeyen okumaz sizin bilece?inin bir?ey bu yazdyklarymdan dolayy umarym kimseyi kymamy?ymdyr, bir kusur ettiysem affedin. Sayglarymla.... |
|
![]() |
|
Ares
Admin Group ![]() ![]() Kayıt Tarihi: 04/01/2005 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 3654 |
![]() ![]() ![]() |
Erdinç abi, 2 kamufle uça?yn fotosuna bakyp üstü ye?il alty mavi diyorsun, sonrada son noktayy koydum diyorsun. Olan dökümany yanly? yorumlamamak için syrf foto?rafy basyyorum sakin ol diyorsun. Bu tip durumlarda mümkün olan bütün bilgileri bir arada mantyk dahilinde dönemi baz alarak do?ru de?erlendirmek gerekir. Döküman üstü fikir teatisinde alynganly?yn veya gerilmenin manasy yok.
|
|
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly... |
|
![]() |
|
idris
![]() ![]() ![]() |
Ydris'cim Müzede bilgileri saklyyorsunuz kimseye vermiyorsunuz diyorsun (ahanda) verdik be?enmedin, gene ne kusur ettik bilemiyorum Maket yapylmaya ba?lanyrken bilgi verilir bittikten sonra de?il. Ylgili topik ayyn 4 ünde ba?lamy?,ilk cevabyn ayyn 6 synda,bunuda ayyn 19 unda yazmy?syn. Kusur budur. Orjinalini yazan: Terminatör
Bugün müzede yapty?ym ara?tyrmada kitaplardan ve dökümanlardan sonra çykan netiçe budur.kysa ve öz....Saygylarymla..))))) |
|
![]() |
|
Terminatör
![]() ![]() ![]() |
Ufuk cum o resimdeki uça?y aynen numarasy bile ayny ajun hoça 1/72 modelini düz ye?il yapmy?, bana göre o uçak düz ye?il görü?ler ki?iye göre de?i?ir diye yazdym bu benim fikrim, hadi ajun hoçadamy yalny yapmy? adamyn elinde bizde olmayan dökümanlar var sordu?umda bu uçak böyle dedi, hayyr hocam bu uçak kamuflajly dedi?mde adam gülüp geçiyor, bak Ufuk çum sen gene nasyl biliyorsan ö?le yaparsyn yaptynda ben niye öyle yaptyn dedim mi demem çünki öylü oldu?unu iddaa ediyorsun yapty?yn modele saygy duyarym benim yazdyklarymada inanmanyzy beklemiyorum fikirlerim bana aittir isteyen alyr istemeyen almaz öyle de?ilmi. Sagylarymla |
|
![]() |
|
Terminatör
![]() ![]() ![]() |
Ydris'cim ben yazmaya ba?lady?ymda Cem bey makete zaten ba?lamy?ty kendi ben böyle yapmak istiyorum dedi ben kendisine ba?arylar diledim ?unuda belirtiyim yazylarymda asla cem beyin maketini tenkit etmedim; sonra konu buralara geldi bence uzatmanynda gere?i yok anlamak isteyen anlamy?tyr.Saygylarymla...
|
|
![]() |
|
idris
![]() ![]() ![]() |
Ydris'cim ben yazmaya ba?lady?ymda Cem bey makete zaten ba?lamy?ty kendi ben böyle yapmak istiyorum dedi ben kendisine ba?arylar diledim ?unuda belirtiyim yazylarymda asla cem beyin maketini tenkit etmedim; sonra konu buralara geldi bence uzatmanynda gere?i yok anlamak isteyen anlamy?tyr.Saygylarymla... Tarihleri kary?tyrmayalym. Bu 4 Mart Orjinalini yazan: cemdogut
Merhaba, Elimde special hobby'ni 1/48 ölçek miles magister kiti var,bunu Türk Hava kuvvetlerinde uçtu?u haliyle yapmak istiyorum.Elinde bilgi ve resim olan varsa payla?yrsa sevinirim.Rengi konusunda yardymcy olursanyz sevinirim. iyi günler... Bu 6 Mart Orjinalini yazan: Terminatör
Cem bey,................Foto?raflar sizi yanyltmasyn bizler bu bilgileri bu uçaklary o tarihte kullanan pilotlardan ö?rendik. Bu da 7 Mart Orjinalini yazan: cemdogut
modeli bir aksilik olmazsa haftasonu boyamayy dü?ünüyorum Boyaly haliyle ilk resimler 13 Mart tarihli. Bunu 15inde yazmy?syn Orjinalini yazan: Terminatör
Cem bey çaly?manyz süper i?çilik tek kelimeyle harika ama hala kafama takylan bir ?ey var magisterlerin altlarynyn sary olmasy, ne kadar eminsiniz bu resimlere ne kadar inanyyorsunuz çünki siyah beyaz lütfen bunu bana birisi kanytlasyn Dilinin altyndaki baklayy bi türlü çykarmady?yn için bunu yazdym.Tarih 17 Mart. Orjinalini yazan: idris
70 senelik uçaklarla ilgili belgeleri devletin en önemli syrlary gibi saklarsanyz tabiki kafamyza göre yaparyz. Ertesi gün bunu yazdyn. Orjinalini yazan: Terminatör
Sevgili Ydris'cim, inan müzede çaly?mama ra?men bizde bile olmayan bir çok konular var inanki ben ve arkada?larym herkeze yardymcy olmak isteriz yalnyz olmayan bir ?eyi veya bulamady?ym bir ?eyi nasyl arkada?lara varmy? gibi söyleyim En sonunda da bu yazy geldi. Orjinalini yazan: Terminatör
Cem bey siz modelinizi istedi?iniz gibi yaptynyz bizlerde size saygy duyuyoruz bizim tarty?mamyz sizin kitinizle de?il bilgilerde çarpyklyk var Yngiltere'den en son gelen uçak 3576 nolu uçak ama müzedeki uçak 3577 dahasy rahmetli dergiye yazarken sadece ilk dönemini yazmy? bunun sonrasy var yukarydaki resim kayseri fab. imalaty 3603 nolu uçak fabrikadan çykanlar üstü düz ye?il yani humbroll 30 alt rengi açyk mavi humbroll 23 bayrak yukarydaki rerimdeki gibi küçük daha sonra T.H.Kurumu için yapylan 5000 serili uçaklar aliminyumdur bayraklary da dikey stabilizenin hareketli bölümünün tam ortasynda biraz daha büyük Yngiltereden gelen uçaklar uçu? saatleri doldu?u için fasbata girdiler oradan çyky?da kamuflaj olan gövdeler düz ye?ile boyanmy? ayny kayseri yapylan uçaklar gibi altlary da açyk mavi bayrak dümenin tamamy kyrmyzy ortasynda ay yyldyz olarak fabrikadan çyktylar T.H.Kurumuda kendi bünyesinde ilerki tarihlerde de hep aliminyum olarak kullandy onlarda HV.k.leri gibi stabilizeyi kyrmyzyya boyadylar sene 1945 de Müzede iki adet var biri 3577 di?eri 3560 dyr.Bugün müzede yapty?ym ara?tyrmada kitaplardan ve dökümanlardan sonra çykan netiçe budur.kysa ve öz....Saygylarymla..))))) Dipteki kysa ve öz lafy da alay eder gibi olmu?. Orjinalini yazan: Terminatör
Arkada?lar benim niyetim sizlere bilgi vermek de?ilmi Yapym a?amasynyn taaa en ba?ynda söylenecek ?eyi en sonunda söyledikten sonra niyetinden ?üphe ederim. |
|
![]() |
|
Terminatör
![]() ![]() ![]() |
Ydris'cim ne yazmak istedi?imi anlamamakta hala ysrar ediyorsun ben anlatmaktan sykyldym sen sykylmadynmy ? ben konuyu kapattym neden ysrarla uzatyyorsun yazdyklarym bana ait neden alynyyorsun burada herkez yazar ama kar?yndakini kyrmadan ben özür diledim herkezden ama sen çocuk gibi davranyyorsun ufacyk bir meseleyi ne hale getirdik öyle de?ilmi. Kalp kymak çok kolay ama onu geri almak çok zor ele?tirilerin bazen kysa bile olsa insanlary küçük görüyorsun kysa ve öz cümlesi daha uzun yazmam gerekiyordu kysa yazdy?ymy ifade ettim sen ne anladyn Sen beni senelerdir tanyrsyn nasyl bir insan oldu?umu ama dü?ünüyorum acaba benmi seni yanly? tanydym diye inan ?u yazyyy yazarken bile üzülerek yazyyorum ne diye bilirimki Ydris'cim bir ara bu topi?in okuyucu kysmyna bir bak reytinge gerek yok Biz birbirimizi tanyryz,
Sana defne daly uzatyyorum bu konuyu kapatalym tamammy. sende (eh nepalym dede?in gibi olsun ) de konuyu kapat.Te?ekkürler Sevgi ve Saygylarymla.. |
|
![]() |
|
fixacto
![]() ![]() ![]() |
Miles Magister uçaklarynyn T.H.Kv.lerinde kamuflaj olarak uçtuklaryny do?rulayan bir ba?ka belge : Miles Magister in Turkey / Peter Amos,Jack Meaden,Ole Nikolajsen / Air-Britain Archive , Winter 1999 sayfa 106
|
|
Medice, cura te ipsum !
|
|
![]() |
|
<< Önceki Sayfa 4 Sonraki >> |
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |