Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Tayyareler
 Modelsitesi Forumu : Plastik Modeller : Tayyareler
Mesaj icon Konu: Turkish Typhoon Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
<< Önceki Sayfa   2
Yazar Mesaj
idris
Üye
Üye

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3861
Alıntı idris Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/01/2007 Saat 03:56
F-5 ve F-104 lerde olan süreç budur.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 336
Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/01/2007 Saat 04:08
Belirtti?im gibi, konu zenginle?tirilebilir. Potansiyele sahiptir. Yeter ki bununla ilgili ipuçlaryny dönem ve tarz bütünlü?ü içinde modele uygulayabilelim. Son söylediklerim, benim anlady?ym "what if" ba?lamynda tabii.. :)
"cure" le yeah tank cho she calcar
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/01/2007 Saat 22:47
Benim dü?ünceme göre yapylan modeli uygulanan teknik kadar belki de daha fazla ba?aryly kylan ?eylerden biri de modelin hem yapymcyda hem de izleyenlerde heyecan uyandyrabilmesidir. Zira modelciler hayal kurmayy seven insanlardyr. Bazylarynyn içinde bir tank komutany, bazylarynyn içinde aerodinamik alanynda pekçok ba?aryya imza atmy? bir mühendis, bazylarynyn içinde ise bir as pilot yatar.
Bahsetmeye çaly?ty?ym türden bir kurgu içinde yapylmy? bir modelin izleyenlerine daha çok heyecan verebilece?ini dü?ünüyorum. Mesela Ydris bey'in son ekledi?i detay gibi detaylar kurguyu biraz daha zenginle?tirebilir. (Uçak ikinci el olarak alynmy? ise, bakym süreçlerinde aly?yk olunan süreçler dikkate alynmak üzere hangi tadilatlara u?ramy? olabilir. Bunun için geçmi?in verilerine dayanan bir öngörüde bulunulup bu kurgusal yakla?ym modele yansytylabilir...) Sonuçta izleyen ki?i belki ?öyle dü?ünecektir: Vay canyna, bu tayyare e?er falanca zamanda Türk Hava Kuvvetlerinde olsa idi, bu süreçlerden geçip falanca zamana gelindi?inde muhtemelen böyle görünecekti. Sizce de heyecan verici ve keyifli de?il mi?
Bunun heyecan vermekten daha ba?ka artylary da olabilir. Kendi geçmi?inin referanslaryna oturup kurgusal bir zamanda varly?y arzulanan böyle bir modelin klasik anlamda sanat de?eri de artacaktyr. (Bu arada modelcili?in sanatsal yönü oldu?u hakkynda herhalde herkes hemfikirdir.) Zira hem kurgunun kendisinin hem de modelin zihinsel bir sürecin ürünü olarak belirli estetik de?erlere sahip olmasy beklenebilir. Dahasy, modelin aly?ylagelmi? gerçekçilik konsepti farkly yorumlanyp kurgusal bir gerçeklik içinde yaratycylyk yönü daha a?yr basan bir ürüne ula?ylabilecektir.

Düzenleyen onge - 01/01/2007 Saat 22:49
IP
realpainter
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 148
Alıntı realpainter Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/01/2007 Saat 23:23
Ayni sekilde niyetimin herhangi bir gerginlik olmadigini belirteyim.
Ben sadece sevdigim bir ucagin sevdigim bir maketci tarafindan sevdigim kamuflajda ve sevdigim ulkemin isaretleri ile yapildigi bir makete bakmis ve sevmistim.Birdenbire maketin isciligi kalitesi emegi goz ve seyir zevki gibi yonlerine degilde marking hatalari maketcinin milliyeti col kamosunun alakasi gibi farkli kriterlere kayinca sasirdim ve emroglanin yazisina katildim.

Düzenleyen realpainter - 01/01/2007 Saat 23:28
IP
Clio172
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 511
Alıntı Clio172 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 01/01/2007 Saat 23:46
?imdi ben "uss ronald reagan"yn üzerine inmi? bir "tu-95" ya da "if"i biraz daha yumu?atalym "b-52" yapabilsem :(, sonuç "what-if" mi yoksa ba?ka bir ?ey mi olur??
Hakan Yalcinkaya
M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P. (2002-2011)
IP
Ares
Admin Group
Admin Group
Simge

Gönderilenler: 3654
Alıntı Ares Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/01/2007 Saat 00:00
Bilimkurgu olur, ama C130 yaparsan ta? gibi gerçek olur:)
Ares
If you're in a fair fight, you didn't plan it properly...
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/01/2007 Saat 00:03
What-if ya olsaydy demek ama anlady?ymyz ?eyler farkly, bu bakymdan sanyrym bu karma?a ortaya çykyyor.

Benim anlady?ym kadaryyla what-if nedir? Bence temel anlamda iki yönden yakla?abiliriz. Biri daha fantaziye kayany ve genel olany, ortada hiç öyle bir araç yoktur, olsaydy böyle olurdu diyebilirsiniz. Bu da sonuçta böyledir der geçersiniz, mesela Kaan Gök'ün TSK'ya çevirdi?i Gundam gibi. "E?er yyl 2100'de Türk Kara Kuvvetleri zopilik robotlary model bilmemkaç alsa böyle olurdu" diyebilir, bence seçti?i kamuflaj veya herhangi bir ?ey için onu ele?tirme ?ansymyz olmaz. Benim tepki verme sebebim de bu, bu Amerikan amca da alyp yaparken hiç sallayamayarak "böyle bir ?ey olabilirdi" deyip geçmi?. Öyle yapacaksanyz bence tamamen özgür olmanyz ve yabancylaryn "artistic license", yani sanatçynyn istedi?i ?eyleri amacyna uygun de?i?tirebilmesi yetkisine sahip olmanyz gerekir.

Ykinci what-if, Onge'nin anlady?y gibi, daha mantyk çerçevesi içinde, "Türkiye Eurofighter alyrsa nasyl olurdu?" sorusunun cevabyny veren bir yakla?ym, ki bu benim baky? açymda ilk anlamynyn içindeki bir alt grup. E?er modelci amca konuya böyle yakla?my?, "Türkiye'nin Eurofighter alma olasyly?y var, olsa böyle olur" deseydi filo i?aretleri, numaralaryn do?rulu?u gibi konulary sorgulamak yerinde olurdu. Veya ben "Türkiye Hokum almy? kullanyyor olsaydy" diye bir "what-if" projesi ile ortaya çykyp kavramlary bu projedeki gibi çorba yapsaydym o zaman da bana kyzma hakkynyz olurdu. Bu ikinci yakla?yma da yine ilk yazdy?ym mesajda verdi?im Rahmi'nin yapty?y Rafale tayyaresi (yoksa o da my Eurofighter'dy ikisi de çok benziyor kary?tyryyorum ben de) örnek verilebilir.

Bence üzerinde tarty?ty?ymyz "what-if" projesi ilk synyfta genele girer, çünkü konuyla ilgili en ufak bir kysytlama konulmadan dandun giri?ilmi?tir, kaynak kullanylmamy?, varolan standartlara bakylmamy?tyr. Amerikan bir amcanyn kalkyp Türk uça?y yapmasy açysyndan güzeldir.

E?er buna kyzacaksak, gavur amcalar daha nice modelleri what-if i?ine girmeden Türk yapalym derken saçma sapanlyklar yapyp ortaya çykyyorlar, onlary uyarmak daha önemli hale gelir diye dü?ünmekteyim.

Sayyn Onge'ye de bir ufak gaz, vakit falan bahane etmeden siz de Türk aracy yapyn, bakynyz bu vakit-fakiri denetçi bile aradan yyl geçmesine ra?men kafa göz yara yara TSK M-113'ünü bitirmek üzere,
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
Clio172
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 511
Alıntı Clio172 Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/01/2007 Saat 00:16
Orjinalini yazan: Emroglan

Ykinci what-if, Onge'nin anlady?y gibi, daha mantyk çerçevesi içinde, "Türkiye Eurofighter alyrsa nasyl olurdu?" sorusunun cevabyny veren bir

Henüz nesnel bir örne?ini edememi? olsamda bu "what-if" felsefesi ki?isel görü?üm ile örtü?üyor. Synyrlar her zaman olmaly...

Saygylar.
Hakan Yalcinkaya
M-41 "Bulldog", M-36 "Jackson" R.I.P. (2002-2011)
IP
realpainter
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 148
Alıntı realpainter Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/01/2007 Saat 00:17
yalnis hatirlamiyorsam daha once buna benzer bir konu konusulmus ve ikinci belirttiginiz ornege could if tanimlamasi yapilmisti.Yalnis hatirliyorsam pesinen ozur dilerim.
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 02/01/2007 Saat 23:44
Anlatmaya çaly?ty?ym dü?ünce nihayet do?ru anla?ylyyor galiba.. Ne mutlu bana... :)
Bu arada ben bu dü?ünceyi "what if" konseptine, "böyle olmalydyr" diye ?art ko?uyor falan da de?ilim, hemen ilave edeyim...
A?kolsun Sayyn Emro?lan, halihazyrda detaylysyndan bir PZL yapmaya u?ra?yyorum. Bakynyz forumun geçmi? konularynda ilgili ba?lyk... P40E de syrasyny bekliyor.
Yok e?er mesele "what if" projesi ise 5 yyllyk maket imalat planyna almayy dü?ündü?ümüz bir projemiz de mevcut.
Olmady Sayyn Onge Türk AFV'si etsin derseniz, sayyn Onge AFV'de az daha tecrübe edinip elindekini bir bitirsin, neden olmasyn yapar elbet...
Bu arada belirtmekte fayda var, neticede bir akademisyen olan Onge kulunuz da typky zat-y pâk-û alîniz misali, pek vakit zengini bir zât de?ildir. :)

Düzenleyen onge - 03/01/2007 Saat 00:00
IP
onge
Üye
Üye
Simge

Alıntı onge Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/01/2007 Saat 00:05
Bu arada David Bey bu forum ba?ly?yny okuyup takip etseydi, ?u ate?li tarty?malary görseydi, herhalde çok e?lenirdi. ?üphesiz, gerçi pek ihtiyacy da yoktur ama, gazyn en yüksek oktanlysyny da o alyrdy :))
IP
KucukEniste
Üye
Üye
Simge

Gönderilenler: 2741
Alıntı KucukEniste Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 03/01/2007 Saat 00:37
Orjinalini yazan: onge

A?kolsun Sayyn Emro?lan, halihazyrda detaylysyndan bir PZL yapmaya u?ra?yyorum. Bakynyz forumun geçmi? konularynda ilgili ba?lyk... P40E de syrasyny bekliyor.
Yok e?er mesele "what if" projesi ise 5 yyllyk maket imalat planyna almayy dü?ündü?ümüz bir projemiz de mevcut.
Olmady Sayyn Onge Türk AFV'si etsin derseniz, sayyn Onge AFV'de az daha tecrübe edinip elindekini bir bitirsin, neden olmasyn yapar elbet...
Bu arada belirtmekte fayda var, neticede bir akademisyen olan Onge kulunuz da typky zat-y pâk-û alîniz misali, pek vakit zengini bir zât de?ildir. :)

Valla ben bitirdim buyrun, sizi de beklerim :) 5 yyllyk kalkynma planymda benim de Türk Spitfire projesi var ama haydi hayyrlysy. AFV'de bu kadar kafa göz yaran ?ahsymy tayyareleri a?latyrken dü?ünemiyorum :P
"Ye?il Vadi bizim."
"Hayyr bizim".
"Öaaaaööa"
"Tutmayyn küçük eni?teyi!"
IP
<< Önceki Sayfa   2
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme